Helyi hírek

„Vannak ügyek, amiknél nem lehet csendben maradni” (INTERJÚ)

Dunaszentpál | Sohasem politikai, hanem szakmai alapú a különvéleményem – állítja Csontos Attila dunaszentpáli polgármester, aki szerint egy község vezetője nem engedheti meg, hogy bármelyik oldalra sodródjon. Szakmai alapon nem adták át ingyen az államnak a vízi közműveiket sem, még ha fizetniük is kell majd. Úgy látja, a polgármesterek körében a kormánytól való függés és a félelem vegyítve jelen van: településüket féltik attól, hogy ha kimondják a gondolataikat, akkor a falujuk negatív elbírálás alá esik. „Pedig vannak ügyek, amiknél nem lehet csendben maradni.”
Cséfalvay Attila

2023. április 22. 08:00

interjú
Csontos Attila polgármester a Magyar Falu Program pályázati forrásából elkészült óvodai tornaszoba előtt. Fotó: Nagy István Facebook-oldala 

- Nemrégiben azt mondta nekem egy bevallottan Fidesz-hívő dunaszentpáli: jó gyerek a polgármester, csak nem a mi táborunkhoz tartozik. Gyakran megkapja ezt?

- A kormányoldali szavazók közül többször mondták már, hogy szocibérenc vagyok, az ellenzéki részről meg azt kérdezgetik, miért kell ennyire lefeküdni a Fidesznek. Főleg a választások környékén erős ez a téma.

- Meg is indokolják ezeket?

- Nem. Hiába tartja valaki függetlennek magát a nagypolitikától, ha polgármester, akkor arról egyik oldal sem tudja elképzelni, hogy önálló identitása lenne. Holott szerintem egy ekkora kis településen nem teheti meg az ember, hogy bármelyik oldalra sodródjon. Nem is teszem.

- Mégis több esetben Ön is bevallja, hogy különvéleménye van egy-egy nagyobb horderejű közügyben…

- Ez azonban sosem politikai alapú, hanem szakmai.

- Például a most különösen aktuális vízi közműveknél Dunaszentpál azon kevesek egyike, aki nem adja át ingyen a közművagyonát az államnak, még ha fizetnie is kell. A többi polgármester nem osztja a véleményét?

- Egy nagyon régóta regnáló településvezető például azt mondta: adjuk már át, mert hát a kormány is mennyit segített nekünk a Magyar Falu Programmal. Hátrahőköltem, s azt mondtam: kollégák, ez a politikai megközelítés. Hol van a kapcsolat a falu program és a közművagyon átadása között? Ha valaki ezt így látja, szerintem tévesen közelíti meg a kérdést. A különállásom mindig szakmai érvekre alapul.

- A legtöbb polgármester lekötelezettje a kormánynak a településre érkező források érdekében? Jellemző a függő viszony?

- A függés és a félelem vegyítve jelen van. A polgármesterek településüket féltik attól, hogy ha kimondják a gondolataikat, akkor a falujuk negatív elbírálás alá esik. Pedig vannak ügyek, amiknél nem lehet csendben maradni. A Pannon-Víz esetében négy település nem írta alá az ingyenes átadást, az egyik Dunaszentpál. Maga aláírná azt, hogy odaadja csak úgy az autóját, mert „jobb helyen lesz nálam”?!

- Érzett pressziót az aláírás érdekében?

- Persze.

- Honnan jött?

- Több helyről is.

- Politikustól nem?

- Ettől az ügytől nagyon messze tartották magukat a politikusok. Legalábbis az én esetemben biztosan.

- Nemrégiben írtuk meg, hogy az állam hitelt adhat a Pannon-Víznek, s ha valamelyik településnem adja oda ingyen a vízi közmű vagyonát, akkor részarányosan kamatostul törleszthet az államnak. Ez sem rettentette meg?

- Ez megint zsarolás, hisz ha odaadnánk, akkor viszont nem kell visszafizetni. Néha azonban jó kicsinek lenni, mint Dunaszentpál esetében, mert 0,1 százalékos tulajdonrészünk van, kifizetjük a ránk eső részt. Nem mi félünk ettől, inkább Győr. Egyébként itt is óriási ellentmondások vannak: a magas energiaárakra hivatkoznak, ezért kell a hitel, miközben a legutóbbi közgyűlésen döntöttünk arról – nagyon helyesen –, hogy a dolgozók fizetését megemeljük, január 1-ig visszamenőlegesen: a volt igazgató szerint a csökkenő energiaárak miatt felszabadult keretből. Akkor hogy is van ez?

- Jónéhány éve az illegális szemétlerakó helyén napelempark létesült Dunaszentpálon. Kiélvezték most ennek előnyeit?

- Nem, mert az energiatárolás nem megoldott. Erre is tettünk lépéseket, de ez még messze van. Tavalyelőtt nyáron kötöttünk szerződéseket a szolgáltatókkal, azok 2023 végéig szólnak. Nem voltunk lépéskényszerben, de 2022-ben energetikai beruházás részeként a hivatalban kicseréltük a gázkazánt, csak ezzel 30 százalékos megtakarítást értünk el, plusz hőszigeteltünk is.

- A különutasság ellenére falubuszt nyertek a Magyar Falu Programban, hamarosan elkészül a kerékpárút folytatása a szigetközi úttal összekötve. Ezek szerint mégsem ütött vissza a szakmai vélemény?

- Nem, hiszen az említetteken felül is számos nyertes pályázatunk volt. Szerintem egészen egyszerűen nem kell mismásolni. Az elmúlt években sajnos kialakult ez a félelem az emberekben, hogy ha megmondják a véleményüket, akkor baj lesz. Pedig a példa azt mutatja, hogy nem. Nagyon jól együttműködünk például dr. Nagy István országgyűlési képviselővel.

- Jóban kell lenni vele?

- Nem kell, de kifejezetten jó a viszonyunk. Nagyra tartom a munkáját, sokat segít a kistelepüléseknek – ezt sokfelé el is szoktam mondani, lehet, hogy ezért hiszi rólam az egyik oldal, hogy fideszes vagyok.

- Kissé furcsa, hogy 2019 után az önkormányzati hivataluk szétszakadt a szomszédos Dunaszeggel (és Kunszigettel), s most Győrladamérral kerültek párba. Miért?

- Dunaszeg döntött úgy, hogy nem kívánja folytatni velünk a közös munkát.

- Feszültség volt előtte?

- Nem éreztem.

- Rosszabbul jártak Győrladamérral?

- Ó, dehogy, sőt! Jó az emberi és szakmai együttműködés, nyugalmas. Kiváló szakemberekkel dolgozhatunk a közös hivatalban.

- Győrtől már túl messze van Dunaszentpál, érkeznek idáig kiköltözők?

- Egyrészt örülök, hogy sokan azt hiszik, messze vagyunk a megyeszékhelytől, miközben ha van egy üres telek vagy ház eladó nálunk, egy héten belül elkel. Nem hivatalosan szerintem már 800 lakos felett vagyunk. A településfejlesztési stratégiánkban az szerepel, hogy maximum ezren legyünk itt, nem is akarunk nagyobbak lenni. Élhető települést szeretnénk fenntartani.

- A győri Széchenyi István Egyetemmel készült korábban ez a településfejlesztési stratégia…

- A hosszútávú fennmaradás alapjait fektettük le, hogy legyen óvoda, megérje boltot üzemeltetni, érzékelhető legyen a közösségi élet. Ennek érdekében sokat tettünk, de nem minden sikerült.

- Mi az, ami a legjobban hiányzik?

- A telekkialakítás. Nincs ugyanis hely. Szerettünk volna új utcát nyitni: minden földtulajdonossal egyeztettünk, majd pár hét múlva az ötből egy tartotta a szavát. Az önkormányzatnak pedig nincsenek már a tulajdonában olyan telkek, amit értékesíteni tudna: egy maradt, azon dolgozunk, ott 9 telket alakítunk ki, ebből ötöt már holnap el tudnánk adni, annyi a konkrét érdeklődő.

interjú
Életképek Dunaszentpálon, a Mosoni-Duna mellett. Fotó: Dunaszentpál Facebook-oldala

- Miként látja Dunaszentpál, s a magyar falvak jövőjét?

- A mi falunk tökéletes helyen van, zsáktelepülés két város között, természetközeli... csak sajnos sem kilátónk, sem lombkoronasétányunk nincs. A viccet félretéve, a település jövője biztosított. A faluközösséggel kapcsolatban kicsit szkeptikusabb vagyok most már: túl sok inger éri az embereket, sokfelé mennek, kevés a helyi kötődés – ez egy kicsit aggasztó. Ráadásul egy-egy programra helyiek sokan már nem a közösségért jönnek, hanem az élményért. Kis településként azonban nem tudok Majkát idehívni koncertezni, nem tudok akkora- szerintem csak látszólagos- élményt biztosítani, mint szeretnék. Véleményem szerint a valódi élményt a közösség ereje adhatná.

- Továbbra sem tudják újra elindítani az önkormányzati kertészetet, ami korábban remekül működött?

- Nem, mert nincs munkaerő. Helyünk is lenne, termőterület, sőt, a feldolgozáshoz is, de nem találni ma embert, aki kimegy kapálni. A nyár diákmunkával megoldott lett volna, tíz alkalmazottal. Télen fixen 3-4 jelentkező kellene, ez nincs meg. Tavaly átvettük a Duna-parti büfé üzemeltetését, s fantasztikus közösségi tér jött létre. Meghirdettünk most ide egy üzletvezetői állást nettó 400 ezer forintért: senki sem jelentkezett.

- Jövőre indul az önkormányzati választásokon?

- Jelen pillanatban úgy gondolom, hogy nem. Véleményem szerint két ciklusonként ebben a pozícióban érdemes lenne váltani. Szerintem így lenne egészséges - mind a település, mind a vezető számára. Ha az élet úgy hozza, hogy mégis szükség van rám, akkor természetesen rendelkezésre állok és indulok, mert a szívem csücske Dunaszentpál.

Támogassa az ujszonalunk.com -ot

Az ujszonalunk.com nem valamivel, valakikkel szemben, hanem egyetlen eszmével azonosulva határozza meg önmagát, ez a tisztességes újságírás, amit olvasói naponta számon is kérhetnek tőle. A hátteret, a függetlenséget garantáló támaszt a Felvidék egyetlen magyar nyelvű napilapjának kiadója adja. A portált helyiek írják, helyieknek. Annak a jól összeszokott csapatnak a tagjai, akiket korábbról ismerhetnek és el is érhetnek. Tiszta hangon, a régi tisztességgel szólalunk meg, nyilvánosságot adva mindenkinek, hogy valós problémákat tárjunk fel, és közösen keressük a megoldást, ütköztetve a különböző nézőpontokat. Így akik fontosnak tartják független helyi sajtó létét, a magukénak érezhetik az ujszonalunk.com -ot, és teret is kapnak benne. Reméljük, hogy sokan gondolják most így: „Erre vártunk!” Fennmaradásunkat, a regionális, független újságírást minden egyes olvasói forint segíti, amit köszönettel fogadunk.

Ha Ön is támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
pad thai

Mit főzzek? Pad thait!

repce

A hűvösebbre fordult időjárás jól jött a mezőgazdaságnak

KVÍZ

KVÍZ: Lepke lesz a hernyóból?

covid

Most vesztésre áll az influenza és a covid

Gáza

Emberi drámák az év legjobb fotóin

szúnyog

Már számolják a szúnyogokat

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.