Újra vizsgálják az abdai bácsi késeléses ügyét

Visszadobta a Kúria a most 80 éves S. Árpád ügyét és a már 2021 januárjában lezárult eljárást elölről kell kezdeni. Az abdai bácsi konyhakésével hasba szúrta a rátámadó, részeg fiát, s azóta is azt mondja: ölni nem akart.
Laczó Balázs

2022. szeptember 23. 12:30

Árpi bácsi
A Győri Törvényszéken mindvégig magába roskadva ült és zokogott a vádlott - Fotó: Laczó Balázs

Az egész ország tekintete – ha pillanatokra is – de egy egyszerű, abdai bácsin függött 2018-ban, története így vagy úgy mindenkit megérintett. A 76 éves férfi hasba szúrta 51 éves fiát, miután az rátámadt.  

Árpi bácsi már két éve özvegy volt és együtt lakott 51 éves fiával, akit maga mellé vett fuvarozónak. Az ifjabb férfi agresszív volt az italtól, a bácsi és a nála több mint 20 centivel magasabb, erős férfi összeszólalkozott valamin. A fiatalabb megszorította a jóval gyengébb apa kezét, nem lehetett lecsillapítani. Fia még a konyhába is utánament, ahol a bácsi kenyeret szelt a vacsorához. Ekkor döfött a kezében lévő konyhakéssel, a férfi a hasát ért szúrástól összeesett. A penge többek között a verőeret találta el, a vér ömleni kezdett. A bácsi kétségbeesetten hívta a mentőket, a szúrás pillanatától fogva minden erejével azon volt, hogy mentse fiát. A diszpécser utasítását követve takarta el a sebet, kinyitotta a kertkaput, várta a mentőket. Fia másnap a kórházban meghalt. 

A védelem kezdettől fogva amellett kardoskodott, hogy Árpi bácsi tette a vékony jogi határmezsgyének – ami a testi sértést és az ölést elválasztja – még az innenső oldalán van. Tehát lehet, hogy ott, abban a pillanatban, – akár vélt vagy jogos védelemből szúrni akart, de tudata legkevésbé sem terjedt ki az ölésre.  

Ám a Győri Törvényszék 2020 szeptemberében a váddal értett egyet: a szúrás irányát és erejét látva ez emberölés és Árpi bácsi 6 és fél évet kapott. Ezen a Győri Ítélőtábla annyit tompított, hogy 5 évre vitte le a büntetést és azt mondta ki, hogy nem egyenes szándékkal ölt a vádlott, hanem eshetőleges szándékkal: a halálos eredménybe belenyugodva. A védelem szerint azonban az ezt követő pánikszerű mentési akció ennek is ellentmond, és Árpi bácsi ma is azt szeretné – bár büntetéséből már csak pár hónap volna hátra – hogy vizsgálják újra az ügyét és mondják ki, hogy nem gyilkos. Saját fia halálát – amit ő okozott – így sem lesz képes feldolgozni. Tudjuk róla egyébként, hogy a bűnügyi felügyelet alatt is engedéllyel járt ki heti egyszer fia sírjához, és sokáig nem nyúlt semmihez a fia szobájában, ott minden úgy volt, ahogy a végzetes napon maradt. 

Dr. Németh Miklós ügyvéd a jogerős ítélet után vette át a jogi képviseletet, a család kereste meg. Kegyelmi kérvényt nyújtott be a köztársasági hivatalnak és a Kúriától felülvizsgálatot kért. Az ilyen kérelmek legtöbbször visszapattannak, de ezúttal csak telt-múlt az idő. 

Hirtelen Árpi bácsit július elején arról értesítették a börtönben, hogy azonnal csomagolhat, az ügyvéd Győrben végzést kapott a büntetés félbeszakításáról. Hívta az idős ember húgát, aki zokogott a telefonban és elindult. 

– Ez a pillanat már egyértelműen mutatta – mondja az ügyvéd –, hogy érdemben fognak dönteni a kérelmünkről, hiszen a lezárt ügynek folytatása lehet, amiről nem tudni előre, milyen eredménnyel végződik.   

Néhány napja kiderült az ok: a Kúria hatályon kívül helyezte mind a törvényszék, mind az ítélőtábla határozatát és kezdődik minden elölről. 

– Nagy örömet jelentett a család számára és bizakodók vagyunk, mert így már a Kúria iránymutatása tartalmazza azt, amit a védelem mindig is mondott. Hogy a minősítés ellentmond a tényállásban foglaltaknak, és az új tanácsnak alaposabban kell vizsgálni, akár a halált okozó test sértés, akár az erős felindulás, akár a vélt vagy jogos védelem kérdését. Számára – aki magának úgy se fog soha megbocsátani – mindennél fontosabb, hogy kimondják: nem gyilkos. Nem azt állítjuk tehát, hogy véletlen baleset volt, de azt igen, hogy ölni nem akart – mondja az ügyvéd.  

Úgy tudjuk egyébként, Abda közössége korábban is támogatón és szerető gondoskodással viszonyult a most 80 éves bácsihoz és meglepetten újságolják egymásnak a faluban már nyár közepe óta, hogy „a minap láttam az Árpi bácsit”. 

Támogassa az ujszonalunk.com -ot

Az ujszonalunk.com nem valamivel, valakikkel szemben, hanem egyetlen eszmével azonosulva határozza meg önmagát, ez a tisztességes újságírás, amit olvasói naponta számon is kérhetnek tőle. A hátteret, a függetlenséget garantáló támaszt a Felvidék egyetlen magyar nyelvű napilapjának kiadója adja. A portált helyiek írják, helyieknek. Annak a jól összeszokott csapatnak a tagjai, akiket korábbról ismerhetnek és el is érhetnek. Tiszta hangon, a régi tisztességgel szólalunk meg, nyilvánosságot adva mindenkinek, hogy valós problémákat tárjunk fel, és közösen keressük a megoldást, ütköztetve a különböző nézőpontokat. Így akik fontosnak tartják független helyi sajtó létét, a magukénak érezhetik az ujszonalunk.com -ot, és teret is kapnak benne. Reméljük, hogy sokan gondolják most így: „Erre vártunk!” Fennmaradásunkat, a regionális, független újságírást minden egyes olvasói forint segíti, amit köszönettel fogadunk.

Ha Ön is támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
plakát

Egy elképesztő kapuvári ámokfutásról írtak ötven évvel ezelőtt

Kabos kvíz

Kvíz: Kabosról kérdezünk, ebből is egy kicsit, meg abból is egy kicsit

fűtés

A kút a Pannon-Vízé, a kitermelés joga a Rába Quellét illeti

menő

Különleges menüsort kínálnak, kedvezményes áron

golf

Tudja mennyiért golfozhat a dunakiliti kastélynál? Megmutatjuk!

támogatás

A háború és a szankciók (?) miatt nem tudják kifizetni a 25 ezres juttatást Töltéstaván, 30 ezres támogatást adnak helyette

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.