Bűnügy és baleset

Kimondták első fokon: az abdai Árpi bácsi nem gyilkos

Győr | Nem gyilkos az abdai S. Árpád, a most 82 éves, súlyosan beteg embert a megismételt eljárásban csak halált okozó testi sértésért ítélte el nem jogerősen a Győri Törvényszék, kimondva, hogy nem akarta fiát megölni 2018-ban.
Új Szó Nálunk

2024. június 2. 08:00

Árpi bácsi
S. Árpád most nem lehetett jelen, de 2020-ban nem tudott könnyek nélkül megszólalni a bíróságon. Fotó: Laczó Balázs

Kimondták másodszor is az ítéletet első fokon az abdai idős emberre, ezúttal azonban azt állapította meg a Győri Törvényszék, hogy a most 82 éves S. Árpádnak nem emberölésért, hanem halált okozó testi sértését kell felelnie. A bácsi egy heves vita során a nála jóval termetesebb és agresszíven fellépő fiát a vacsorakészítéshez használt konyhakéssel szúrta hason. Utána sajnos hiába hívta azonnal a mentőt, az 51 éves férfi a kórházban másnap meghalt.

A két minősítés között az a különbség, hogy a testi sértésnél a sérülés okozására kiterjed a vádlott szándéka – hacsak pillanatnyi indulat hevében is –,­ de a végzetes eredmény lehetősége fel sem merül benne. Az emberölésnél minimum számolnia kell a lehetőséggel.

S. Árpád nagyon súlyos és előrehaladott betegségei miatt nem tudott már eljönni a Győri Törvényszék elsőfokú ítéletére. Dr. Bóka Tibor bíró 3 év börtönbüntetésre ítélte a korábban 5 évre ítélt abdai férfit, aki elvben a szabadságvesztés felének kitöltése után szabadulhatna feltételesen, de a gyakorlatban – a korábbi kényszerintézkedéseket beleszámítva – már nem is kell börtönbe vonulnia.

Az ítélet ugyan nem jogerős az ügyészség fellebbezése miatt – amely továbbra is kitart a szigorúbb minősítés mellett –, de a legfontosabbat akkor is kimondta még S. Árpád életében a bíróság: a vádlott nem akart ölni. A férfi sohasem bocsátotta meg magának, hogy ő okozta fia halálát, lelkileg belerokkant a történtekbe. Dr. Bóka Tibor megállapította, hogy a vádlott soha nem is tett olyan nyilatkozatot a nyomozás során sem, hogy fia életét akarta volna kioltani.

dr. Bóka Tibor
Dr. Bóka Tibor bíró a korábbi öt éve helyett három évre ítélte halált okozó testi sértésért a vádlottat. Fotó: Laczó Balázs

Mint korábban megírtuk2023 őszén indul újra a per, miután 2022 nyarán meglepő fordulat történt, visszadobta a Kúria az ügyet és előírta, hogy kezdjék elölről a 2021 januárjában lezárult eljárást.

A tragédia idején 76 éves férfi már két éve özvegy volt és együtt lakott 51 éves fiával, akit maga mellé vett fuvarozónak. Az ifjabb férfi agresszív volt az italtól, a bácsi és a nála több mint 20 centivel magasabb, erős férfi összeszólalkozott valamin. A fiatalabb megszorította a jóval gyengébb apa kezét, nem lehetett lecsillapítani. Fia még a konyhába is utánament, ahol a bácsi kenyeret szelt a vacsorához. Ekkor döfött a kezében lévő konyhakéssel, a férfi a hasát ért szúrástól összeesett. A penge többek között a verőeret találta el, a vér ömleni kezdett. A bácsi kétségbeesetten hívta a mentőket, a szúrás pillanatától fogva minden erejével azon volt, hogy mentse fiát. A diszpécser utasítását követve takarta el a sebet, kinyitotta a kertkaput, várta a mentőket. Fia másnap a kórházban meghalt.

Dr. Németh Miklós ügyvéd a jogerős ítélet után vette át a jogi képviseletet a család megkeresésére és kegyelmi kérvényt nyújtott be a köztársasági hivatalnak a Kúriától felülvizsgálatot kérve. Telt-múlt az idő, nem jött elutasító válasz.

Hirtelen Árpi bácsit 2022 júliusában arról értesítették a börtönben, hogy azonnal csomagolhat, az ügyvéd Győrben végzést kapott a büntetés félbeszakításáról. Hívta az idős ember húgát, aki zokogott a telefonban és elindult. Kiderült, hogy a Kúria hatályon kívül helyezte a törvényszék és az ítélőtábla határozatát és kezdődik minden elölről. Az új tanácsnak alaposabban kellett vizsgálni a halált okozó test sértés, akár az erős felindulás, akár a vélt vagy jogos védelem kérdését. A bíróság azt mondta ki, a tett tesi sértés, ugyanakkor jogos védelemnek sem minősíthető.

Támogassa az ujszonalunk.com -ot

Az ujszonalunk.com nem valamivel, valakikkel szemben, hanem egyetlen eszmével azonosulva határozza meg önmagát, ez a tisztességes újságírás, amit olvasói naponta számon is kérhetnek tőle. A hátteret, a függetlenséget garantáló támaszt a Felvidék egyetlen magyar nyelvű napilapjának kiadója adja. A portált helyiek írják, helyieknek. Annak a jól összeszokott csapatnak a tagjai, akiket korábbról ismerhetnek és el is érhetnek. Tiszta hangon, a régi tisztességgel szólalunk meg, nyilvánosságot adva mindenkinek, hogy valós problémákat tárjunk fel, és közösen keressük a megoldást, ütköztetve a különböző nézőpontokat. Így akik fontosnak tartják független helyi sajtó létét, a magukénak érezhetik az ujszonalunk.com -ot, és teret is kapnak benne. Reméljük, hogy sokan gondolják most így: „Erre vártunk!” Fennmaradásunkat, a regionális, független újságírást minden egyes olvasói forint segíti, amit köszönettel fogadunk.

Ha Ön is támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
foci

A 101. percben lőtt góllal megmaradt a remény

lasagne

Mit főzzek? Zöldséges lasagnét!

kvíz idegen

KVÍZ: A radikális attitűd a kompetencia hiányára utal

Gondosóra

A hozzátartozó is értesítést kaphat, ha az idős ember veszélybe került

eső

Két időjárási rekord is megdőlt

REpont

Töltse le a REpont appot, mi megtettük

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.