Bűnügy és baleset

Anyu segíts rajtam! - lecsapott az unokázós csaló

Sopron | A csaló ügyvédnek adta ki magát, és bajba jutott hozzátartozó segítésére kérte a pénzt. Az idős hölgy sajnos elhitte a mesét...
Új Szó Nálunk

2022. október 4. 15:00

pénz, csalás
A soproni nyomozóknak sikerült időben beavatkozniuk, így a pénz most visszakerült a tulajdonosához. - Fotó: Soproni Rendőrkapitányság

Bejelentés futott be a Soproni Rendőrkapitányságra a hétvégén, a telefonáló szerint egy állítólagos ügyvéd telefonon hívta fel az idős hölgyet azzal az ürüggyel, hogy a bűncselekménybe keveredett gyermekének azonnali pénzsegélyre van szüksége. 

Az idős asszonynak az ügyvédként bemutatkozó férfi az mondta, hogy a lánya a győri fogdába került, mert két horvát, vagy szerb férfi megkérte, vigyen át egy csomagot a határon, amiben – mint az ellenőrzés során kiderült - fegyver volt. Az anya hitt a telefonálónak, mivel lánya külföldön dolgozik, valamint a név, amin bemutatkozott
hasonlított egy ismert soproni ügyvéd nevéhez. A háttérben pedig azt hallotta, hogy egy női hang azt sikítja, hogy „Anyu segíts rajtam!” Ezt követően a telefonáló kikérdezte, hogy mennyi pénze van otthon, és mennyi a bankkártyájával felvehető napi limitje. Az asszony elmondta, hogy csak a nyugdíját kapja a számlájára, de van otthon készpénzben körülbelül ötezer eurója. A hívó felszólította, hogy ezt a pénzt és az arany ékszereit csavarja be ruhába, és tegye bele egy táskába, amit majd a házhoz érkező taxisnak kell a fuvardíjjal együtt átadnia. Miután a taxi megérkezett, a sofőr kérdés nélkül átvette a csomagot és a fuvardíjat, majd elhajtott. Kicsivel később érkezett meg a hölgy másik lánya, akinek azonnal beszámolt a testvérét ért szerencsétlenségről. A lánya azonban gyanút fogott, ezért felhívta testvérét, aki értetlenül hallgatta a történetet. Értesítették  a rendőrséget. A soproni nyomozóknak sikerült időben beavatkozniuk, így a pénz most visszakerült a gazdájához.

A trükkös elkövetők célpontjai jellemzően az idős emberek. Sokszor kihasználják jóhiszeműségüket és az idős korból adódó fiziológiai sajátosságaikat. Időről, időre egy kicsit változtatnak az elkövetés módszerén, de sohasem hagyják abba a próbálkozást, ezért kell idős hozzátartozóink figyelmét minél többször felhívni az őket fenyegető veszélyre!

A Soproni Rendőrkapitányság kéri, hogy folyamatosan tájékoztassák idős hozzátartozóikat az ilyen és ehhez hasonló bűnesetekről. Győzzék meg őket arról, hogy pénzt semmilyen ürüggyel se adjanak át idegennek, még egy taxisofőrnek se! Amennyiben nem biztosak abban, hogy azzal a rokonnal beszélnek, akinek az kiadja magát, hívják vissza, tegyenek fel olyan ellenőrző kérdéseket, amire csak a valós rokon tudja a választ. Ha valaki azt állítja, hogy egy hozzátartozójuk megbízásából hívja őket, akkor minden esetben vegyék fel a kapcsolatot a szóban forgó megbízóval mielőtt bármit is cselekednének! Abban az esetben ha megtörtént a baj, minél előbb hívják a 112-es segélyhívószámot!

Támogassa az ujszonalunk.com -ot

Az ujszonalunk.com nem valamivel, valakikkel szemben, hanem egyetlen eszmével azonosulva határozza meg önmagát, ez a tisztességes újságírás, amit olvasói naponta számon is kérhetnek tőle. A hátteret, a függetlenséget garantáló támaszt a Felvidék egyetlen magyar nyelvű napilapjának kiadója adja. A portált helyiek írják, helyieknek. Annak a jól összeszokott csapatnak a tagjai, akiket korábbról ismerhetnek és el is érhetnek. Tiszta hangon, a régi tisztességgel szólalunk meg, nyilvánosságot adva mindenkinek, hogy valós problémákat tárjunk fel, és közösen keressük a megoldást, ütköztetve a különböző nézőpontokat. Így akik fontosnak tartják független helyi sajtó létét, a magukénak érezhetik az ujszonalunk.com -ot, és teret is kapnak benne. Reméljük, hogy sokan gondolják most így: „Erre vártunk!” Fennmaradásunkat, a regionális, független újságírást minden egyes olvasói forint segíti, amit köszönettel fogadunk.

Ha Ön is támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
karácsony

Az ünnepek alatt több az otthoni tűz és baleset

eső

Minden volt ez a november, csak száraz nem

helyesírás

KVÍZ: Jé, ezt j-vel kell írni?

fürdő

Jó hónapot zártak a szállásadók októberben

határ

Szlovákia ismét meghosszabbította az ellenőrzést a magyar határon

benzin

Autósok, figyelem!

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.