Haza és nagyvilág

Éger István: kontroll nélkül jöhetnek a varázslók, kuruzslók

Magyarország | Az orvosi kamara volt elnöke, mentőorvos, peresztegi háziorvos nem ért egyet a kormány döntésével, de nem kíméli a MOK elnökségét sem.
Új Szó Nálunk

2023. március 3. 08:00

Éger István
Fotó: YouTube 

„Kritikus pillanatokban a mindenkori kormány előszeretettel rúg bele az orvoskamarába. Ezt tette 17 évvel ezelőtt Gyurcsány Ferenc is, de nem érte el, hogy szétverje az orvostársadalmat” – állítja Éger István, akkori MOK-elnök. A jelenleg mentőorvosként dolgozó egykori kamarai vezető nem ért egyet a kormány mostani döntésével, amivel jelentősen megnyirbálták az orvoskamara jogköreit, de erős kritikát fogalmazott meg a MOK elnökségével kapcsolatban is.  

Éger István utalt arra az esetre is, ami a napokban tovább szította az ellentétet a kamara és a minisztérium között: etikai panasszal éltek egy háziorvos ellen, aki szerinte kollégáit szabályszerűen tájékoztatta az új ügyeleti rendszerről és arról, hogy az ügyelet jogszabály szerint is kötelező, azt teljesíteni kell. Az ügy háttere nem világos, annyi viszont biztosnak tűnik, hogy etikai eljárás nem indult a szóban forgó háziorvos ellen, egyelőre csak panasszal éltek vele szemben. 

A kamara volt elnöke szerint a panasz is téves út: az ügyelet alapvető közellátás, amit így is, úgy is kikényszerít az állam. A betegségek nem hétfőtől péntekig vannak munkaidőben, ezt tudomásul kell venniük az orvosoknak. Aki orvos, annak ügyelnie kell.  

A Győr-Moson-Sopronban mentőorvosként dolgozó Éger István elmondása szerint napi szinten tapasztalja, hogy a megyei kamarai vezetők sms-sekkel, e-mailekkel és Facebook-üzenetekkel próbálják rávenni a helyi háziorvosokat, hogy ne írják alá ügyeleti szerződésüket az Országos Mentőszolgálattal. Azt Éger István is elismeri, hogy nem azért csinálják ezt, mert nem akarnak ügyelni, hanem például rezsitámogatást, az indikátorrendszer megváltoztatását akarják kikényszeríteni az ügyeleti szerződés megtagadásával. Ezekben az ügyekben azonban a kormány a nyomásgyakorlás ellenére sem kezdeményezett tárgyalást. 

Érthetőnek tartja a politikai haragot, de szerinte a kormány nem a megfelelő eszközhöz nyúlt, a kötelező kamarai tagság megszüntetése kontraproduktív:

Azoknak sem lesz jó, akik most úgy gondolják, hogy a megszüntetéssel példát statuálnak, mert ezzel az orvosok egy részét garantáltan magukra haragítják. Másrészt: Magyarországon az orvoskamara az egyetlen olyan intézmény, amely valamennyi gyógyítót kvázi kötelezően összefog.” 

Ha a tagsági kötelezettséget és a feladatköreit megszüntetik, illetve megkurtítják, akkor rendezetlenné, anarchikussá válhat az orvosok helyzete. Kontroll nélkül jöhetnek a varázslók, kuruzslók – jelentette ki Éger István, aki a február 4-ei közgyűlésen egyébként nemmel szavazott a nyomásgyakorló akciókra. Azt nem tudja, hogy a kamarai tagság hova húz majd, de azt sem meri kijelenteni, amit a MOK elnöksége rendre hangoztat, hogy elsöprő többség állna Kincses Gyuláék mögött. 

További a 24.hu cikkében olvashatók.

Támogassa az ujszonalunk.com -ot

Az ujszonalunk.com nem valamivel, valakikkel szemben, hanem egyetlen eszmével azonosulva határozza meg önmagát, ez a tisztességes újságírás, amit olvasói naponta számon is kérhetnek tőle. A hátteret, a függetlenséget garantáló támaszt a Felvidék egyetlen magyar nyelvű napilapjának kiadója adja. A portált helyiek írják, helyieknek. Annak a jól összeszokott csapatnak a tagjai, akiket korábbról ismerhetnek és el is érhetnek. Tiszta hangon, a régi tisztességgel szólalunk meg, nyilvánosságot adva mindenkinek, hogy valós problémákat tárjunk fel, és közösen keressük a megoldást, ütköztetve a különböző nézőpontokat. Így akik fontosnak tartják független helyi sajtó létét, a magukénak érezhetik az ujszonalunk.com -ot, és teret is kapnak benne. Reméljük, hogy sokan gondolják most így: „Erre vártunk!” Fennmaradásunkat, a regionális, független újságírást minden egyes olvasói forint segíti, amit köszönettel fogadunk.

Ha Ön is támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
karácsony

Az ünnepek alatt több az otthoni tűz és baleset

eső

Minden volt ez a november, csak száraz nem

helyesírás

KVÍZ: Jé, ezt j-vel kell írni?

fürdő

Jó hónapot zártak a szállásadók októberben

határ

Szlovákia ismét meghosszabbította az ellenőrzést a magyar határon

benzin

Autósok, figyelem!

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.