Egészségügy

Negyvenegy fokos láza volt a gyermeknek, tanácsot sem kapott az ügyeleten

Győr-Moson-Sopron | a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Győr-Moson-Sopron Megyei Területi Szervezetének Etikai Bizottsága beadvánnyal fordult az ombudsmani hivatalhoz, melyben egy alapellátási ügyelet működésével összefüggő problémára hívta fel a figyelmemet. Az etikai panaszon túl az egészségügyi ellátás megfelelőségével kapcsolatban is kérdéseket vetett fel.
Új Szó Nálunk

2023. szeptember 30. 13:00

dizspécser
Illusztráció: pexels

 A MESZK Etikai Bizottságához forduló beadványozó a panaszában leírtak alapján 2022. június 17-én éjszaka telefonon kereste meg a körzetes alapellátási ügyeletet, mivel 5 éves gyermekének láza 41 fok fölé emelkedett, nem tudta csillapítani azt, és a gyermek általános állapota nagyon nyugtalanító volt (szemei bedagadtak, fájdalmasan nyöszörgött és a családban előfordult korábban anafilaxia). Elsősorban tanácsot szeretett volna kérni, a telefonhívást fogadó asszisztens azonban az orvossal történő egyeztetés és az édesanya kikérdezése nélkül közölte, hogy

„tudja mire megy ki a játék”, nem lehet olyan sürgős az eset, elutasította azt is, hogy odavigyék a gyereket, azt közölte a telefonban, hogy majd jöjjenek be reggel 8 óra után a váltáshoz.

Ekkor a panaszos szerette volna megtudni a nevét, illetve az illetékes betegjogi képviselő elérhetőségét, amelyre azt a választ kapta, hogy „nem mondom meg”. Ezt követően a panaszos felhívta a másik, győri (nem körzetes) ügyeletet, amellyel összefüggésben rendkívül korrekt bánásmódról számolt be, néhány perc alatt segítőkészen kikérdezték, a felhőbe (EESZT) feltöltött recepttel és tanáccsal látták el.   

A beadvány szerint az ügyeleti diszpécser orvos bevonása nélkül tájékoztatta a szülőt, hogy panaszával másnap keressék fel a háziorvost rendelési időben, azonban a gyermek állapotának javítását célzó tanáccsal nem látta el az ügyeleti ellátóhoz segítségért fordulót. Az érintett szülő az ellátás megfelelőségének megállapítása érdekében panasszal élt az illetékes Győr-Moson-Sopron Vármegyei Kormányhivatal Győri Járási Hivatalának Népegészségügyi Osztályánál is. A Népegészségügyi Osztály a vizsgálatát azzal zárta le, hogy a panaszban foglalt kifogás az alapellátási ügyeletet ellátó Kft. alkalmazásában álló asszisztenst érintik, így a beadványozó forduljon a Kft. vezetéséhez jogorvoslatért. Az Etikai Bizottság a hozzájuk beérkezett panaszt annak szakmai megfelelőséggel, személyi és tárgyi feltételek rendelkezésre állásával kapcsolatos vonatkozásában ugyancsak áttette a Népegészségügyi Osztályhoz, kérte egyúttal, hogy az etikai vizsgálathoz küldjék meg számukra az alapellátási ügyelet által rögzített hangfelvételt, amennyiben az a hatóság rendelkezésére áll. A Népegészségügyi Osztályt vezető járási tisztifőorvos válaszlevelében tájékoztatta az Etikai Bizottság elnökét az eljárás során beszerzett információkról, arról, hogy hangfelvétel beszerzésére nem került sor, valamint arról, hogy az eljárást a fenti indokolással lezárták. 

Az ombudsmani hivatal intézkedései: 

  • Felkérte az érintett Győr-Moson-Sopron Vármegyei Kormányhivatalt vezető főispánt, hogy a Győri Járási Hivatal Népegészségügyi Osztályának munkatársai a hozzájuk érkező panaszbeadványok kivizsgálása során az ellátás megfelelőségének vizsgálatára vonatkozóan helyezzenek megfelelő hangsúlyt – a Panasztörvény által biztosított kereteken belül – az egészségügyi szolgáltatók gyakorlatának feltárása, a közérdeknek megfelelő állapot helyreállítása érdekében. 
  • Felkérte az érintett alapellátási ügyelet (Háziorvosok Ügyelete Nonprofit Közhasznú Korlátozott Felelősségű Társaság) vezetőjét, hogy amennyiben a 2023. március 1- jén hatályba lépett változásokat követően is folytat kép és hangrögzítési gyakorlatot, úgy azt a jelentésemben rögzített jogszabályhelyek által előírt módon folytassa. 
  • Az alapellátási ügyelet kép és hangrögzítési gyakorlatával összefüggésben jelentésével bejelentéssel fordul a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz.  
Támogassa az ujszonalunk.com -ot

Az ujszonalunk.com nem valamivel, valakikkel szemben, hanem egyetlen eszmével azonosulva határozza meg önmagát, ez a tisztességes újságírás, amit olvasói naponta számon is kérhetnek tőle. A hátteret, a függetlenséget garantáló támaszt a Felvidék egyetlen magyar nyelvű napilapjának kiadója adja. A portált helyiek írják, helyieknek. Annak a jól összeszokott csapatnak a tagjai, akiket korábbról ismerhetnek és el is érhetnek. Tiszta hangon, a régi tisztességgel szólalunk meg, nyilvánosságot adva mindenkinek, hogy valós problémákat tárjunk fel, és közösen keressük a megoldást, ütköztetve a különböző nézőpontokat. Így akik fontosnak tartják független helyi sajtó létét, a magukénak érezhetik az ujszonalunk.com -ot, és teret is kapnak benne. Reméljük, hogy sokan gondolják most így: „Erre vártunk!” Fennmaradásunkat, a regionális, független újságírást minden egyes olvasói forint segíti, amit köszönettel fogadunk.

Ha Ön is támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
hori

A skorpió ma mélyebb érzéseket érezhet

sodrófa

Brutális módon támadt az idős emberre

kvíz

KVÍZ: A pikírt nem lehet enervált

ETO

Kikapott az ETO Budafokon, ez még sokba kerülhet

csicseri

Mit főzzek? Valami újat!

napelem

Mentőöv a ráfázott napelemeseknek

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.