Helyi hírek

Amikor ötezren keresték vasárnap a győri folyókat (GALÉRIA)

Győr | A Véneken átadott műtárgynak köszönhetően a víz szintje tartósan elég magas és kiszámítható lesz, ez pedig nagyanyáink idejét hozza vissza, amiről évtizedek óta csak szomorú nosztalgiával beszéltünk. Tudják-e, hány vízi járművet tartottak nyilván Gönyűnél ezelőtt 80-90 évvel?
Laczó Balázs

2022. június 25. 14:00

Győr
Így festett a Mosoni-Duna vasárnap anno - Fotó: Régi Győr

Mint sorozatunkban is olvashatták: a csütörtökön átadott véneki torkolati műtárgynak köszönhetően beindulhat – kis mértékben be is indult már – a vízi turizmus. A hajdani víziélet iránti nosztalgia mindig is könnyen előhívható érzés volt az idősebbekből, akiknek a vasárnap régen azt jelentette Győrben, hogy irány a csónak, a „Kis Duna”.  

Korábban az Új Szó portál már felidézte a ’60-as évek Győrét, amikor menetrend szerinti vízibusz is járta a folyóinkat.  

Most pedig még régebbre kalandozunk vissza, amire már csak a legidősebbek emlékezhetnek, s azt reméljük, ezek a napsütötte hétvégék fognak visszatérni hamarosan a folyók városába. 

„Győrből felesleges elmenni nyaralni azoknak, akik szeretik a vízi életet” – írta a Győri Hírlap 1934-ben. A riport kedvéért villámkirándulásra indult akkor egy újságíró a Rábán, a Püspökvár és a Rába-híd után Újváros mellett haladt, kiruccanó libák és kacsák közt. A vasúti hídhoz ért, ahol fürdőruhás lányok és fiúk sütkéreztek. Leszögezte, hogy a Rábát igen szeretik a strandolók, a vize melegebb, mint a Dunáé. De a Rábcában túl sok a hínár. A kékesszürke, egészen más színű Kis-Dunán elhagyta a régi strandfürdőt, a Varga-kőt a mai Hédervári út és Zemplém utca találkozásának vonalánál, ahol akkor a Pillér vendéglőnél már nagy volt a nyüzsgés. Végül elérték a Szúnyog-szigetet, aminek alsó végében várt a „Köss ki” csárda (Győri Hírlap, 1936. V. 10.), vezetője egyben a sziget tulajdonossa, Hajnal Kolos volt. Halála után gyermekei felparcellázták a szigetet, ami a hatvanas-hetvenes években beépült.  

Egy-két számadatot is megtudunk a régi cikkekből: 1934-ben 156 személyhajó fordult meg Győrben, hajóból összesen 471 lépte át a kikötő küszöbét (Győri Hírlap, 1934. XII. 28.). A gönyűi révkapitányság 3000 győri vízi járművet tartott nyilván, több mint 1500 sportcsónakja volt a „flottának”. Ez a háború előtt évente 10 százalékkal nőtt és így három utassal számolva vasárnaponként csaknem 5000 ember kereste fel – csak a sportcsónakokon – a győri vizeket. 

Idősek emlékezéséből tudjuk azt is, hogy a régi, nyári délelőttökön heti rendszerességgel találkoztak a győriek kisebb-nagyobb csoportjai, s gurulóüléses, kétpárevezős csónakjaikkal benépesítették a Rábát és a „Kis-Dunát”.  

Galéria
Vízisport a Rábán 1943-ban. Kép: Németh Vilmos -1
Ez is kedvelt állomása volt a vízi kiruccanásoknak: a Varga kő melletti Piller csárda a mai Hédervári útnál. 1942. Kép: Kovács Vilmos. -2
Vízi élet Győr folyóin-3
A „Köss ki” Csárda a Szúnyog szigeten, középen a tulajdonos (az alacsonyabb termetű) Hajnal Kolos. Kép Régi Győr. -4
+7
Támogassa az ujszonalunk.com -ot

Az ujszonalunk.com nem valamivel, valakikkel szemben, hanem egyetlen eszmével azonosulva határozza meg önmagát, ez a tisztességes újságírás, amit olvasói naponta számon is kérhetnek tőle. A hátteret, a függetlenséget garantáló támaszt a Felvidék egyetlen magyar nyelvű napilapjának kiadója adja. A portált helyiek írják, helyieknek. Annak a jól összeszokott csapatnak a tagjai, akiket korábbról ismerhetnek és el is érhetnek. Tiszta hangon, a régi tisztességgel szólalunk meg, nyilvánosságot adva mindenkinek, hogy valós problémákat tárjunk fel, és közösen keressük a megoldást, ütköztetve a különböző nézőpontokat. Így akik fontosnak tartják független helyi sajtó létét, a magukénak érezhetik az ujszonalunk.com -ot, és teret is kapnak benne. Reméljük, hogy sokan gondolják most így: „Erre vártunk!” Fennmaradásunkat, a regionális, független újságírást minden egyes olvasói forint segíti, amit köszönettel fogadunk.

Ha Ön is támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
krumplis tészta

Mit főzzek? Krumplis tésztát!

fa

Ha erősebb fagyok jönnek, idén sem lesz barack

KVÍZ

KVÍZ: Az egyik állítás igaz

kürt

Előkerült a filharmonikusok eltűnt vadászkürtje

iskola

Hosszabb évközi, rövidebb nyári szünet jöhet

lakás

Fellendülés várható az ingatlanpiacon az idén

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.