Győr

Belátták fontosságát: Megtartották Véneknél a Mosoni-Dunát (26. rész)

Győr | Közel három évtizeddel az első tervek elkészülte után elindult a Mosoni-Duna torkolati műtárgyának építése Vének magasságában, mely megtartotta a folyót Győrnek, s nem engedte gyorsan kifolyni a medersüllyedés miatt alacsonyabban lévő Dunába. Ezzel a helyi népi kezdeményezés egyik célja, a folyó vízszintrehabilitációja célba ért.
Cséfalvay Attila

2022. november 19. 20:00

elterelés
Fotó: OVF

A döntéshozók megértették a helyi kezdeményezés fontosságát és volt merszük lépni 2016-ban, amikor kiemelt kormányzati beruházás lett a Mosoni-Duna torkolatának átépítése, ott egy műtárgy építése, mely egyrészt felette megtartja a folyót, másrész árvízvédelmi és ökológiai szempontból is fontos beruházás. 

Szükségességét az indokolta, hogy az 1950-60-as évektől kezdődően a Dunán jelentős medersüllyedés alakult ki, melynek következtében lesüllyedtek a kis- és közepes vízszintek – a Mosoni-Duna torkolatánál a kisvízszintek közel 2 métert. Ennek eredményeként a dunai kisvizek leszívták a Mosoni-Duna alsó torkolati szakaszán a vizeket. A kedvezőtlen hatás még Győrnél, sőt a Rába alsó szakaszán is érzékelhető volt. Mindezek mellett komoly gondot okozott az árvízszintek emelkedése - például a legutóbbi, 2013-ban levonult rekordár során. Hozzátennénk: ha megépül Nagymaros, nem lett volna szükség erre a létesítményre. 

A Mosoni-Duna torkolatát áthelyezték, mely részben a Farkasúsztatói-ágon, részben pedig a Torda-szigeten keresztül, a korábbi torkolat felett mintegy másfél kilométerrel feljebb vezeti most már a Mosoni-Duna vizét a Dunába. A korábbi medret a Győr-Gönyű Országos Közforgalmú Kikötő felett áttöltötték. A fejlesztés kedvező hatású hajózhatóságra, a győri városkép javítására és a vízszint rehabilitáció hatásterületén az árvízvédelmi biztonság növelésére. A vízszintemeléssel az igazgatóság korábbi projektjeinek („Mosoni-Duna és Lajta folyó térségi vízgazdálkodási rehabilitációja” és a „Szigetközi mentett oldali és hullámtéri vízpótló rendszer ökológiai célú továbbfejlesztése”) céljai is maradéktalanul teljesülnek. 

A Mosoni-Duna rehabilitáció ezzel a beruházással gyakorlatilag lezárult, s ez megnyugtató érzés. Rossz volt azt látni, hogy Győrben alacsony a vízszint, szárazak a vízkivételek. A megoldás sokáig papíron volt csak, de sikerült formába önteni: nagy megkönnyebbülés ez mindenkinek - mondta Láng István, a beruházást megrendelő Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetője az idén megjelent, A megtartott folyó című kötetben. 

Támogassa az ujszonalunk.com -ot

Az ujszonalunk.com nem valamivel, valakikkel szemben, hanem egyetlen eszmével azonosulva határozza meg önmagát, ez a tisztességes újságírás, amit olvasói naponta számon is kérhetnek tőle. A hátteret, a függetlenséget garantáló támaszt a Felvidék egyetlen magyar nyelvű napilapjának kiadója adja. A portált helyiek írják, helyieknek. Annak a jól összeszokott csapatnak a tagjai, akiket korábbról ismerhetnek és el is érhetnek. Tiszta hangon, a régi tisztességgel szólalunk meg, nyilvánosságot adva mindenkinek, hogy valós problémákat tárjunk fel, és közösen keressük a megoldást, ütköztetve a különböző nézőpontokat. Így akik fontosnak tartják független helyi sajtó létét, a magukénak érezhetik az ujszonalunk.com -ot, és teret is kapnak benne. Reméljük, hogy sokan gondolják most így: „Erre vártunk!” Fennmaradásunkat, a regionális, független újságírást minden egyes olvasói forint segíti, amit köszönettel fogadunk.

Ha Ön is támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
győrszentiván

Megtudtuk, mivel nyomták fel a szentiváni aláírásgyűjtőket

roncsautó

800 elhagyott roncsautó lehet Győrben?

labdarúgás

Világi az ETO-ról: Előrébb tartunk, mint azt vártam

Endrődi Péter

INTERJÚ: Az Audi ETO céljai változatlanok, a fiataloknak pedig jót tenne a külföldi tapasztalat

szombathely

Szombathely határozatban mondott nemet az akkumulátorgyárakra

ETO

Broch is hosszabbított, Faluvégire hosszabb kihagyás vár

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.