Helyi hírek

Ha nem fognak el, már nem élnék – mondta a rab a börtönbe látogató diákoknak (GALÉRIA A RÁCSOK MÖGÜL)

Győr | Egy kábítószerkereskedésért elítélt fogvatartott személyes vallomásán, őszinte beszámolóján keresztül pillanthattak be a győri Lukács-iskola tanulói a börtön mindennapjaiba a körletben, a zárkában. A vármegyei rendőrség bűnmegelőzési programja évek óta tart, a fiatalokat rendszerint a szabadság elvesztésének konkrét ismérvei foglalkoztatják leginkább: az intim szféra, az internet hiánya, a szabadidős lehetőségek korlátozottsága.
Laczó Balázs

2023. március 23. 18:00

börtön
Egy bátor diákon mutatta be a hatóság az előállítás részletes protokollját a győri BV-intézet oktató termében. 

„Te melyik utat választod?” címmel indult útjára a vármegyei rendőrfőkapitányság és a győri büntetésvégrehajtási intézet közös programja. A rendőrség bűnmegelőzési tanácsadó intézete 10 éve működik, s igyekszik a diákokat élményszerű, interaktív helyzetgyakorlatokkal a tetteik és a következmények ismeretére oktatni, nevelni, s bemutatni az utat az elfogástól az előállításon át az ítéletig. Így számolt be a csütörtöki eseményről Walczer Zsuzsanna rendőr őrnagy, a  bűnmegelőzési  tanácsadó intézet vezetője.  

Iskolai körülmények között azonban közel sem annyira eleven és emlékezetes ez az élmény, mint bent az igazi intézetben, ahol egy diákcsoport az őrök bemutatóján és egy fogvatartott beszámolóján keresztül ismerik meg a bezártságot. A rendőr szerint a fiatalokat láthatóan rendre nyomasztja a helyzet, szeretnének már kijutni. Viszont igen érdeklődők is: különösen kíváncsiak a kábítószeres bűnelkövetők elfogásának, lebukásának körülményeire: De húsbavágó számukra a felismerés is a szabadság megvonásának apró részleteiről: szeretteikkel nem vagy alig találkozhatnak, az internetről, a megszokott szabadidős tevékenységekről, a „kütyükről” itt le kell mondani.  

börtön
A győri fogvatartott őszintén beszél bűnéről, elfogásáról, a megbánásról és új céljairól, a börtönről.

A rendőrség számára pedig fontos visszacsatolás, hogy a fogvatartottak legtöbbször ugyanazokat a gondolatokat fogalmazzák meg a fiatalok számára, mint amit a bűnmegelőzési szakemberek hangsúlyoznak ki az  iskolákban: például hallgassunk a szülőkre és igen alaposan válogassuk meg a barátokat. 

Hajdú Melinda BV-százados sajtószóvivő mindehhez hozzátette: a büntetés-végrehajtási intézet örömmel működik együtt a rendőrséggel, mivel számukra egyébként nem volna adott az a lehetőség, hogy iskolába látogatva mutathassák be az intézet működését.  

Egy kábítószerkereskedelem miatt elítélt fiatal győri férfi tartott beszámolót, néhány sarokpontot idézünk tőle. Az elítélt 2019 májusa óta ül a győri börtönben, 6 év 6 hónapot kapott, ebből két évet letartóztatásban töltött, amit a büntetésébe beszámítanak. Ha megkapja a feltételes kedvezményt, úgy idén szeptemberben szabadulhat, ha nem, akkor két évet még bent kell töltenie. Utána dolgozni szeretne és autószerelőnek tanulna. Jelenleg a börtön raktárában dolgozik. Egyedül van a zárkájában, zárkatársát, akivel jól kijöttek, máshová helyezték.  

börtön
Ismerjük a tévéből ezt a kattanó hangot: a börtönkapuét. A diákok kíváncsiak és nyomasztja is őket az élmény. 
 • Reggel fél 6-kor van az ébresztő, háromnegyed 6-kor az őrök váltása, zárkaellenőrzés. 8 előtt 10-15 perccel kezdődik a munka és háromnegyed 4-ig tart. Zuhanyzás, este háromnegyed 6-kor váltás, 9-kor lámpaoltás, 11-től reggelig az alvás. A tévézésre most 8 és délután 2 óra között nincs mód a spórolás miatt. 
 • Csak úgynevezett börtöntelefont lehet használni, amin csak a meghatározott egy-két személy hívható, visszahívni nem tudják az embert. Internetezni nem lehet. Van könyvtár annak, aki szeret olvasni, és az utóbbi időben – a járványügyi korlátozások feloldása okán – pingpongozni is lehet. 
 • „Nem a bent lét a nehéz. Édesapám elvesztését éltem meg nagyon tragikusan, a temetésére nem mehettem el, a Covid-helyzet miatt nem volt rá lehetőség.” – vallja a fiiatal fogvatartott. 
 • Korábban hatszemélyes zárkában ült, nehéz volt mindenkivel kijönni, de verekedéséig fajuló konfliktusa nem volt.  
 • A kábítószerfogyasztást speeddel kezdte, kipróbált többféle drogot a fűtől az extasyn át a kokainig. Bulifuvarozást vállalt, egy drogkereskedő ismerősét szállította először. Egyre inkább rákapott a kábítószerre, először csak hétvégén, majd hétköznap is. Ismerősök találták meg azzal kéréssel, hogy vezesse el őket a kereskedőhöz, aki neki eladta a kábítószert, ekkor jött a gondolat, hogy „akkor már miért ne vegyem meg nekik én?” Az eladással előbb saját fogyasztását próbálta fedezni, majd egy kis többletre is szert tett a munka mellett – nem a drogból élt. 
 • Szerencsére nem járt különösebb elvonási tünetekkel a leszokás, de a börtönben két hónapnyi állandó alvásra, nyugalomra volt szüksége, hogy mindezt átvészelje. 
 • 2018-ban bukott le, bűntársa – akit már nem hív a barátjának – éppen füvet szívott, mielőtt átestek egy rendőri ellenőrzésen. A rendőrök megérezték az autóban a szagot, ezért átvizsgálták a kocsit. Hamar előkerült a kábítószer, bűntársa az ülés alatt tette. „Hanyagság volt, de ha drogozol, előbb-utóbb hanyag is leszel.” 
 • „Mindig nagyon meg kell válogatni, hogy kikkel barátkozol, egy baráti társaság igen erős húzóerő” – tanácsolja. 
 • Egy sarkos kijelentés: „ha nem tartóztatnak le, valószínűleg már nem élek.”  
 • Két alkalomra emlékszik, amikor a folyamatos drogozással egybekötött bulizás, kialvatlanság miatt üldözési mániás szorongás tört rá: minden autósról azt gondolta, hogy őt követi, őt figyeli és minden járókelő róla beszél, őt bámulja. A bevásárlóközpont parkolójából induló kocsiktól is tartott.  
 • Ám akik valóban követték, figyelték – a nyomozók – olyan észrevétlenül végzik ezt, és fényképezik le őket, hogy soha nem veszi őket észre az ember – meséli.  
 • „Ha visszatekerhetném az életemet, 20-22 éves koromhoz térnék vissza, mielőtt bulizni kezdtem, a legfontosabb, hogy az ember olyan célokat tűzzön ki, amelyek kedvére valók.” 
 •  Kint megint ott lesz a kísértés, amivel szembe kell nézni, de már nem engedi meg magának, hogy letérjen a célokhoz vezető útról. 
Galéria
Galéria a rácsok mögül-1
Galéria a rácsok mögül-2
Galéria a rácsok mögül-3
Galéria a rácsok mögül-4
+25
Támogassa az ujszonalunk.com -ot

Az ujszonalunk.com nem valamivel, valakikkel szemben, hanem egyetlen eszmével azonosulva határozza meg önmagát, ez a tisztességes újságírás, amit olvasói naponta számon is kérhetnek tőle. A hátteret, a függetlenséget garantáló támaszt a Felvidék egyetlen magyar nyelvű napilapjának kiadója adja. A portált helyiek írják, helyieknek. Annak a jól összeszokott csapatnak a tagjai, akiket korábbról ismerhetnek és el is érhetnek. Tiszta hangon, a régi tisztességgel szólalunk meg, nyilvánosságot adva mindenkinek, hogy valós problémákat tárjunk fel, és közösen keressük a megoldást, ütköztetve a különböző nézőpontokat. Így akik fontosnak tartják független helyi sajtó létét, a magukénak érezhetik az ujszonalunk.com -ot, és teret is kapnak benne. Reméljük, hogy sokan gondolják most így: „Erre vártunk!” Fennmaradásunkat, a regionális, független újságírást minden egyes olvasói forint segíti, amit köszönettel fogadunk.

Ha Ön is támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
csicseri

Mit főzzek? Valami újat!

napelem

Mentőöv a ráfázott napelemeseknek

kvíz

KVÍZ: A pikírt nem lehet enervált

Győr

Mit gondol, honnan jött a legtöbb szállóvendég Győrbe?

vonat

Regisztrálni kell a csoportos utazásokat a vonatokra és a buszokra

sport

Élőben nézheti, ahogy a kézis lányok kijutnak az olimpiára

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.