Helyi hírek

Találja meg ezen a győri képen Csokonai Vitéz Mihályt!

Győr | Nem találja? Pedig egészen biztosan rajta van. De nem húzzuk az időt, mert ha ne tudta, hogy Győrben élt egy újságíró ugyanezzel a névvel - ráadásul nem is akárki volt ő -, akkor úgyis hiába keresi a debreceni költőt. A fotó szereplőiről a Régi Győr is szerencsés véletlennek köszönhetően jutott információhoz és megosztotta velünk.
Laczó Balázs

2023. május 24. 17:00

Régi Győr
Nagy József fotóján a Győri Hírlap szerkesztői: Kolb Lajos főszerkesztő, Németh Imre, Zsitvai Tibor, elöl Csokonai Vitéz Mihály. Kép: Fortepan

Kozma Endrétől, a több tízezernyi fotót és dokumentumot gondozó Régi Győr oldal főszerkesztőjétől kaptuk ezt a levelet, a képpel együtt. Először ugyanúgy csak néztük közömbösen, ahogy ő is tavaly december óta, amikor a Fortepan nevű digitális gyűjteményben megjelent. A kép a Fortepan szerint 1937-ben készült, a fotós Nagy József volt, akinek számos győri képet köszönhetünk. Szerkesztőségnek tűnt a környezet, a Régi Győrnél az MTI-re tippeltek.

– Tegnap viszont elküldte nekem is az eredeti fotó másolatát Nagy József fotóművész unokája, Nagy Attila. Megkaptam a két hátoldalát is, ebből tudjuk, hogy ez a Győri Hírlap szerkesztősége. Balra Kolb Lajos főszerkesztő, Németh Imre, Zsitvai Tibor és elöl a lencsébe néz Csokonai Vitéz Mihály. Aki lapozgatja a megyei könyvtár digitális archívumát, találkozhat a nevével, sok cikket írt és ő indította el 1913. április 27-én a Győri Híradó című napilapot – mondja Kozma Endre.

Az igazán érdekes ebben nem is az, hogy ugyanúgy hívták, mint a költőt, hanem leszármazottja volt. Most már képünk is van róla – fűzi hozzá.

Régi Győr
A költő leszármazottja indította el a Győri Híradót, meglepően hathatott a név a fejlécen. (Forrás: a megyei könyvtár digitális archívuma.)

Puskázunk egyet a Győri Életrajzi Lexikonból:

A mi Csokonai Vitéz Mihályunk is Debrecenben született, akár híres őse, és 1949-ig Győrben élt, szerkesztő, hírlapíró volt. „A család az első világháború után kénytelen volt elhagyni Erdélyt. Budapestre, majd Győrbe kerültek. Kezdetben a helyi lapokban jelennek meg kisebb írásai. Több rövid életű győri újság szerkesztője volt. A Garabonciás c. élclap munkatársa volt. A Dunántúli Hírlap közölte Lúdtollas írások címmel régi győri történeteit. Ezeket 1929-ben könyvben is kiadta. Székfoglalóját a Kisfaludy Irodalmi Körben 1921-ben tartotta híres őséről, Csokonai Vitéz Mihály költőről. 1944-től visszavonultan élt. Utolsó lakhely: Köztársaság tér (ma Bécsi kapu tér) 6.

A Győri Hírlap nevű napilap 1886-től 1939-ig létezett, a Czuczor Gergely utcában működött a kiadóhivatala. Az egyre erőteljesebb zsidóellenesség és háborús világpolitikai légkörben is higgadt maradt, míg 1936-ban elindult mellette a városban a nyilas hangvételű, később a hatalom hivatalos szócsövévé vált Győri Nemzeti Hírlap. A Kolb Lajos vezette Győri Hírlap a zsidórendeletekről jóindulatúan és együttérzéssel számolt be. 1939. szeptember 30-án betiltották, visszaállítása érdekében aláírásgyűjtés indult.

Támogassa az ujszonalunk.com -ot

Az ujszonalunk.com nem valamivel, valakikkel szemben, hanem egyetlen eszmével azonosulva határozza meg önmagát, ez a tisztességes újságírás, amit olvasói naponta számon is kérhetnek tőle. A hátteret, a függetlenséget garantáló támaszt a Felvidék egyetlen magyar nyelvű napilapjának kiadója adja. A portált helyiek írják, helyieknek. Annak a jól összeszokott csapatnak a tagjai, akiket korábbról ismerhetnek és el is érhetnek. Tiszta hangon, a régi tisztességgel szólalunk meg, nyilvánosságot adva mindenkinek, hogy valós problémákat tárjunk fel, és közösen keressük a megoldást, ütköztetve a különböző nézőpontokat. Így akik fontosnak tartják független helyi sajtó létét, a magukénak érezhetik az ujszonalunk.com -ot, és teret is kapnak benne. Reméljük, hogy sokan gondolják most így: „Erre vártunk!” Fennmaradásunkat, a regionális, független újságírást minden egyes olvasói forint segíti, amit köszönettel fogadunk.

Ha Ön is támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
csicseri

Mit főzzek? Valami újat!

napelem

Mentőöv a ráfázott napelemeseknek

kvíz

KVÍZ: A pikírt nem lehet enervált

Győr

Mit gondol, honnan jött a legtöbb szállóvendég Győrbe?

vonat

Regisztrálni kell a csoportos utazásokat a vonatokra és a buszokra

sport

Élőben nézheti, ahogy a kézis lányok kijutnak az olimpiára

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.