Haza és nagyvilág

Kempelen Farkas – akit a sakkozógépről ismerünk, de élete annál is különlegesebb volt

Magyarország | Kétszázkilencven éve, 1734. január 23-án született Kempelen Farkas, az utolsó polihisztorok egyike, a híres sakkautomata és a beszélőgép készítője. Méltánytalanul keveset tud róla a mai közvélemény. Számos találmányával megelőzte korát. Azt tudta, hogy Győrben is tanult? Olvassa el rendkívüli élettörténetét!
Új Szó Nálunk

2024. január 21. 13:00

Kempelen

A Kempelen csalág valószínüleg a 17. században vándorolt be Magyarországra Írországból, és Győr környékén telepedtek le. Wolfgangus Franciscus de Paula von Kempelen néven született Pozsonyban, katolikus ősei Írországból vándoroltak ki. Egyszerre három nyelven, magyarul, németül és latinul tanult meg beszélni, tanulmányait szülővárosában, majd Győrben, Bécsben és Rómában végezte. Filozófiát, jogot tanult, jártasságot szerzett a művészetekben, a természet- és mérnöki tudományokban, nyolc nyelven beszélt és verselt.

Huszonegy évesen három hét alatt latinról németre fordította Mária Terézia törvénykönyvét, 23 évesen lett udvari tanácsos, 25 évesen a magyarországi sóbányák felügyelője. 1767-ben kormánybiztosként irányította a Bácska betelepítését, közreműködött a pozsonyi hajóhíd építésénél. Megtervezte a pozsonyi vár vízvezetékeit, a schönbrunni kastély szökőkútrendszerét, megoldotta a budai Vár vízellátását – a Duna partján fúrt kutakból a mai Várkert Bazár helyén felállított lóhajtásos szivattyúk húzták fel a vizet. Foglalkoztatta egy Száva-Adria-csatorna építése, ő készítette a budai Várszínház terveit és irányította a kivitelezést.

Számtalan találmánya közül kortársait beszélőgépe és sakkozó automatája nyűgözte le legjobban, nevezték szemfényvesztőnek és zseninek is. A beszélőgépet 1791-ben közreadott, a tudományos igényű fonetikát megalapozó Az emberi beszéd mechanizmusa című tanulmányának igazolására készítette. Gyermekhangon megszólaló, a hangképző szervek működését utánzó masinájában a tüdőnek fújtató, a hangszalagoknak sípok, az orrüregnek nyílások, a szájüregnek tölcsér felelt meg, a hangok képzésekor nyílásokat fedett le és tett szabaddá. A beszélőgép egyetlen megmaradt példánya a müncheni Deutsches Museumban található, Nikléczy Péter és Olaszy Gábor fonetikusok, beszédkutatók által 2001-ben készített élethű és működő mása a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen látható.

Kempelen sakkgép

Kempelen sakkautomatája, amelyet ő gyermekjátéknak, mechanikai tréfának nevezett, 1769-ben Mária Terézia kérésére készült és kora egyik legnagyobb szenzációja lett. A turbános, kaftánt viselő fabábu, a „sakkozó Török” egy alacsony szekrény mögötti széken ült és az előtte nyugvó sakktáblán „játszott”, szabálytalan lépés esetén reklamált. Az egész világot bejáró gépezet olyan ellenfeleket győzött le, mint Napóleon, II. (Nagy) Frigyes porosz király és Edgar Allan Poe. Mára bebizonyosodott, hogy az automatában egy törpenövésű profi sakkozó lapult, akit Kempelen olyan zseniális mechanikai és optikai trükkökkel rejtett el, hogy a szekrény ajtajának kinyitásakor csak fogaskerekek látszottak. A sakktábla aljára apró mágnestűket erősített, a figurák pedig fémmagokat rejtettek magukban. A bábuk elmozdításakor a tűk megemelkedtek, így a szekrényben kuporgó sakkozó saját kis tábláján követhette az ellenfél lépéseit. A válaszlépést bravúros mechanikai megoldással – a térképek másolására szolgáló pantográf elvét háromdimenzióban alkalmazva – a bábu karja hajtotta végre a fenti, mindenki által látható táblán. A Török a lépések előtt szétnézett, sakk esetén kettőt, matt esetén hármat bólintott, és a források szerint állandóan pipázott: ezzel a trükkel fújta ki a bent égő olajlámpás füstjét. A gépről újságcikkek és tanulmányok százai születtek, de titkát feltalálója életében senki sem tudta megfejteni. Kempelen halála után a német Johann Nepomuk Mälzel, a metronóm feltalálója vette meg, később egy philadelphiai múzeumba került és egy 1854-es tűzvészben megsemmisült.

Kempelen rézmetszéssel is foglalkozott, 1789-től a bécsi Művészeti Akadémia tagja volt. Mindemellett tökéletesítette a gőzgépet, megszerkesztette a turbina ősét. Írógépet konstruált Mozart közeli barátjának, a vak Paradis Teréz ének- és zongoraművésznőnek, valamint mozgatható betegágyat a himlőben megbetegedett Mária Teréziának – ennek is köszönhette, hogy nemesi rangra emelték. A feltalálót 1798-ban, 43 évi szolgálat után nyugdíjazták, s megkapta a Szent Római Birodalom Lovagja címet.

Első felesége két héttel az esküvő után himlőben meghalt. Második felesége oldalán példás családi életet élt, két gyermeke született. Idős korában – vélhetően jakobinus kapcsolatai miatt – I. Ferenc császár megvonta járadékait, így a 18. század egyik legragyogóbb elméje szegénységben halt meg 1804. március 26-án Bécsben.

Életéről 1976-ban Sakk, Kempelen úr! címmel Hajdufy Miklós rendezésében készült tévéfilmsorozat Sinkovits Imre főszereplésével; Szalatnai Rezső róla írta Kempelen, a varázsló című regényét. Az Amazon vállalat egyik közösségi munkaközvetítő szolgáltatásának neve – Amazon Mechanical Turk – a sakkautomatát idézi, ironikusan utalva rá, hogy azokat a feladatokat, amelyeket egy számítógép takarékossági vagy más okból nem tud végrehajtani, ebben az esetben is emberek végzik el az interfész mögött.

Kempelen életét és munkásságát 2007-ben kiállítás mutatta be a Műcsarnokban, ahol látható volt beszélőgépének egyetlen fennmaradt, Németországban őrzött példánya és a sakkozógép rekonstrukciója. 2020-ban Kempelen Farkas, a pozsonyi da Vinci címmel rendeztek nagy sikerű tárlatot életéről a komáromi Duna Menti Múzeumban. (MTVA Sajtóarchívum)

Támogassa az ujszonalunk.com -ot

Az ujszonalunk.com nem valamivel, valakikkel szemben, hanem egyetlen eszmével azonosulva határozza meg önmagát, ez a tisztességes újságírás, amit olvasói naponta számon is kérhetnek tőle. A hátteret, a függetlenséget garantáló támaszt a Felvidék egyetlen magyar nyelvű napilapjának kiadója adja. A portált helyiek írják, helyieknek. Annak a jól összeszokott csapatnak a tagjai, akiket korábbról ismerhetnek és el is érhetnek. Tiszta hangon, a régi tisztességgel szólalunk meg, nyilvánosságot adva mindenkinek, hogy valós problémákat tárjunk fel, és közösen keressük a megoldást, ütköztetve a különböző nézőpontokat. Így akik fontosnak tartják független helyi sajtó létét, a magukénak érezhetik az ujszonalunk.com -ot, és teret is kapnak benne. Reméljük, hogy sokan gondolják most így: „Erre vártunk!” Fennmaradásunkat, a regionális, független újságírást minden egyes olvasói forint segíti, amit köszönettel fogadunk.

Ha Ön is támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
ETO

Kikapott az ETO Budafokon, ez még sokba kerülhet

csicseri

Mit főzzek? Valami újat!

kvíz

KVÍZ: A pikírt nem lehet enervált

napelem

Mentőöv a ráfázott napelemeseknek

Győr

Mit gondol, honnan jött a legtöbb szállóvendég Győrbe?

vonat

Regisztrálni kell a csoportos utazásokat a vonatokra és a buszokra

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.