Haza és nagyvilág

Valós kép a magyar oktatás jelenéről és jövőjéről

Magyarország | Megjelenet a Közoktatás Indikátorrendszere 2023 kötet. Erre hívja fel a figyelmet a Vakmajom Facebook-oldal egy-két ábrával. Mi hozzáteszünk még egyet és néhány megjegyzést a kötetből.
Új Szó Nálunk

2024. május 25. 16:00

iskola
A tanárhiány elkerülhetetlen a jelenlegi folyamatokat látva - Fotó: pixabay

A Vakmajom azt emeli ki, hogy mennyit keresnek az európai tanárok a felsőfokú végzettségűek keresetének százalékarányában. Lehet böngészni, melyik országban mennyire becsülik meg a tanárokat és az oktatást, ami ugye a jövő kulcsa. Meglepő: Románia – a lehetőségeihez képest persze – osztrák szinten fizeti meg a tanárokat – állapítja meg a Vakmajom.

Íme két ábra mindezek alátámasztására:

oktatás1

Mi még hozzáteszünk egy harmadikat, ami azt mutatja, hogyan változott a padagógusok életkora a közoktatásban. A jövő jól kivehető, s ezt Pálinkás József akadémikus, az első Orbán-kormány emberi erőforrás minisztere hozzászólásában így fogalmazta meg: Őt-tíz év alatt katasztrófális — kezelhetetlen — tanárhiány lesz.

á3

A B2.2. indikátor a közoktatási intézményekben dolgozó tanárok korcsoportok szerinti megoszlását mutatja: a 30 évesnél fiatalabb, a 30–39 éves, a 40–49 éves, az 50–59 éves és a 60 éves vagy idősebb pedagógusok arányát a főállású pedagógusok között. A B2.2.1 ábra adatai szerint 2010 és 2022 között átlagosan egyre idősebb pedagógusokat foglalkoztatott a közoktatási rendszer. A 30 évesnél fiatalabb tanárok aránya 2010 és 2017 között 8-ról 6 százalékra csökkent, majd kismértékben nőni kezdett, 2022-ben ismét elérte az időszak elején mért 8 százalékot. A 30–39 éves tanárok aránya 24-ről 16 százalékra, a 40–49 éveseké 36-ról 29 százalékra csökkent a vizsgált időszakban. Ugyanakkor az 50–59 éves pedagógusok aránya 31-ről 35 százalékra, a 60 éves vagy annál idősebb tanároké pedig 2-ről 12 százalékra nőtt.

A magyar oktatást számos, érdekes és elgondolkodtató aspektusból jellemző kötetet itt teljes terjedelmében megtalálja. Nem könnyű, de roppant érdekes olvasmány annak, aki a valóságot akarja megismerni a propaganda helyett.

Támogassa az ujszonalunk.com -ot

Az ujszonalunk.com nem valamivel, valakikkel szemben, hanem egyetlen eszmével azonosulva határozza meg önmagát, ez a tisztességes újságírás, amit olvasói naponta számon is kérhetnek tőle. A hátteret, a függetlenséget garantáló támaszt a Felvidék egyetlen magyar nyelvű napilapjának kiadója adja. A portált helyiek írják, helyieknek. Annak a jól összeszokott csapatnak a tagjai, akiket korábbról ismerhetnek és el is érhetnek. Tiszta hangon, a régi tisztességgel szólalunk meg, nyilvánosságot adva mindenkinek, hogy valós problémákat tárjunk fel, és közösen keressük a megoldást, ütköztetve a különböző nézőpontokat. Így akik fontosnak tartják független helyi sajtó létét, a magukénak érezhetik az ujszonalunk.com -ot, és teret is kapnak benne. Reméljük, hogy sokan gondolják most így: „Erre vártunk!” Fennmaradásunkat, a regionális, független újságírást minden egyes olvasói forint segíti, amit köszönettel fogadunk.

Ha Ön is támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Rába

Így védekeztek a vízügyesek a Rába mentén (VIDEÓ)

Tóth PÉter

Ő vezeti majd Pintér Bence kabinetjét

kvíz

KVÍZ: Rövid vagy hosszú

sport

A nap meccse: Spanyolország-Olaszország

nap

Tudja, mi a napforduló? Ma este lesz

hori

A bak fókuszáljon a hosszú távú céljaira!

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.