Helyi hírek

Több hete nincs fűtés két társasházban

Győr | Hetek óta fűtés és meleg víz nélkül élnek a győri Stadion utca két tömbjének 30 lakásában élők. Gázszivárgás miatt kikapcsolták a társasházakat a szolgáltatásból – írja a Telex. A lakók már korábban érezték a gázszagot, levelet is írtak a társasház közös képviselőjének, a Győr-Szolnak, amely szerint viszont jegyzőkönyv bizonyítja, hogy a tulajdonosok leszavazták az épület gázvezetékrendszerének javasolt felújítását.
Új Szó Nálunk

2024. február 1. 12:00

hideg
Tizenhárom fok Benkő Hajnalka hőmérőjén. - Fotó: Cséfalvay Attila / Telex

Siralmas a helyzet a győri Stadion utcában – írta egy lakó, jelezvén, hogy hónap elején gázszivárgás miatt lekapcsolták a gázszolgáltatást a 16-os számú társasházban, nem sokkal később pedig a mellette lévő 14-esben is. Olvasónk szerint a közös képviselő január 17-ére hirdetett rendkívüli közgyűlést: ekkor már 12 napja nem volt fűtés a 16-osban. A közgyűlés napján a szolgáltató a 14-es házban is lekapcsolta a gázt. Azt mondták, hogy legkorábban márciusra lesz fűtés a társasházban, és közel félmillió forintot kell kifizetniük a lakóknak fejenként, lehetőleg február végéig, egy összegben. A hitelre húzták a szájukat, mert ez egy másfél milliós kamatot jelent az alap 16 milliós költségekre. Sok az idős ember, a társasházban rettenetes a hangulat, mindenki köhög és betegeskedik” – állt többek között a levélben.

„Ez az egész nem most, a tél közepén kezdődött. Évek óta mondjuk, érezzük lent az alagsorban, hogy szivárog a gáz, a javítással ne várják meg a fagyokat. Erről levelet is írtunk a Győr-Szolnak, mégsem történt semmi.” Benkő Hajnalka is a negyediken lakik, szerinte a polgármester is tud a kialakult helyzetről, mert levélben tájékoztatták. Náluk a hősugárzót a gyermek szobájában használják, a többi helyiségben 13 fok van. Tudnak azonban olyan üres lakásról a földszinten, ahol mindössze 4,5 fok a hőmérséklet.

A Telex kérdésére a gázszolgáltató MVM úgy reagált: az érintett társasháztól gázszivárgásról szóló hibabejelentés érkezett. Az MVM Égáz-Dégáz Földgázhálózati Zrt. munkatársai az élet és vagyonvédelmet szem előtt tartva, a veszélyhelyzet megszüntetése érdekében, a vonatkozó jogszabályokkal összhangban azonnal kikapcsolta a társasházat a szolgáltatásból. A két társasházban összesen 30 fogyasztó érintett (társasházanként 15-15).

Felhívták a figyelmet arra, hogy a társasház és a felhasználók tulajdonában lévő gázkészülékek és fogyasztói vezetékek karbantartása (így a csatlakozóvezetéké és felhasználói berendezéseké is) az ingatlantulajdonos feladata. A javítási munkákat is a tulajdonosnak kell elvégeztetnie saját rendszerén.

A Győr-Szol Zrt. a társasház közös képviseletét ellátó szolgáltató. Reagálásuk szerint épphogy a Győr-Szol volt, amely már a 2023 elején megtartott társasházi közgyűlésen jelezte, hogy a gázvezetékek és berendezések elavultak, cseréjük szükséges lenne. A közgyűlésen a tulajdonosok nem fogadták el az akkor bemutatott árajánlatokat, leszavazták az épület gázvezetékrendszerének javasolt felújítását. Ekkor még lett volna lehetőség arra, hogy a fűtési idényen kívül történjen meg a vezetékek és egyéb berendezések cseréje, valamint lett volna lehetőség arra is, hogy a téli és tavaszi hónapokban több részletben előre befizessenek a tulajdonosok megfelelő összegeket a felújítási költségek fedezetére.

A Győr-Szol Zrt. a társasházban az önkormányzati tulajdonú bérlakások kezelőjeként (a lakások 30 százaléka önkormányzati) és a társasház közös képviselőjeként van jelen, így bármilyen intézkedést csak a tulajdonosok többségének felhatalmazásával, társasházi közgyűlési jóváhagyással kezdeményezhet, bármilyen anyagi kötelezettséget csak a kezelésében lévő ingatlanrésznek megfelelő arányban vállalhat.

A felújítás a 16-os számú épület esetében január végén megkezdődött, és várhatóan 5-10 napon belül befejeződik.

A 14-es számú épület esetében még az árajánlatok bekérésének fázisában tart a rekonstrukciós folyamat, így a kivitelezés befejezése észszerű számítások alapján márciusra várható. Ennek feltétele, hogy a munka fedezetét biztosító befizetések a tulajdonosoktól rendben megérkezzenek.A felújítási munka kivitelezésére egyelőre a 16-os lépcsőháznál van árajánlat, ez 7,24 millió forintról szól. A 14-es lépcsőházra árajánlatok még nem érkeztek, de hasonló nagyságrendű összegre lehet számítani.

További információk a Telex helyszíni riportjában olvashatók.

Támogassa az ujszonalunk.com -ot

Az ujszonalunk.com nem valamivel, valakikkel szemben, hanem egyetlen eszmével azonosulva határozza meg önmagát, ez a tisztességes újságírás, amit olvasói naponta számon is kérhetnek tőle. A hátteret, a függetlenséget garantáló támaszt a Felvidék egyetlen magyar nyelvű napilapjának kiadója adja. A portált helyiek írják, helyieknek. Annak a jól összeszokott csapatnak a tagjai, akiket korábbról ismerhetnek és el is érhetnek. Tiszta hangon, a régi tisztességgel szólalunk meg, nyilvánosságot adva mindenkinek, hogy valós problémákat tárjunk fel, és közösen keressük a megoldást, ütköztetve a különböző nézőpontokat. Így akik fontosnak tartják független helyi sajtó létét, a magukénak érezhetik az ujszonalunk.com -ot, és teret is kapnak benne. Reméljük, hogy sokan gondolják most így: „Erre vártunk!” Fennmaradásunkat, a regionális, független újságírást minden egyes olvasói forint segíti, amit köszönettel fogadunk.

Ha Ön is támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
lencse

Mit főzzek? Lencsét!

baleset

Fejtse meg, mitől állt fejre ez a kocsi! (VIDEÓ)

KVÍZ

KVÍZ: Mi a település teljes neve?

Putyin

Putyint és Orbán Viktort emlegették legtöbbször a médiában

fegyver

Lezárult a rajkai fegyverraktár ügyében kezdett nyomozás (VIDEÓ)

sport

Mára is jut egy-két komoly meccs a tévében

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.