Helyi hírek

Kiderült, már rég átminősítették a szentiváni földeket

A mai napon kiderült kérdésemre, a szentiváni 400 hektár 2022 januárja óta gyakorlatilag GIPZ övezet – közölte Pollreisz Balázs kedden Facebook-oldalán.
Új Szó Nálunk

2023. október 25. 11:00

Szentiván
A térinformatikai rendszerben ezt lehet látni, de csak erős nagyításban: jelentős mértékű zavaró hatású ipari övezet. 

Az MSZP-s önkormányzati képviselő hozzátette: erről nem csak a győriek és a szentivániak nem tudtak, hanem a fideszes képviselők sem. Még a szentiváni képviselő sem, aki történetesen a Városstratégiai Bizottság elnöke. 

„2022 augusztusa óta azért küzdenek a szentiváni civilek, hogy a lakóházaiktól párszáz méterre ne épülhessenek veszélyes üzemek. Ne legyen ipari övezet és ne legyen un. GIPZ övezeti besorolás az ipari park bővítés. Hogy mit jelent ez a csúnya betűszó, hogy GIPZ? Jelentős mértékben zavaró hatású ipari övezet (pl. tűz-, robbanás-, fertőzésveszélyes), bűzös vagy nagy zajjal járó különösen veszélyes ipari tevékenységhez szükséges technológiai építmény és a működéséhez szükséges épületek elhelyezésére szolgál” – írja posztjában a képviselő, aki elmondja, egyáltalán miért kérdezett rá most az ügyre? 

„A szentiváni civilek megkerestek, hogy az önkormányzat térinformatikai rendszerében furcsa változások történtek. A 400 hektár terület úgy néz ki a rendszerben mintha már GIPZ övezet lenne.” 

Majd kérdéseit sorolja, amiket a bizottsági ülésen tett fel: „GIPZ övezet-e a szentiváni 400 hektár? Ha igen, mióta? Mi alapján minősítették át? A Közgyűlés erről miért nem döntött? Miért titkolják el a győriek elől? Mikor akarták bejelenteni? A földeket szántóföld vagy ipari terület áron vásárolta meg az önkormányzat? Az érintett 400 hektáron hány helyrajzi számon van folyamatban, vagy az önkormányzat szükségesnek látja elindítani, esetlegesen le is zárult a kisajátítási eljárás? A kisajátítási eljárás során milyen kártérítési vagy egyéb ellenszolgáltatást nyújt az önkormányzat? Ez összegszerűen mekkora? Mi az oka annak, hogy augusztus 23-án tették fel a Térinformatikai rendszerbe? Mi volt az oka, hogy eltitkolták ezt az ügymenetet? Önök sem tartották szabályosnak? Netán rosszul végzik a munkájukat, és nem tudták, hogy ez az ügymenet? Vagy utasításba kapták, hogy így járjanak el? Ezek után valaki ki áll-e a szentivániak elé, és szemükbe nézve bocsánatot fog kérni?”  

A bizottsági ülésen aztán „a főépítész úr gyakorlatilag elmondta, hogy egy kormányrendelet értelmében 2022 januárja óta gyakorlatilag GIPZ övezet, az önkormányzat nem tehet semmit”.  

További kérdéseire nem kapott választ. Azokat továbbra is várja, és várja reakciókat is, például a szerinte ugyancsak megtévesztett helyi fideszes önkormányzati képviselőktől is.  

Fejlemény a témában itt olvasható.

Támogassa az ujszonalunk.com -ot

Az ujszonalunk.com nem valamivel, valakikkel szemben, hanem egyetlen eszmével azonosulva határozza meg önmagát, ez a tisztességes újságírás, amit olvasói naponta számon is kérhetnek tőle. A hátteret, a függetlenséget garantáló támaszt a Felvidék egyetlen magyar nyelvű napilapjának kiadója adja. A portált helyiek írják, helyieknek. Annak a jól összeszokott csapatnak a tagjai, akiket korábbról ismerhetnek és el is érhetnek. Tiszta hangon, a régi tisztességgel szólalunk meg, nyilvánosságot adva mindenkinek, hogy valós problémákat tárjunk fel, és közösen keressük a megoldást, ütköztetve a különböző nézőpontokat. Így akik fontosnak tartják független helyi sajtó létét, a magukénak érezhetik az ujszonalunk.com -ot, és teret is kapnak benne. Reméljük, hogy sokan gondolják most így: „Erre vártunk!” Fennmaradásunkat, a regionális, független újságírást minden egyes olvasói forint segíti, amit köszönettel fogadunk.

Ha Ön is támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Győr

Ők lesznek Győr új díszpolgárai

KVÍZ

KVÍZ: Ilyen község tényleg nincs!

cigi

Gyanús lett az utánfutó, húszmilliós bírság jöhet

sport

Képernyőn a Manchester City 

hori

Az oroszlán munkahelyén előfordulhatnak váratlan helyzetek

meleg

Újabb rekordok jöhetnek a februári tavaszban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.