Helyi hírek

Sebészeti robot a kutatás és a gyógyítás szolgálatában

Győr | A győri Széchenyi István Egyetem a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórházzal stratégiai együttműködésben vásárolt sebészeti robotot, melyet hivatalosan május 25-én mutattak be. A modern eszközzel már csaknem száz műtétet végeztek a kórház orvosai.
Új Szó Nálunk

2024. május 26. 11:02

robot
Dr. Szepesváry Zsolt, a Széchenyi István Egyetem Egészség- és Sporttudományi Karának fejlesztési dékánhelyettese, a Petz-kórház urológiai osztályának osztályvezető főorvosa az urológiai osztály műtőjében mutatta be a Da Vinci sebészeti robot működését. - Fotó: Adorján András

A Széchenyi István Egyetem fontosnak tartja, hogy élenjáró technológiákkal és a társadalom számára meghatározó tudományterületekkel kapcsolatos kutatásokat végezzen úgy, hogy azzal a térségben élőket is szolgálja. E két célhoz egyszerre járul hozzá az intézmény által tavaly vásárolt Da Vinci sebészeti robot, amelyet folyamatosan használnak a győri Petz-kórház szakemberei, akik közül többen az egyetem Egészség- és Sporttudományi Karának oktatói is egyben. A beruházás így tovább erősíti a két intézmény stratégiai kapcsolatát. 

Dr. Szepesváry Zsolt, a kar fejlesztési dékánhelyettese, a kórház urológiai osztályának osztályvezető főorvosa elmondta, hogy eddig már csaknem száz műtétet végeztek el a berendezéssel, ami rendkívül sikeres indulást jelent. Az operációk szinte kizárólag onkológiai (daganatsebészeti) műtétek voltak néhány nagy bonyolultságú rekonstrukciós, helyreállító beavatkozás mellett. Ez teljesen megfelel a robot tervezett használatának, az előzetesen felállított portfóliónak. Az eddigi tapasztalatok rendkívül pozitívak. 

„A műtét utáni fájdalom számottevően kisebb, mint akár a szintén lyuksebészeti, laparoszkópos műtétek esetén. Pácienseink hamarabb hazaengedhetők otthonukba. Ugyancsak jól mérhető és jelentős a javulás a funkcionális eredmények – különösen a prosztatadaganat miatt végzett műtéteket követő korai vizelettartás – esetében, noha ebből a szempontból ezt megelőzően a laparoszkópos technikával végzett nagyszámú beavatkozásaink esetén is a hazai és nemzetközi élvonalhoz tartoztunk” – összegzett dr. Szepesváry Zsolt.  

A robotsebészet nagy előnye a nyílt feltárás elkerülése, a minél kisebb és gyorsan gyógyuló sebzés. A technológia növeli a műtéti precizitást, és jelentősen csökkenti a vérveszteséget. Mindez több tényezőnek együttesen köszönhető.

A robot a laparoszkópos eszközöknél, de az emberi csukló és kéz szabad mozgásánál is nagyobb, 270 fokos szabadságfokkal rendelkezik, és lyukakon keresztül, sokkal kisebb méretben képes eszközöket bejuttatni az emberi testbe az operáció során.

Segítségével a hatalmas szabadságfokú eszközök széleskörűen használhatók szűk és kis helyeken is. 

A szakember kifejtette: a robot nem rendelkezik semmilyen autonóm funkcióval, csak és kizárólag az irányító sebész (az úgynevezett konzolsebész) mozdulatait követi. Eddig két urológust, egy mellkassebészt és két nőgyógyászt képeztek ki akkreditáltan konzolsebésznek, további hármat pedig asszisztens orvosnak. A szakdolgozók felkészítése is folyamatosan zajlik. A teljes képzés befejezése (sebészet, mellkassebészet, nőgyógyászat, urológia) szeptemberre ütemezett. 

robot
Dr. Szepesváry Zsolt egy szőlőszem meghámozásával és a héj visszavarrásával demonstrálta a sebészeti robot által nyújtott lehetőségeket.

A konzolsebész számára a legnagyobb elismerés, ha nemzetközi oktatói, azaz proktori státuszba kerül, így nemcsak végezheti, hanem oktathatja, felügyelheti más sebészek és más korházak munkáját, valamint a saját centrumában is fogadhat képzésre kollégákat. Nagy siker, hogy az urológia területén dr. Szepesváry Zsolt személyében a győri kórház adta a második proktort az országban. Az osztály már fogadott is külföldi sebészeket megfigyelésre Horvátországból és a Debreceni Egyetem induló Da Vinci robotsebészeti programjának urológiai részében is proktorként vett részt. 

A sebészeti robot egyedülálló kutatásokhoz is hozzájárul, amit a Széchenyi István Egyetem Digitális Fejlesztési Központjának kutatói a kórház szakembereivel közösen végeznek. Dr. Prukner Péter egyetemi adjunktus, a központ munkatársa elmondta: az eszköz kamerarendszerével minden műtétről háromdimenziós videófelvétel készül. (Forrásí: SZE)

Támogassa az ujszonalunk.com -ot

Az ujszonalunk.com nem valamivel, valakikkel szemben, hanem egyetlen eszmével azonosulva határozza meg önmagát, ez a tisztességes újságírás, amit olvasói naponta számon is kérhetnek tőle. A hátteret, a függetlenséget garantáló támaszt a Felvidék egyetlen magyar nyelvű napilapjának kiadója adja. A portált helyiek írják, helyieknek. Annak a jól összeszokott csapatnak a tagjai, akiket korábbról ismerhetnek és el is érhetnek. Tiszta hangon, a régi tisztességgel szólalunk meg, nyilvánosságot adva mindenkinek, hogy valós problémákat tárjunk fel, és közösen keressük a megoldást, ütköztetve a különböző nézőpontokat. Így akik fontosnak tartják független helyi sajtó létét, a magukénak érezhetik az ujszonalunk.com -ot, és teret is kapnak benne. Reméljük, hogy sokan gondolják most így: „Erre vártunk!” Fennmaradásunkat, a regionális, független újságírást minden egyes olvasói forint segíti, amit köszönettel fogadunk.

Ha Ön is támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
KVÍZ

KVÍZ: Tudja, mi a Steinway? Igen vagy nem?

Rába

Így védekeztek a vízügyesek a Rába mentén (VIDEÓ)

Tóth PÉter

Ő vezeti majd Pintér Bence kabinetjét

sport

A nap meccse: Spanyolország-Olaszország

nap

Tudja, mi a napforduló? Ma este lesz

hori

A bak fókuszáljon a hosszú távú céljaira!

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.