Helyi hírek

Az MSZP a parlamentbe vitte a szentmargitbányai határátkelő problémáját

Sopron-Budapest | "Mit lehet tudni a szentmargitbányai határátkelő forgalmának korlátozásáról?" - intézi a kérdést Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterhez Tóth Bertalan szocialista parlamenti képviselő. A honatya figyelmét Németh Imre soproni önkormányzati képviselő hívta fel a problémára, ismertetve vele a határon történteket és a soproni ingázók nehézségeit.
Új Szó Nálunk

2023. március 6. 18:00

szentmargitbányai határátkelő
A szentmargitbányai határátkelőnél március elsején helyezték ki az osztrák táblákat. Csak hat településre lehet gépjárművel itt áthajtani. Aki például a legközelebbi városban, Kismartonban dolgozik, annak kerülnie kell.

Kellemetlen meglepetés érte az elmúlt napokban a magyar-osztrák határ mentén élőket. Gyakorlatilag minden előzetes tájékoztatás nélkül, azaz egyik-napról a másikra az osztrák fel korlátozni kezdte a szentmargitbányai határátkelő forgalmát. A kihelyezett tábla értelmében gépjárművel csak azok kelhetnek át a határon, akik a szomszédos ausztriai településeken dolgoznak és ezt a munkáltató írásban is hajlandó igazolni számukra - áll abban a képviselői megkeresésben, amit Tóth Bertalan MSZP-s országgyűlési képviselő írt, s amire a külügyminisztertől vár választ. Szijjártó Péter nyilvánvalóan ismeri a problémát (elég sok megkeresést kapott e témában az elmúlt egy hét alatt, többek között az Új Szó Nálunk is írt a külügyminisztériumba), de a képviselő írásbeli választ igénylő levele parlamenti szintre emelte a témát. 

Az események azért is aggasztóak, mert korábban már a somfalvai határátkelő működése is hasonló veszélybe került. Az ügy akár jogi vonatkozású kérdéseket is felvethet, mivel az Európai Unió határain belül történő szabad mozgás jogát eddig senki sem vonta kétségbe. 

"A fenti esetek nyomán kirajzolódó tendencia nem kevés kényelmetlenséget okoz a nyugati határszélen élők számára, mivel több szálon is kötődhetnek a határ másik oldalán fekvő településekhez. A határátkelők működésének korlátozása azonban akár hosszabb kerülőutakra is kényszerítheti a helyieket. Éppen ezért elvárható lett volna, hogy egy ilyen, a hétköznapi életet is alapvetően befolyásoló változásról az itt élők előzetesen is értesüljenek" - írja Tóth Bertalan, akit Németh Imre, soproni önkormányzati képviselő "helyezett képbe". 

A parlamenti képviselő a következő kérdésekre várja a minisztertől a válaszokat: 

1. Kapott-e értesítést a Külgazdasági és Külügyminisztérium az osztrák fél részéről a határátkelő működésének korlátozásáról? 

2. Megkeresték-e az osztrák döntéshozókat a határátlépés korlátozásának okainak tekintetében?

3. Jogszerűnek tartják-e az osztrák hatóságok lépését? 

4. Mit kívánnak tenni annak érdekében, hogy a határforgalom újra helyreálljon szentmargitbányai határkelőnél? 

Sopronban és környékén több tízezer ingázó él, úgyhogy az egészen biztos, a parlamenti képviselő mellett ők is várják a válaszokat. 

Támogassa az ujszonalunk.com -ot

Az ujszonalunk.com nem valamivel, valakikkel szemben, hanem egyetlen eszmével azonosulva határozza meg önmagát, ez a tisztességes újságírás, amit olvasói naponta számon is kérhetnek tőle. A hátteret, a függetlenséget garantáló támaszt a Felvidék egyetlen magyar nyelvű napilapjának kiadója adja. A portált helyiek írják, helyieknek. Annak a jól összeszokott csapatnak a tagjai, akiket korábbról ismerhetnek és el is érhetnek. Tiszta hangon, a régi tisztességgel szólalunk meg, nyilvánosságot adva mindenkinek, hogy valós problémákat tárjunk fel, és közösen keressük a megoldást, ütköztetve a különböző nézőpontokat. Így akik fontosnak tartják független helyi sajtó létét, a magukénak érezhetik az ujszonalunk.com -ot, és teret is kapnak benne. Reméljük, hogy sokan gondolják most így: „Erre vártunk!” Fennmaradásunkat, a regionális, független újságírást minden egyes olvasói forint segíti, amit köszönettel fogadunk.

Ha Ön is támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Mosoni-Duna

Szabályozni kell a vízi közlekedést

kvíz

KVÍZ: Bojkottál a negédes szubrett

munkahely

A fiatalok fele munkahelyet váltott idén

csúszás

Ha csúszik, beindulnak a gépek

zsinagóga

Adventi koncertek a zsinagógában

sport

Rangadók napja ez a vasárnap

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.