Helyi hírek

Nem csak a magyar oldalon okoz problémákat a határ lezárása

Somfalva / Schattendorf | Somfalva, azaz Schattendorf felkerült az újságok címlapjára miután polgármestere lezárta a faluját Ágfalvával - és Sopronnal - összekötő határátkelőt. A magyar ingázóknak ezzel egyértelműen hosszabb utat, több költséget és számos kellemetlenséget okozott, de a településen járva kiderült, Somfalván is vannak, akiknek bosszúságot okoz a lezárt határátkelő.
Nagy Márta

2023. április 21. 10:00

somfalvi  határ
Testületi döntés született Somfalván, hogy a temető mentén gyalogos zónát alakítanak ki. Az építkezés  idejére teljesen lezárták a határt, de ha elkészülnek, akkor is csak a helyieket engedik át. 

Az Ágfalvától mindössze két, Soprontól hat kilométerre fekvő 2400 lelkes település gyakran szerepel mostanában a sajtóban. Somfalva polgármestere, Thomas Hoffmann ugyanis tavalyi megválasztásakor azt ígérte választóinak, hogy csökkenti a falut reggel és délután elözönlő ingázók forgalmát. Rossznyelvek szerint ezt főleg édesanyjának és rokonainak ígérte, akik éppen abban az utcában laknak, ahol áthalad a forgalom... A korábban mért 2300 autó (forrás: Wikipédia) miatt a temető melletti határátkelő forgalmát 2015-ben korlátozták: hajnali 5 és 8, délután négy és este hét között nem lehetett itt átmenni.  A dolog működött, az ingázók alkalmazkodtak, oda-vissza sokan használták a szabad időben a kishatárt, ahol osztrák sorkatonák ellenőrizték a forgalmat és tartatták be a szabályokat. De az új somfalvi polgármester elégedetlen volt, a forgalom szerinte már napi négyezer autóból állt - bár az nem derült ki, kik és mikor számolták a kocsikat. A megoldást először egy nyílt levélben látta az agilis faluvezető, amit Ausztria belügyminiszterének címzett. 

Azt próbálta elérni, hogy településén ne haladhasson át a Nagymarton és Bécsújhely felé munkába igyekvők kocsisora. Kérése akkor lepattant a hatóságokról, a baleseti statisztika sem támasztotta alá állításait. De egy jó polgármester nem adja fel, nem tette Thomas Hoffmann sem. Így testületi döntés született, hogy a temető mentén gyalogos zónát alakítanak ki Somfalván, az építkezés idejére - három hónapra - lezárják a határhoz vezető önkormányzati utat. Ez március elsején meg is történt. Akkor már azt is lehetett tudni, hogy a felújítás után csak az ágfalvi és a somfalvi lakosok használhatják majd az átkelőt egy 160 eurós, Somfalván levásárolható matrica ellenében. A soproni ingázóknak kerülniük kell...

Azóta is sok minden történt az uniós pénzből felújított, Ágfalvát és Somfalvát történelmileg is összekötő út mentén. Az ingázók váltott kocsikkal használják az átjárót, az egyik autót leteszik a magyar oldalon, átsétálnak, beülnek az osztrák oldalon hagyott járműbe és mennek a dolgukra. Hogy az is értse, aki még nem járt erre: húsz-harminc kilométert nyernek így, akik Nagymarton felé igyekeznek (csak egy úttal!), ráadásul sokkal gyorsabb, mint ha a zsúfolt soproni határátkelőt használnák, ahol tízezrek kelnek át naponta (pláne, mióta a szentmargitbányai átkelő forgalmát is korlátozzák). Külön pikantériája az ingázásnak, hogy a munkáltatók a legrövidebb utat - vagyis a somfalvit - számolják el a benzinköltségnél, akkor is, ha a hosszabb utat kell bejárni. 

A magyar sajtóban akkor került igazán a címlapokra Somfalva, amikor több ingázó az Új Szó Nálunknak elmesélte: megrongálták a parkolóban hagyott autóikat. Nem annyira, hogy ne lehessen használni, bár olyan is volt, akinek a rendszámtáblája tűnt el...
 

Somfalva, határ
Rács és sár az unió belső határán.  - N. M.

Ezzel már foglalkoznia kellett a politikának is, de egyelőre senki sem talál fogást a somfalvi testület döntésén. Az ingázók a fél világgal leveleznek, aláírásokat gyűjtöttek, petíciót fogalmaztak - hát legalább a hírekbe bekerültek. 

Az aláírásgyűjtés során egyértelműen kiderült, hogy nem csak a magyar oldalon okoz problémákat a határ lezárása. Van olyan család, akik Somfalván élnek, de Magyarországon jár a gyermekük óvodába. Olyan somfalvi is van, aki Ágfalván vett házat, ott él, de a postáját, hivatali ügyeit az osztrák oldalon intézi. Elég költséges lett számára ilyen benzinárak mellett a kétlaki élet. Vásárolni, cigarettát venni, fodrászhoz is sokan járnak át nemcsak Somfalváról, hanem a környék több településéről is. Nekik is ez a rövidebb út, és sokaknak csak így éri meg... Sőt, a kocsmák is korábban nyitnak a magyar oldalon (igaz, kerékpárral vagy gyalog most is át lehet menni az első stampedlire).  A somfalviaktól azt is hallottuk, hogy Lépesfalva (Loipersbach) és Fraknónádasd (Rohrbach)  lakói kifejezetten megsértődtek, amiért lezárták a kishatárt úgy, hogy velük nem is egyeztettek. Bosszúból" a lépesfalviak most nem a somfalvi Billába mennek  vásárolni, hanem a fraknónádasdiba. 

- Sokan járnak át az itteniek közül Ágfalvára és Sopronba is. Illetve jártak vagy járnának - mondja Fazekas Zoltán, a somfalvi, egyébként magyar tulajdonban lévő cukrászdában. Zoltán évek óta dolgozik itt, mindenkit ismer, mindent tud. De már nem ingázik, inkább kiköltözött...

- Rendelésre Magyarországra is szállítunk süteményeket, tortákat, esküvői tortákat is. Már azt sem volt könnyű megoldani, hogy tartsuk az időhatárokat a kishatáron, de alkalmazkodtunk. Az azért nem mindegy, hogy egy többemeletes esküvői tortával hány kilométert megyünk a nyári kánikulában, hiába hűtőkocsival visszük... - mond konkrét példát arra, mit jelent a húsz kilométeres kerülő. 

fazekas zoltán
Fazekas Zoltán szerint a somfalviak nagy részének ugyanúgy bosszúságokat okoz a lezárt határ, mint a magyaroknak.  - N. M.

A cukrászdában és a hozzájuk tartozó pékségben több magyar dolgozik, eddig is hajnalban keltek, most már éjjel indulnak. Fazekas Zoltán azt mondja, kiszámíthatatlan, hogy mennyit kell várni a soproni határon, elkésni nem akarnak, inkább időben indulnak. De egyre inkább látszik rajtuk a fáradság. 

A tapasztalt ingázó szerint egyébként akkor volt nagyobb forgalom a somfalvi határon, amikor útfelújítások lassították a magyar oldalon a Bécsi úti közlekedést. De közel sem volt akkora, ami élhetetlenné tette volna a falut...

- Az a helyzet, hogy egy utcában tényleg örülnek a lezárásnak, de a többiben nem. Ha saccolnom kell, akkor is nyugodt szívvel mondhatom, hogy a somfalviak kétharmada a határ lezárása ellen van - mondja a meglepő információt Fazekas Zoltán.  

- Nehéz ügy - sóhajt nagyot az egyik csendes somfalvi utcában a köztiszteletben álló, idős Walter Rossmann. Szerinte a forgalom jelentős növekedését valahogy kordában kell tartani, de nem lehet úgy elvenni valamit, hogy nem adnak helyette alternatívát. 

- Szomorú, hogy megint lezárták köztünk a határt, az meg még igazságtalan is, hogy ha  helyi vagy és fizetsz, akkor mégis átmehetsz - mondja Walter Rossmann és megismétli: ha a forgalom nagy, akkor el kell terelni, de az nem lehet megoldás, hogy bezárjuk a kaput... 

Támogassa az ujszonalunk.com -ot

Az ujszonalunk.com nem valamivel, valakikkel szemben, hanem egyetlen eszmével azonosulva határozza meg önmagát, ez a tisztességes újságírás, amit olvasói naponta számon is kérhetnek tőle. A hátteret, a függetlenséget garantáló támaszt a Felvidék egyetlen magyar nyelvű napilapjának kiadója adja. A portált helyiek írják, helyieknek. Annak a jól összeszokott csapatnak a tagjai, akiket korábbról ismerhetnek és el is érhetnek. Tiszta hangon, a régi tisztességgel szólalunk meg, nyilvánosságot adva mindenkinek, hogy valós problémákat tárjunk fel, és közösen keressük a megoldást, ütköztetve a különböző nézőpontokat. Így akik fontosnak tartják független helyi sajtó létét, a magukénak érezhetik az ujszonalunk.com -ot, és teret is kapnak benne. Reméljük, hogy sokan gondolják most így: „Erre vártunk!” Fennmaradásunkat, a regionális, független újságírást minden egyes olvasói forint segíti, amit köszönettel fogadunk.

Ha Ön is támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
krumplis tészta

Mit főzzek? Krumplis tésztát!

fa

Ha erősebb fagyok jönnek, idén sem lesz barack

KVÍZ

KVÍZ: Az egyik állítás igaz

kürt

Előkerült a filharmonikusok eltűnt vadászkürtje

iskola

Hosszabb évközi, rövidebb nyári szünet jöhet

lakás

Fellendülés várható az ingatlanpiacon az idén

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.