Haza és nagyvilág

Az emelkedő árak változtattak a bolti szokásokon

Magyarország | Azemelkedő költségek mára már gyakorlatilag mindenkit arra készítettek, hogy változtasson vásárlási szokásain. A EY Magyarország kutatása azt vizsgálta, hogyan reagáltak a vásárlók az inflációra.
Új Szó Nálunk

2023. május 4. 20:00

bevésérlókocsi
Megfontoltabban pakol a bevásárlókocsiba szinte mindenki - Fotó: PxHere

Tavaly óta folyamatos inflációs növekedés tapasztalható Magyarországon. Az Eurostat adatai szerint idén márciusban hazánkban volt a legmagasabb az áremelkedés mértéke az EU-ban (25.6%). Nem meglepő, hogy az ár került fogyasztói döntések fókuszába a felmérésünk szerint – állapítja meg Ernst & Young Magyarország közleménye a 18-65 év közötti hazai lakosság körében végzett reprezentatív felmérése kapcsán. 

Az eredmények szerint az emberek negyede a korábbi kedvenc termékeit veszi meg, de abból kevesebbet. Gyengült a lojalitás, ugyanis 34 százalék akár a váltásra is hajlandó, ha a versenytárs hasonló minőséget kínál olcsóbban. 17 százalék egyre többet vásárol az üzletek saját márkás termékeiből, alig 13 százalék veszi meg a kedvenceit a megszokott mennyiségben és csak 4 százalék veszi meg a bevált árucikkeket nagyobb mennyiségben, mint korábban. 

Ötből négyen tudatosan igyekeznek kiadásaikat csökkenteni, éppen ezért körükben kifejezetten népszerűek a pontgyűjtő akciók és a promóciók. Gyógyszerre, élelmiszerre, internet- és mobil előfizetésre, élelmiszerre, fűtésre és melegvízre, valamint okostelefonra, tehát a létfenntartáshoz szükséges eszközökre ugyanannyit költenek az emberek, mint korábban. Az energiával viszont spórolnak otthon és egyre többen javíttatják meg az elromlott tárgyaikat ahelyett, hogy újat vásárolnának. Érdekesség, hogy a reklámokra nem reagálnak már olyan aktívan az emberek, mint korábban. 

A magasabb jövedelemmel rendelkezők 93 százaléka odafigyel arra, hogy mit, hogyan és mire költ. Nekik a minőség éppolyan fontos, mint az ár. A megkérdezettek harmada megtartja kedvenc termékeit, de kevesebbet vásárol belőle. A jó minőségért ők hajlandók megfizeti a magasabb árat. 

Az alap- vagy középfokú végzettségű, teljes munkaidőben dolgozók számára kifejezetten fontos a termék ára, ezért igyekeznek lefaragni a kiadásaikon és aktívan részt vesznek a pontgyűjtő akciókban. 

A közép- vagy felsőfokú végzettséggel rendelkező, egyéni vállalkozóként dolgozók (170 ezer forintot meghaladó jövedelemmel) körében a döntő befolyásolási faktor vásárláskor az ismerőseik véleménye. Pontgyűjtő akciókban 92 százalék vesz részt. 

A felsőoktatásban tanulók (170 ezer forint alatti jövedelem) jellemzően egyik termékből sem vesznek kevesebbet és könnyen váltanak egyik márkáról a másikra, ha kedvezőbb az ár és megfelelő a minőség. 91 százalékuk igyekszik az utóbbi időben lefaragni a kiadásaiból. A megkérdezettek 90 százaléka odafigyel, hogy kevesebb energiát használjon 

A nyugdíjasok (120 ezer forint alatti jövedelem) esetében a minőség a fontossági sorrendben már csak a harmadik, negyedik helyen van és legtöbbször korábbi tapasztalataik alapján döntenek. Ők a leginkább márkahű vásárlók, ha megfelelő számunkra a fogyasztói ár. 

A kutatás eredményeiről továbbiak az EY honlapján találhatók.  

Támogassa az ujszonalunk.com -ot

Az ujszonalunk.com nem valamivel, valakikkel szemben, hanem egyetlen eszmével azonosulva határozza meg önmagát, ez a tisztességes újságírás, amit olvasói naponta számon is kérhetnek tőle. A hátteret, a függetlenséget garantáló támaszt a Felvidék egyetlen magyar nyelvű napilapjának kiadója adja. A portált helyiek írják, helyieknek. Annak a jól összeszokott csapatnak a tagjai, akiket korábbról ismerhetnek és el is érhetnek. Tiszta hangon, a régi tisztességgel szólalunk meg, nyilvánosságot adva mindenkinek, hogy valós problémákat tárjunk fel, és közösen keressük a megoldást, ütköztetve a különböző nézőpontokat. Így akik fontosnak tartják független helyi sajtó létét, a magukénak érezhetik az ujszonalunk.com -ot, és teret is kapnak benne. Reméljük, hogy sokan gondolják most így: „Erre vártunk!” Fennmaradásunkat, a regionális, független újságírást minden egyes olvasói forint segíti, amit köszönettel fogadunk.

Ha Ön is támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Csornai bíróság

Novemberre csúszhat a csornai bíróság átadása

Covid, kórház, vakcina

Rekord mértékben nőtt a kórházak adóssága

KVÍZ

KVÍZ: Melyik a kettő közül?

rendőrség

A rendőrség is figyelmeztet a neonácik soproni találkozójára

koronavírus

Továbbra is emelkedik a szennyvíz koronavírus-koncentrációja

vádirat

Dühöngő a láthatáron: nekiment az autósnak majd megdobta egy flakonnal (VIDEÓ)

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.