Haza és nagyvilág

Búcsúzik a közösségépítő lelkész

Sopron | Kíváncsian és nyitott szívvel érkezett Sopronba, tíz év után megerősödve, de elszorult torokkal búcsúzik Holger Manke, a soproni német evangélikus gyülekezet bajor lelkésze. Sok mindent visz magával: arcokat, sikereket, imákat - de leginkább rengeteg szeretetet.
Új Szó Nálunk

2023. június 23. 18:00

Holger Manke
Holger Manke tíz évet töltött Sopronban, szívéhez nőtt a gyülekezete, és hívei szívében is helyet talált magának.  - Soproni Evangélikus Gyülekezet

Amikor 2013-ban Holger Manke Sopronba érkezett, a soproni német gyülekezet tagjai éppen előző lelkészük, Volker Menke búcsúja miatt szomorkodtak. A bajor evangélikus egyház munkatársaként ő is egy évtizeden át vezette a soproni német gyülekezetet, ahol megszerették és nehezen engedték el. Tíz év telt el, és a soproni evangélikusok megint szomorkodnak. Az időközben erősen a szívükhöz nőtt Holger Mankétől és családjától búcsúznak épp, a legtöbben könnyes szemmel. 

- Tudom, hogy jó kezekben lesz a soproni gyülekezet a jövőben is, én és a családom is jó emberek között folytatjuk az életünket Bajorországban, de igen, nehéz a búcsú. Tíz év hosszú idő, barátságok alakultak, a gyülekezet tagjai a bizalmukba fogadtak, erős kötelékben éltünk.  Kialakultak a csoportjaink, programjaink, amik keretet adtak az elmúlt éveknek és tartalommal töltötték meg. Emlékszem, az első Musikalischer Adventen egyedül álltam a kis rögtönzött színpadon, az utóbbi években már a nagyteremben sem fértünk el és három órásra duzzadt a műsor, annyian csatlakoztak. De minden más is fejlődött: a hittanórák a Líceumban, a konfirmációs találkozozások, a Kindergruppe, a KiBiWo, az ifi, a kirándulások. A bibliaórákon mély beszélgetéseket folytattunk , a "Wochenpredigt" is igazi közösséget kovácsolt a résztvevőkből. Nagyon erős kötelékek alakultak... - tekint vissza a soproni évekre Holger Manke. 

Fiatalemberként jött Sopronba, feleségével és kisfiával, nagycsaládosként tér vissza Bajorországba. Azt mondja, nem voltak világrengető tervei, és azt sem határozta el, hogy ő majd tömegeket fog a templomba terelni. Természetesen vágyott arra, hogy minél népesebb legyen a gyülekezet, de ennél fontosabb volt számára, hogy akik együtt vannak, azok mélyen éljék meg a közösségüket. 

- Sosem volt célom a létszámok növelése. Arra törekedtem, hogy istentisztelet után a hívek azzal az érzéssel térjenek haza, hogy érdemes volt a vasárnap reggelüket a templomban tölteni. A lehető legjobban akartam közvetíteni Isten igéjét - mondja mosolyogva. Ehhez képest a soproni német gyülekezet istentiszteletein egyre többen lettek, s ami külön öröm az egyháznak, lelkészénék és a híveknek, hogy köztük nagyon sok a fiatal.

- Ez nekem nagy öröm. A német gyülekezetnek pedig talán még nagyobb. Ők évtizedeken át féltek attól, hogy elfogynak. Hiszen tudjuk,  1946-ban a soproni gyülekezetet hatalmas veszteség érte: az alapvetően német nyelvű közösség tagjainak kétharmadát kitelepítették. A rendszerváltás után ezért is küldött ide lelkészt a bajor egyház; őseik nyelvén szolgáljuk a soproni német gyülekezet tagjait. Az idei Pünkösd alkalmával huszonegyen németül konfirmáltak, 1946 óta nem voltak ennyien... De még egyszer mondom, ez nem egy tervalapú létszámnövelés volt; vagy ha az, hát nem az én tervem, hanem az Úristené - állítja Holger Manke, aki igazi csodának élte meg, ahogy egyre erősödött a soproni közösség. 

- Hihetetlen hálás vagyok ezért a tíz évért, a soproniak szeretetéért, a nyitottságért, ahogy egymás felé fordultunk idősek, fiatalok, gyerekek egyaránt.  Jó útitársaim voltak itt, akik bizalommal voltak felém, akikkel jó volt együtt nevetni, néha sírni. Tényleg ajándéknak élem meg a soproni éveket, és viszem tovább magammal az itt kapottakat - búcsúzik Holger Manke, akinek búcsúistentisztelete június 25-én, vasárnap 14 órakor lesz az evangélikus templomban. 

Támogassa az ujszonalunk.com -ot

Az ujszonalunk.com nem valamivel, valakikkel szemben, hanem egyetlen eszmével azonosulva határozza meg önmagát, ez a tisztességes újságírás, amit olvasói naponta számon is kérhetnek tőle. A hátteret, a függetlenséget garantáló támaszt a Felvidék egyetlen magyar nyelvű napilapjának kiadója adja. A portált helyiek írják, helyieknek. Annak a jól összeszokott csapatnak a tagjai, akiket korábbról ismerhetnek és el is érhetnek. Tiszta hangon, a régi tisztességgel szólalunk meg, nyilvánosságot adva mindenkinek, hogy valós problémákat tárjunk fel, és közösen keressük a megoldást, ütköztetve a különböző nézőpontokat. Így akik fontosnak tartják független helyi sajtó létét, a magukénak érezhetik az ujszonalunk.com -ot, és teret is kapnak benne. Reméljük, hogy sokan gondolják most így: „Erre vártunk!” Fennmaradásunkat, a regionális, független újságírást minden egyes olvasói forint segíti, amit köszönettel fogadunk.

Ha Ön is támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
adó

Jó választás lehet a kiva

hulladék

Világelső a Soproni Egyetem e-hulladék kezelési módszere

roller

Télen is kerékpárral vagy rollerrel

sport

Nézze élőben, kiket kap a magyar válogatott az EB-n!

hori

Az ikreknek ez a nap ideális a kapcsolatok elmélyítésére

Jókai

Jókai parkolóház: csak bérlettel

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.