Közélet

Ébredezik az ingatlanpiac

Magyarország | Túljuthatott a 2022-es év végi mélyponton az ingatlanpiac? 2023-ban az ingatlanszakemberek 72 százaléka lassú, de fokozatos élénkülésre számít, amelyet főként az infláció és a hitelkamatok alakulása, valamint a nemzetközi politikai és gazdasági helyzet befolyásolhat a Duna House felmérése szerint. Bár az érdeklődők alaposabbak és megfontoltabbak, az ingatlanközvetítő cég becslése és az értékesítők tapasztalatai alapján azonban ébredezik a piac, a februári tranzakciós adatok hét százalékos élénkülést mutatnak.
Új Szó Nálunk

2023. március 5. 11:00

lakótelep
Az év legkeresettebb ingatlanjai az értékesítők közel 80 százaléka szerint – kiszámíthatóbb fenntartási költségük miatt – a lakások lesznek, a vevőket pedig főként a kisebb ingatlanba költözés és a befektetési célú vásárlás motiválja 2023-ban.  - Pixabay

Az elmúlt év jelentős változásokat hozott a nemzetközi és a magyar ingatlanpiacon is, a gazdasági helyzet, a kiemelkedő infláció, a magas hitelkamatok és a szomszédos országban dúló háború okozta bizonytalanság összességében hatott a szegmens teljesítményére, a bérleti piac szárnyalását, valamint az eladó ingatlanok iránti kereslet visszaesését, a kínálat bővülését hozta 2022. Az ingatlanpiac folyamatosan változik, érthető tehát, ha a többség feszült figyelemmel kíséri az árak változását, a kereslet élénkülését, a kamatok alakulását.

– A Duna House hálózat közel 1.400 értékesítővel aktív részese a hazai ingatlanpiacnak. Az országos jelenlétnek köszönhetően a legtöbb régió helyi sajátosságaiba is betekintést nyer az ingatlanközvetítő cég, a vevőkkel és eladókkal kint, a terepen történő közvetlen, személyes kapcsolattartás számos plusz információval szolgálhat a szegmensben uralkodó trendekkel kapcsolatban – kezdte Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője. A Duna House 2023-as ingatlanpiaci változásokkal kapcsolatos várakozásokról készült felmérése szerint a kérdőívet kitöltő ingatlanszakemberek 72 százaléka pozitív képet festett az idei évi kereslet alakulásáról, a 2022-es év végére elérkezett mélypont után lassú élénkülésre számítanak 2023 folyamán.

A szakértők által adott prognózist kiegészíti, hogy az ingatlanpiac alakulására ható tényezők között a magas inflációt (74%) és a drága hiteleket (71%) jelölték meg a legtöbben, illetve a válaszadók 43 százaléka szerint a nemzetközi politikai és gazdasági helyzet javulása lehet még számottevő piacformáló hatással. A legcsekélyebb mértékben számítanak majd a kereslet megindulása szempontjából a magas bérleti díjak (11,5%), illetve a korlátozott újlakás-kínálat (18%), ugyanakkor nagyobb jelentőséget tulajdonítanak a szakértők az ingatlanárak alakulásának (37%). A hitelképesség hiányát a kitöltők közel egyharmada jelölte meg a piaci keresletet formáló három legfőbb tényező között, a megkérdezettek 40 százaléka szerint 2022 második feléhez képest további, több mint tíz százalékos csökkenés várható a hiteles vásárlók számában az idei év során, azonban a szakértők közel húsz százaléka mégis derűsebb jövőképet lát és hasonló arányú (0-10%-os) növekedésben bízik.

– Az árak komolyabb, tíz százalékot meghaladó csökkenésére alig, használt vagy újépítésű típustól függően az értékesítők mindössze 3-13%-a számít, ezért kivárásra nem buzdítják az érdeklődőket a kollégák. A kérdőívet kitöltők több mint hat százaléka benyomásai alapján további árnövekedést vetít előre a használt ingatlanok terén, egyharmaduk az ingatlanárak stagnálását jelölte meg a válaszadás során, míg az újépítésűek tekintetében 37 százalékuk az árak emelkedését, 43 százaléka pedig stagnálást vár – árulta el szakértő.

Az év legkeresettebb ingatlanjai az értékesítők közel nyolcvan százaléka szerint – kiszámíthatóbb fenntartási költségük miatt – a lakások lesznek, a vevőket pedig főként a kisebb ingatlanba költözés és a befektetési célú vásárlás motiválja 2023-ban. A befektetői jelenlét növekedésével kapcsolatban vegyes képet mutatnak a válaszok, az értékesítők közel 36 százaléka erősödésre, 31 százalékuk stagnálásra számít, míg 33 százalékuk csökkenő befektetői kedvvel kalkulál.

–  A megkérdezett ingatlanértékesítők 59 százaléka észlelt elmozdulást a februári ingatlanpiacon, észrevételeik szerint növekedett az aktivitás, vagyis az ingatlanmegtekintések, vételi ajánlatok és az érdeklődések száma, 41 százalékuk szerint összességében erősödött a kereslet és gyarapodott a vevők száma. A szakértők tapasztalatait a Duna House februári tranzakciószám-becslése is megerősíti, amely szerint hét százalékkal teljesített jobban az ingatlanpiac az idei év első hónapjához képest – tette hozzá Benedikt Károly.

Támogassa az ujszonalunk.com -ot

Az ujszonalunk.com nem valamivel, valakikkel szemben, hanem egyetlen eszmével azonosulva határozza meg önmagát, ez a tisztességes újságírás, amit olvasói naponta számon is kérhetnek tőle. A hátteret, a függetlenséget garantáló támaszt a Felvidék egyetlen magyar nyelvű napilapjának kiadója adja. A portált helyiek írják, helyieknek. Annak a jól összeszokott csapatnak a tagjai, akiket korábbról ismerhetnek és el is érhetnek. Tiszta hangon, a régi tisztességgel szólalunk meg, nyilvánosságot adva mindenkinek, hogy valós problémákat tárjunk fel, és közösen keressük a megoldást, ütköztetve a különböző nézőpontokat. Így akik fontosnak tartják független helyi sajtó létét, a magukénak érezhetik az ujszonalunk.com -ot, és teret is kapnak benne. Reméljük, hogy sokan gondolják most így: „Erre vártunk!” Fennmaradásunkat, a regionális, független újságírást minden egyes olvasói forint segíti, amit köszönettel fogadunk.

Ha Ön is támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Mosoni-Duna-híd

Végleg eldőlt, hogy nem lesz Mosoni-Duna-híd

könyvhét

Helyszínváltozás a könyvhéten – Mi is ott vagyunk a kiállítók közt!

szúnyogírtás

Annyi a szúnyog, hogy muszáj ezen a héten is bevetni a katasztrófavédelmet

Bende

Könyv mellé színház erre a hétvégére

tanárok

Több, mint 80 ezer aláírás a státusztörvény ellen

Románd

Keresik a 120-130 éves lakókat – mert még mindig az ő nevükön van a kert

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.