Haza és nagyvilág

Mérések Győrszentivánon: április közepén várhatók adatok

Győrszentiván | Ez az a mérés, amit az önkormányzat végeztet.
Új Szó Nálunk

2023. március 26. 20:00

mérés
Fotó: A mérés bejelentését címlapon hozta az önkormányzati lap  - Fotó: Facebook/Dr.Dézsi Csaba András

A Green Lab Magyarország Mérnöki Iroda a Győr területén végzett levegőterheltségi szint mérésével kapcsolatban az alábbi nyilatkozatot teszi – kezdi közleményét a szakértői cég, amelyet mi a Győrplusz oldalán találtunk meg, máshol a neten nem bukkantunk rá. A hír értékét növeli, hogy ezeket az adatokat az ellenzékinek nevezett sajtó néhány napja kikérte, de az önkormányzat arra hivatkozva nem adta ki, hogy nem ő az adatgazda.  

A közleményt valóban a mérést végző cég adta most ki, ebből idézzük tehát:  

A méréseket a fűtési időszakban 2 hét / mérőpont időtartamban, 2 mérőponton kérte elvégezni a város: a Sugár út 40-42., valamint Váci Mihály utca 140-nél. 

A környezeti levegő folyamatosan mért komponensei: ózon, nitrogén-monoxid, nitrogén-dioxid, nitrogén-oxidok, kén-dioxid, szén-monoxid, benzol, toluol, etil- benzol, xilolok, a szálló por PM2,5 frakciója. Szakaszos mintavétellel vett, további laboratóriumban vizsgált komponensek: a környezeti levegő szálló por PM10 frakciójának tömege, nehézfém- (higany, ólom, kadmium, nikkel, kobalt, lítium) és benz(a)pirén-tartalma, továbbá környezeti levegő formaldehid tartalma.   

Az első kéthetes mérési ciklus 2022. november és december hónapjában mindkét mérőponton lezajlott, a második kéthetes mérési ciklus 2023-ban az első mérőponton szintén lezajlott, a folyamatos mérési adatok feldolgozása és a további laboratóriumi vizsgálatok már zajlanak, a második mérőponton a mérés és mintavétel még jelenleg is folyamatban van. 

A második mérési ciklus mérési eredményei alapján elkészített akkreditált mérési jegyzőkönyv áprilisban várható. A teljes fűtési időszak addig rendelkezésre álló mérési eredményeinek értékelése és szakmai elemzése után az ezzel kapcsolatos tájékoztatás április közepén a Megbízóval közösen megtörténik.  

A közlemény végén arra is felhívják a figyelmet, hogy tovább fogják folytatni a méréseket a tavasz és a nyár folyamán is.  

Ezzel egy időben a szentivániak (Szívügyünk Szentiván csoport) is posztoltak, hogy ők is folytatják a saját méréseiket: „Csütörtökön fúrtak 3 mintavételezési lyukat. A lyukakba csöveket helyeztek, melyeken keresztül pénteken elvégezték az akkreditált mintavételezést, majd aznap kihúzták a csöveket és vissza is temették a fúrt lyukakat. A vízminták pénteken laborba kerültek. A vizsgálati eredmény 2-3 hét múlva lesz meg.” 

mérés
Fúrás Szentivánon - Fotó: Facebook/Szívügyünk Győrszentiván
Támogassa az ujszonalunk.com -ot

Az ujszonalunk.com nem valamivel, valakikkel szemben, hanem egyetlen eszmével azonosulva határozza meg önmagát, ez a tisztességes újságírás, amit olvasói naponta számon is kérhetnek tőle. A hátteret, a függetlenséget garantáló támaszt a Felvidék egyetlen magyar nyelvű napilapjának kiadója adja. A portált helyiek írják, helyieknek. Annak a jól összeszokott csapatnak a tagjai, akiket korábbról ismerhetnek és el is érhetnek. Tiszta hangon, a régi tisztességgel szólalunk meg, nyilvánosságot adva mindenkinek, hogy valós problémákat tárjunk fel, és közösen keressük a megoldást, ütköztetve a különböző nézőpontokat. Így akik fontosnak tartják független helyi sajtó létét, a magukénak érezhetik az ujszonalunk.com -ot, és teret is kapnak benne. Reméljük, hogy sokan gondolják most így: „Erre vártunk!” Fennmaradásunkat, a regionális, független újságírást minden egyes olvasói forint segíti, amit köszönettel fogadunk.

Ha Ön is támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
pad thai

Mit főzzek? Pad thait!

repce

A hűvösebbre fordult időjárás jól jött a mezőgazdaságnak

KVÍZ

KVÍZ: Lepke lesz a hernyóból?

covid

Most vesztésre áll az influenza és a covid

Gáza

Emberi drámák az év legjobb fotóin

szúnyog

Már számolják a szúnyogokat

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.