Haza és nagyvilág

Ezúttal lámpással mutatták meg magukat a szentivániak (GALÉRIA)

Győrszentiván | Nagyon sok kisgyermekes család vett részt a Szívügyünk Szentiván csoport újabb megmozdulásán.
Sudár Ágnes

2022. december 2. 19:23

szentiván
Fotók: Sudár Ágnes

Két-háromszáz mécses világította be Győrszentiván művelődési házának udvarát, ami egyben válasz is arra, hogy hányan vettek részt a civilek újabb akcióján. Ezúttal nagyrészt családok – kicsi gyerekekkel is – vettek rész a megmozduláson, a cél viszont ugyanaz volt: jelezni, hogy a jövőjük alakulásába ők is bele akarnak szólni.

A győri ipari parkbővítéssel kapcsolatban legutóbb a közmeghallgatáson tették fel kérdéseiket, ezzel kapcsolatban ők így látták történteket:

Sok kérdést sikerült feltennük, konkrét választ sajnos már kevesebbet kaptunk.

Kíváncsiak voltunk arra, hogy ha átminősítenék a területet GIPZ (különlegesen veszélyes, robbanás-, tűzveszélyes, nagy bűzzel, zajjal járó tevékenység végzésére alkalmas) övezetté, akkor az önkormányzat mi alapján utasítaná el az ilyen tevékenységet végző cégeket. Választ a GYTP igazgatója adott: csak az átminősítés után fogják tudni vizsgálni, hogy a betelepülni kívánó cégek mennyire működnek szabályszerűen.

Kérdeztünk az 1997-es Építési tv. alapján egy ekkora bővítés esetén kötelezően telepítendő 160 hektárnyi erdőről is. Vajon erre hol lenne hely Győrben? Szaksz Vince főépítész azt mondta, ezt a városban elosztva szeretnék megvalósítani, konkrét terv még nincs.

Több kérdésünk is volt a közgyűlés által 2021-ben elfogadott Klímastratégiával kapcsolatban (egyébként ezt a dokumentumot mindenkinek ajánljuk olvasni). Például, hogy az abban foglaltaknak megfelelően hogyan tervezik az embereket a tömegközlekedés használatára ösztönözni, ha már most is a járatszámok csökkentéséről olvasni, és közben még több embert szeretnének ide hozni. A válaszból megtudtuk, hogy januártól nem változik a menetrend.

Kérdeztük, hogy a Klímastratégiában szereplő: “Érintettek bevonása: minden egyes releváns érintett (társadalmi, gazdasági szervezetek, civil szervezetek, lakosság stb…)(…)bevonása, valamint a velük történő állandó kapcsolattartás biztosítása” miért nem valósul meg, miért nem dolgozunk együtt? A polgármester elmondta, hogy szívesen dolgozik együtt civil szervezetekkel.

Voltak kérdések azzal kapcsolatban is, hogy kinek teremtenénk itt munkalehetőséget, hiszen minimális a munkanélküliség a városban és már most is sok messziről ingázó jár ide dolgozni. Konkrét választ itt sem kaptunk.

Egyik támogatónk kérdése az volt: ki meri-e jelenteni a polgármester, hogy itt semmilyen akkumulátorral kapcsolatos gyár nem lesz? Nem kaptunk ilyen kijelentést, hiszen nem tudhatjuk mit hoz még a jövő.

A szintén Szentiván melletti inert (építési és bontási hulladékok) hulladékgyűjtő mellé tervezett védőfásításról is kérdezett egy helyi, hogy mégis ki és mikor fogja ezt megcsinálni? Szaksz Vince válasza szerint még erről sincs döntés.

A polgármester egyébként elmondta, hogy sokat megért az érveink közül, velünk van, de kell az ipar bővítése ebben az irányban, hiszen a vizsgált 5 terület közül ez a legalkalmasabb. Azt is megtudtuk, hogy az önkormányzat kérte, hogy ne kelljen GIPZ övezetté minősíteni a területet, de a kérés süket fülekre talált.

Galéria
Ezúttal lámpással mutatták meg magukat a szentivániak-1
Ezúttal lámpással mutatták meg magukat a szentivániak-2
Ezúttal lámpással mutatták meg magukat a szentivániak-3
Ezúttal lámpással mutatták meg magukat a szentivániak-4
+13
Támogassa az ujszonalunk.com -ot

Az ujszonalunk.com nem valamivel, valakikkel szemben, hanem egyetlen eszmével azonosulva határozza meg önmagát, ez a tisztességes újságírás, amit olvasói naponta számon is kérhetnek tőle. A hátteret, a függetlenséget garantáló támaszt a Felvidék egyetlen magyar nyelvű napilapjának kiadója adja. A portált helyiek írják, helyieknek. Annak a jól összeszokott csapatnak a tagjai, akiket korábbról ismerhetnek és el is érhetnek. Tiszta hangon, a régi tisztességgel szólalunk meg, nyilvánosságot adva mindenkinek, hogy valós problémákat tárjunk fel, és közösen keressük a megoldást, ütköztetve a különböző nézőpontokat. Így akik fontosnak tartják független helyi sajtó létét, a magukénak érezhetik az ujszonalunk.com -ot, és teret is kapnak benne. Reméljük, hogy sokan gondolják most így: „Erre vártunk!” Fennmaradásunkat, a regionális, független újságírást minden egyes olvasói forint segíti, amit köszönettel fogadunk.

Ha Ön is támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
karaj

Mit főzzek? Süss karajt!

autó, üzemanyag

Ha van kocsija, ezt olvassa el!

kvíz

MESTERKVÍZ XL.: Az omnibusztól az aranymálinkóig

bomba1

Képek és emlékek a 80 évvel ezelőtti győri bombázásról

sport

Spanyol foci lesz ma a középpontban

app

Az egészségügyi appok lehetnek hasznosak és veszélyesek is egyszerre

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.