Haza és nagyvilág

Hogy jön össze a májusfa és a munka?

Magyarország | Szinte minden esetben régi hagyományokra épülnek a modern kori ünnepek. Május elseje nemcsak a munka, hanem a szerelem, a katolikusok számára pedig Szent József védőszent ünnepe is. Virsli, vurstli, májusfa - van itt minden.
Új Szó Nálunk

2023. május 1. 11:00

májusfa
A szalagokkal díszített májusfa nyílt üzenet volt annak a lánynak, akinek ablaka előtt felállították.  - Pixabay

Idén hosszú hétvégét köszönhetünk a munka ünnepének, ráadásul még jó idő is van. Traszparensekkel vonulni már rég nem kell (legalábbis ma), viszont a sörös, virslis, vurstlis majális is a múltté. Ringlispíl persze van, csak győzze fizetni az ünneplő dolgozó. De hogy jön össze a tavasz ünnepe, a májusfa állításának hagyománya és a munka? Jó érzékkel mindig az ezer éves szokásokra épültek rá az újabbak. Így könnyebb volt elfogadtatni a változást.

Május elseje, mint  a munka ünnepe, a nemzetközi munkásmozgalmak által kiharcolt ünnepség, hivatalos állami szabadnap, amely a dolgozók által elért gazdasági és szociális vívmányokat hivatott megünnepelni. Előzményei a brit ipari forradalomig nyúlnak vissza, amikor Robert Owen gyáros 1817-ben megfogalmazta a nyolc óra munka, nyolc óra pihenés, nyolc óra egyéb tevékenység  azóta is idézett hármasát. 1886-ban a chicagói munkás szakszervezetek azután ezen a napon szerveztek sztrájkot a nyolc órás munkaidő bevezetéséért. Magyarországon 1946 óta nemzeti ünnep május elseje és a szocializmus évtizedei alatt tettek róla, hogy mindenki alaposan megünnepelje.

A római katolikus egyház is rácsatlakozott erre a napra, ezt talán már kevesebben tartják számon. 1955-ben XII. Piusz pápa május 1-jét Munkás Szent József emléknapjává nyilvánította. Jézus nevelőapja a fával foglalkozó szakmák védőszentje.

A májusfa állításának hagyománya sokkal régebbi. Eredetileg a természet megújulását, virágba borulását ünnepelték a húsvét utáni, pünkösdi időszakban. Ki tudja mennyire messze nyúlik vissza az időben ez a szokás és mi volt az eredeti üzenete? Nagyot nem tévedhetünk, ha a természet újjászületésére tippelünk.  A májusfa eredete is valószínűleg a kereszténységet megelőző korokba nyúlik vissza. Legkorábbi magyarországi írásos emléke 1502-ből származik. A középkorban az archaikus pogány tavasz-szimbólum keresztény jelentést is kapott, a szokás magyarázataként Fülöp apostol szerencsés megmenekülését és későbbi vértanúságát, Jakab apostol vértanúságát jelölték meg.

A májusfát mégis, mint az udvarlás szimbólumát, sőt, eszközét ismerik a legtöbben. Régi szokás szerint a lányos ház előtt állították fel egy legény üzeneteként. A legallyazott, a tetején lombosra hagyott nyírfát vagy fenyőt a fiúk éjszaka vágták és hajnalban állították fel a lányos udvarokban.  Voltak települések, ahol a rokon lányoknak is állítottak, sőt, sok helyen a közösségnek is volt (van) májusfája. 

Magyarországon már a XV. században szokás volt a színes szalagokkal, zsebkendőkkel, díszített májusfa - amire illett egy üveg bort is felkötni -, de a hagyomány egész biztosan sokkal régibb. Most pedig már ritkább is, talán mert betonba nehéz gödröt ásni...
 

Támogassa az ujszonalunk.com -ot

Az ujszonalunk.com nem valamivel, valakikkel szemben, hanem egyetlen eszmével azonosulva határozza meg önmagát, ez a tisztességes újságírás, amit olvasói naponta számon is kérhetnek tőle. A hátteret, a függetlenséget garantáló támaszt a Felvidék egyetlen magyar nyelvű napilapjának kiadója adja. A portált helyiek írják, helyieknek. Annak a jól összeszokott csapatnak a tagjai, akiket korábbról ismerhetnek és el is érhetnek. Tiszta hangon, a régi tisztességgel szólalunk meg, nyilvánosságot adva mindenkinek, hogy valós problémákat tárjunk fel, és közösen keressük a megoldást, ütköztetve a különböző nézőpontokat. Így akik fontosnak tartják független helyi sajtó létét, a magukénak érezhetik az ujszonalunk.com -ot, és teret is kapnak benne. Reméljük, hogy sokan gondolják most így: „Erre vártunk!” Fennmaradásunkat, a regionális, független újságírást minden egyes olvasói forint segíti, amit köszönettel fogadunk.

Ha Ön is támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
sült

Mit főzzek? Sült karajt!

web

Fertő egyenes adásban

kvíz

MESTERKVÍZ L.: Matulától az olasz líráig

angol

Az angol nyelv a legfontosabb

társasház

Még mindig nincs gáz harminc gyárvárosi lakásban

sport

A bajnokságért játszik a Fradi

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.