Haza és nagyvilág

Horgász szövetség: Ívóhelyre épült a jachtkikötő az Iparcsatorna öblében (GALÉRIA)

Győr | Az épülő jachtkikötő jelentősen korlátozza, szinte ellehetetleníti a halgazdálkodást – ezt állítja a jogtulajdonos Győr-Gyárvárosi és Elektromos Sporthorgász Egyesület. Szerintük közvetetten a magyar állam érdekeit sérti az Iparcsatorna öblében lévő beruházás. Ez a rész halbölcső, kiváló ívóhely, de a parti növényzet tönkretételével, lekövezésével, a partélek kiegyenesítésével ezt tönkre tehetik – jelezték több szervnél a megyei horgász szövetséggel közösen. Az országos horgász elnök is mellettük áll, észszerű kompromisszumot kérnek a beruházótól.
Új Szó Nálunk

2023. augusztus 3. 15:00

jachtkikötő

A Magyar Országos Horgász Szövetség 37 közfeladatot lát el a magyar állam megbízásából, amely kötelezettségeket ró a tagszövetségek és tagegyesületek részére is. Így van ezzel a megalapításának hetvenedik évfordulóját ünneplő megyei horgász szövetség (Sporthorgász Egyesületek Győr-Moson-Sopron megyei Szövetsége), melynek egyik legfontosabb feladata a horgászok és a tagegyesületek képviselete és érdekvédelme.  

Annál is inkább, mivel több mint 29 ezer megyei horgász váltotta ki az éves állami jegyét, ebből 13 ezer győri vagy Győr környéki. Őket érinti közvetlenül is ez a beruházás, mely során a győri Mosoni-Duna mellett az Iparcsatorna öblében kishajó- és jachtkikötőt terveztek: úszóműves kikötők épültek, s a part is kiegyenesedhet. A beruházó a Wiking Kikötő Üzemeltető Kft., mely a vagyonkezelői hozzájárulás után mostanra az első ütemmel, mintegy ötven kikötési ponttal már el is készült.  

Az itteni halgazdálkodási jogot alhaszonbérleti szerződés alapján 2030-ig a Győr-Gyárvárosi és Elektromos Sporthorgász Egyesület kapta meg korábban, hisz az Iparcsatorna a magyar állam tulajdona. Az egyesület levelet írt a hatóságnak, melyben azt állítják, ez a joguk ellehetetlenül a kikötő megépítésével. Ráadásul ezen a részen keresztül kapja a víz- és halutánpótlást az egész Iparcsatorna, ez a Mosoni-Duna halbölcsője is, itt ívnak a halak.

Ha a partszakaszt lekövezik, kiegyenesítik, a parti növényzetet tönkre teszik, akkor az ívóhelyeknek is befellegzik.  

Márpedig – ahogy a tervekből is látszik - a Wiking a későbbieknek többszörösére bővítené az úszóművek számát. A fővárosi kormányhivatal a gyárvárosi egyesület ügyfél jogállását megállapította, vagyis minden hatósági iratba betekinthet. Júniusban a hatóságot is megkeresték az ügyben: ezt a levelet a gyárvárosi horgász elnök mellett  a Magyar Országos Horgász Szövetség elnöke és Ivancsóné dr. Horváth Zsuzsanna, a Sporthorgász Egyesületek Győr-Moson-Sopron megyei Szövetségének ügyvezető elnöke is jegyzi. Ebben azt kifogásolják, hogy nem kaptak tájékoztatást a beruházásról, s hiába halgazdálkodók, velük senki sem egyeztetett. Márpedig úgy látják, a kikötő lehetetlenné teszi a horgászatot a több mint 400 gyárvárosi tagnak.   

A halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló jogszabályra hivatkoznak, mondván, a jachtkikötővel ellehetetlenül a halgazdálkodási jog gyakorlása, ezáltal a magyar állam megbízásából végzett egyik közfeladat is, ami által közvetetten az államot kár éri, hiszen a betelepített hal, valamint az ívásból származó szaporulat a tulajdonát képezi.  

A horgászok területi jegyet vettek, ami ide is szól: ha nem horgászhatnak, a taglétszám drasztikusan csökkenhet, a 97 éves egyesület jövője is veszélybe kerül.  

Végül: a Wiking Yacht Club vezetőjét is megkeresték, leírva, hogy alapos, átgondolt, többcélú hasznosítási megállapodás szükséges. Ivancsóné dr. Horváth Zsuzsanna ügyvezető elnök és Takács Péter a megyei horgász szövetség elnöke (akiket néhány hete újabb öt évre megválasztott a küldöttgyűlés) hangsúlyozta: a vagyonkezelői hozzájárulás a jachtkikötő négy üteméről ír, ebből az első készült el. Ők most azt kérik az illetékesektől, ennél több ne is legyen, mert a halgazdálkodási jog a mostani állapot szerint ha korlátozottan is, de még gyakorolható.  

Hozzátették:

kérdés az is, hogy hogyan épülhetett meg már a jelenlegi állapotában is a kikötő az egyesülettel való előzetes egyeztetés nélkül és van-e erre engedély egyáltalán? 

S ha már a horgászok érdekképviseletéről volt szó, a megyei szövetség vezetői szerint problematikus győri helyszín a Moson-Duna holtág is. A szövetség hosszú éveken keresztül dolgozott azon, hogy igazi horgászparadicsomot alakítson ki ott. Azzal azonban, hogy az utóbbi időszakban nyitva van a zsilip, megjelentek a robbanómotoros csónakok, bejön a horgászterületre a busa, mely nem kívánatos, hiszen invazív idegenhonos halfaj – ezek sok gondot okoznak, a balesetveszélyről nem is beszélve. Látszik abból is, hogy jócskán visszaesett az ide kiváltott horgászjegyek száma. A Mosoni-Dunán pedig egyre több a vízre nyúló, lezárt stég. „Úgy tűnik, lassan a horgászok kiszorulnak a belvárosi vízterületről” – jegyezte meg Takács Péter.  

A torkolati műtárgy által megemelt vízszintek kiváló halívást hoztak, a természet képes lenne megújulni, azonban a nagy sebességgel közlekedő kishajók akkora hullámverést okoznak, hogy az ivadékot a partra sodorják. Megjegyezték: a halbőség érdekében a szövetség tavaly a jegybevétel felét haltelepítésre költötte, 140 millió forintot áldozott rá. Idén 170 millió forint értékű halat tesz kezelt vizeibe, ebből 70 milliónyit már telepítettek, miközben növelték az előnevelt rablóhalak számát. 

Galéria
Ívóhelyre épült a jachtkikötő-1
Ívóhelyre épült a jachtkikötő-2
Ívóhelyre épült a jachtkikötő-3
Ívóhelyre épült a jachtkikötő-4
+1
Támogassa az ujszonalunk.com -ot

Az ujszonalunk.com nem valamivel, valakikkel szemben, hanem egyetlen eszmével azonosulva határozza meg önmagát, ez a tisztességes újságírás, amit olvasói naponta számon is kérhetnek tőle. A hátteret, a függetlenséget garantáló támaszt a Felvidék egyetlen magyar nyelvű napilapjának kiadója adja. A portált helyiek írják, helyieknek. Annak a jól összeszokott csapatnak a tagjai, akiket korábbról ismerhetnek és el is érhetnek. Tiszta hangon, a régi tisztességgel szólalunk meg, nyilvánosságot adva mindenkinek, hogy valós problémákat tárjunk fel, és közösen keressük a megoldást, ütköztetve a különböző nézőpontokat. Így akik fontosnak tartják független helyi sajtó létét, a magukénak érezhetik az ujszonalunk.com -ot, és teret is kapnak benne. Reméljük, hogy sokan gondolják most így: „Erre vártunk!” Fennmaradásunkat, a regionális, független újságírást minden egyes olvasói forint segíti, amit köszönettel fogadunk.

Ha Ön is támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
hulladék

Világelső a Soproni Egyetem e-hulladék kezelési módszere

roller

Télen is kerékpárral vagy rollerrel

kvíz zene

KVÍZ: Mit vitt magával Szása?

sport

Nézze élőben, kiket kap a magyar válogatott az EB-n!

hori

Az ikreknek ez a nap ideális a kapcsolatok elmélyítésére

Jókai

Jókai parkolóház: csak bérlettel

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.