Haza és nagyvilág

A győri balettosok munkába álltak az Audiban (GALÉRIA)

Győr | Alighanem a világon is egyedülálló, hogy balettművészek nap mint nap egy gyárba járnak dolgozni. Pontosabban próbálni, ahogy azt a Győri Balett társulata teszi az Audi Hungariában.
Somodi Géza

2023. január 10. 15:16

balett
- Fotó: Somodi Géza

Az energiaválság okozta korlátozások a kultúrát, a művészetet is érintik, többször foglalkoztunk mi is a témával. Ez a Győri Balett számára is gondot jelet, s nem csupán az előadások, hanem a próba lehetőségek is megcsappantak. S mivel élő a kapcsolat a balett és a győri Audi között, a cég számára is nyilvánvalóvá váltak a nehézségek, és a társulat segítségére sietett.  

A Győri Balett táncosai kedden már az Audi Hungaria telephelyén, a motorgyár szomszédságában álló rendezvényközpontban kezdték meg felkészülésüket az új szezonra. A vállalat biztosítja a fűtött termet, a balettosk pedig hozták a speciális padlóborítást és a mobil próbaállványokat.

Mint megtudtuk, az Audi Hungaria a gyár helységeiben a VW Konszern szabályaihoz igazította a hőmérsékleteket: a termelőüzemekben 18, az adminisztráció irodáiban pedig 20 fokot biztosítanak. Ez a 20 fok pedig megfelel a művészek próbáihoz is. Így kaphattak lehetőséget a gyár területén. (Érdemes megjegyezni, hogy az Audi győri telephelyén a fűtéshez szükséges hőt a péri kútból nyert geotermikus energia biztosítja.) 

Most két héten át a balett a Pipacsnak nevezett épületet vehette birtokába, majd budapesti és veszprémi szereplések következnek. Ez után visszatérnek Győrbe és az Audiba is, mégpedig a járműgyár rendezvénycsarnokába, ott folytatják a próbákat.  

Ezt a különlegességet még fokozni is lehet, hiszen a balett több bemutatót is tart majd a cég dolgozóinak. Továbbá a próbáik valójában nyitottak, azaz látogathatják azok, akiknek belépőjük van a gyár területére, és persze engedi a munkaidejük... 

A különleges lehetőséget bemutató keddi sajtóeseményen ott volt a vendéglátók képviseletében Németh Kinga személyügyekért, valamint Lőre Péter kommunikációért felelős igazgatósági tag. A balett részéről pedig Kiss János egykori igazgató, a Magyar Művészeti Akadémia alelnöke, Velekei László igazgató. És természetesen a társulat tagjai, akik rövid bemutatót tartottak a próbafolyamatról és a készülő előadásokból is. 

Németh Kinga köszöntőjében hangsúlyozta, a két partnert összeköti a precíz, pontos, professzionálisan és alázattal végzet munka. Kapcsolatuk pedig az idők során mély barátsággá érett. A mostanihoz hasonló nehéz időkben pedig még fontosabb ez a barátság és az együttműködés. 

Velekei László egy Newtontól származó idézettel kezdte köszönő szavait: „Ha távolabbra láttam másoknál, azt azért tehettem, mert óriások vállán álltam” – mondta, utalva például az Audi 25 éve tartó támogatására. S ő is hangsúlyozta, az azonos világkép, az értékrend és a minőség köti össze őket. 

Galéria
Balettosok az Audiban-1
Balettosok az Audiban-2
Balettosok az Audiban-3
Balettosok az Audiban-4
+3
Támogassa az ujszonalunk.com -ot

Az ujszonalunk.com nem valamivel, valakikkel szemben, hanem egyetlen eszmével azonosulva határozza meg önmagát, ez a tisztességes újságírás, amit olvasói naponta számon is kérhetnek tőle. A hátteret, a függetlenséget garantáló támaszt a Felvidék egyetlen magyar nyelvű napilapjának kiadója adja. A portált helyiek írják, helyieknek. Annak a jól összeszokott csapatnak a tagjai, akiket korábbról ismerhetnek és el is érhetnek. Tiszta hangon, a régi tisztességgel szólalunk meg, nyilvánosságot adva mindenkinek, hogy valós problémákat tárjunk fel, és közösen keressük a megoldást, ütköztetve a különböző nézőpontokat. Így akik fontosnak tartják független helyi sajtó létét, a magukénak érezhetik az ujszonalunk.com -ot, és teret is kapnak benne. Reméljük, hogy sokan gondolják most így: „Erre vártunk!” Fennmaradásunkat, a regionális, független újságírást minden egyes olvasói forint segíti, amit köszönettel fogadunk.

Ha Ön is támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
pesto

Mit főzzek? Tésztát!

gázár

Ünnepi rend a Győr-Szolnál

kvíz

KVÍZ: Igazak-e ezek a történelmi állítások?

autópálya

Részegen csalinkázott egy kamionos az autópályán

baba

Az elmúlt egy évben mindenből kevesebb jutott: születésből, halálozásból és házasságból is

rendőrség

Meg akarta ölni volt élettársát a csornai piacon

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.