Haza és nagyvilág

Van egy óvoda a régióban, ahol együtt vállalják a sztrájkot a dolgozók

Sopronkövesd | A Sopronkövesdi Nefelejcs Óvoda minden dolgozója csatlakozik az országos sztrájkhoz. Hetvenöt gyerekről gondoskodnak, a szülők nagy része és a képviselő-testület is támogatja a pedagógusokat.
Nagy Márta

2023. január 18. 13:30

óvoda
A szülők úgy tudják támogatni az óvodát, ha a sztrájk idején nem vagy nem minden nap viszik a gyerekeiket az intézménybe. - Pixabay


"A Sopronkövesdi Nefelejcs Óvoda valamennyi dolgozója arra törekszik, hogy az intézményünkbe járó gyermekeket szeretettel, legjobb tudása szerint nevelje és oktassa. Tesszük mindezt hivatástudattal, felelősen" - így kezdődik az a levél, amit a héten megkaptak a sopronikövesdi óvodába járó gyermekek szülei. Arról tájékoztatta őket az óvoda alkalmazotti köre, hogy arra az elhatározásra jutottak az intézmény dolgozói kivétel nélkül kinyilvánítják egyetértésüket az oktatásért aggódó megmozdulásokkal és csatlakoznak a Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete által  január 23-27 között meghirdetett országos sztrájkhoz. 

Tizenegyen dolgoznak a sopronkövesdi oviban; heten óvodapedagógusok, hárman dajkák, egy kolléga pedig pedagógiai asszisztens. Hetvenöt gyermeket látnak el és fejlesztenek. Levelükben azt is írták, jelenleg nincs óvodapedagógus-hiány az intézményben és szerencsére a közösségükből sem készülnek a fiatal kolléganők pályaelhagyásra,  a több éve dolgozók sem küzdenek a kiégés tüneteivel. Akkor miért?  

"Foglalkoztat bennünket a mai magyar oktatásügy kilátástalan helyzete. Tapasztalatból tudjuk, hogy ép lelkületű, ismeretek befogadására motivált gyermeket csak mentálisan és fizikálisan egészséges, anyagilag és erkölcsileg megbecsült pedagógus képes nevelni. Nem vagyunk közömbösek az adminisztrációs feladatokkal túlterhelt, magas óraszámban dolgozni kényszerülő és a már elbocsátott pedagógus kollégák nehéz helyzete iránt sem" - indokolják döntésüket a sopronkövesdi pedagógusok, akik a legfontosabb célnak mégis azt tartják, hogy minden gyermek joga szerint kapja meg a képessége szerinti nevelést, oktatást és gyermekfelügyelet, helyettesítés helyett minőségi oktatásban részesülhessen.  

Sopronkövesd
Összefogtak a sopronkövesdi óvoda dolgozói.

Az óvoda a sztrájk ideje alatt is nyitva lesz, felügyeletet biztosítanak azoknak a gyerekeknek, akiknek elhelyezését a szülők nem tudják megoldani. Az összevont csoportokban ugyanakkor foglalkozásokat nem tartanak a sztrájk napjain. A törvény által kötelezően előírt iskolaelőkészítő foglalkozásokat és a szakszolgálatok által meghatározott fejlesztő foglalkozásokat viszont a sztrájk alatt is  megtartják. Szolidaritásukat, támogatásukat a szülők azzal tudják leginkább kifejezni, ha azokon a napokon - vagy legalább egy-egy napon - otthon tartják, vagy a nagyszülőkhöz viszik a kicsiket. 

Megkerestük Sopronkövesd polgármesterét is. Fülöp Zoltán polgármester arról biztosította az óvoda munkatársait, hogy fenntartóként nem szankcionálnak, és a képviselő-testület is támogatásáról biztosította a pedagógusokat.  

Támogassa az ujszonalunk.com -ot

Az ujszonalunk.com nem valamivel, valakikkel szemben, hanem egyetlen eszmével azonosulva határozza meg önmagát, ez a tisztességes újságírás, amit olvasói naponta számon is kérhetnek tőle. A hátteret, a függetlenséget garantáló támaszt a Felvidék egyetlen magyar nyelvű napilapjának kiadója adja. A portált helyiek írják, helyieknek. Annak a jól összeszokott csapatnak a tagjai, akiket korábbról ismerhetnek és el is érhetnek. Tiszta hangon, a régi tisztességgel szólalunk meg, nyilvánosságot adva mindenkinek, hogy valós problémákat tárjunk fel, és közösen keressük a megoldást, ütköztetve a különböző nézőpontokat. Így akik fontosnak tartják független helyi sajtó létét, a magukénak érezhetik az ujszonalunk.com -ot, és teret is kapnak benne. Reméljük, hogy sokan gondolják most így: „Erre vártunk!” Fennmaradásunkat, a regionális, független újságírást minden egyes olvasói forint segíti, amit köszönettel fogadunk.

Ha Ön is támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
tűz

A többség fontosnak tartja lakásbiztosítása értékkövetését, de kevesebben tesznek érte

kutya

Házi kedvencek ivartalanítása kedvezménnyel

kvíz

KVÍZ: Milyen a bányaló?

szonda

A sofőr minden szabályt megszegett

benzin

Ezt hozza a Mikulás a benzinkutakra

vonat

A német hó miatt késnek a bécsi vonatok

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.