Haza és nagyvilág

Pandémia, börtönök, gázhelyzet, ez is kérdés volt az összbírósági seregszemlén

Győr | A Covid előtti idő óta most először tartott a Győri Törvényszék összbírói értekezletet, ezen részt vettek az ítélőtábla és a törvényszék illetékességébe tartozó területek bírái és Senyei György, az Országos Bírói Hivatal (OBH) elnöke is. Szóba került az idén létrejött csornai bíróság, és az is, hogy hamarosan új ember vezeti a törvényszéket. Még nem tudni, kicsoda.
Laczó Balázs

2022. május 10. 13:48

összbírói értekezlet
Az összbírói értekezleten a régió összes bírósága képviseltette magát. Fotó: Laczó Balázs

Dr. Senyei György, az OBH elnöke beszámolt a Győr-Moson-Sopron megyében működő bíróságok hatékonyságáról, mint kifejtette: az országos átlaghoz képest nehéz ügyeket tárgyalnak. Az is látszik, hogy amíg a pandémia első évében, 2020-ban országosan csökkent az érkező ügyek száma, a Győri Törvényszéken ekkor is nőtt, tavaly pedig folytatódott a tendencia. Ugyanakkor törvényszéken és az akkor még három járásbíróságon 5,1 százalékkal több ügyet fejeztek be tavaly, mint 2020-ban, és 3,5 százalékos volt ugyanez növekedés a Győri Ítélőtáblán. Ennek köszönhetően nyilván az ügyhátralék is zsugorodott egy kicsit, a törvényszék esetében 10,6 százalékkal. 

Kitért Senyei György arra is, hogy 2020-ban központi intézkedést hoztak az elhúzódó ügyek számának csökkentésére, s így országosan egyharmadával lett kevesebb a két éven túli perek száma, a Győri Törvényszéken ez az arány 27 százalék. Az ítélőtáblán pedig mindössze 9 olyan ügy van, ami fél évnél régebb óta folyik, időszerűségét tekintve tehát Senyei György szerint a győri tábla kiváló. 

Dr. Senyei György
Dr. Senyei György, az Országos Bírói Hivatal elnöke. Fotó: Laczó Balázs 

A döntések „elégedettségi mutatója” a jogerőre emelkedések száma, a járásbíróságokon polgári-gazdasági ügyszakban hozott ítéletek 94 százaléka ellen, büntetőben a 80 százaléka ellen nem éltek az érintettek jogorvoslattal. Ez jobb az országos átlagnál. Fontos mutatónak vélte az elnök, hogy a Győri Törvényszék határozatai közül tavaly egyet sem helyezett hatályon kívül a Győri Ítélőtábla. 

A pandémia idején dinamikusan bővült a távmeghallgatások lehetősége, 2021 első félévében országosan újabb 30 mobilvégpontot hoztak létre, a törvényszéken, a táblán és a járásbíróságokon, összesen 7 erre alkalmas teremben tárgyalhatnak most. Szükség is volt rá: tavaly 927 távmeghallgatást tartottak a törvényszéken, míg 2020-ban még 724-et . A legtöbb esetben például a fogvatartottakat már nem vezetik elő a börtönből, hanem bekapcsolják a tárgyalóba – tesszük hozzá.  

Ehhez kapcsolódóan dr. Széplaki László, a Győri Ítélőtábla elnöke azt mondta, a távmeghallgatásra alkalmas technikát a nagy büntetőtárgyalóban szerelték be, és nem egyszer az ügyészt, a védőt kapcsolták be a pandémia idején.  

Dr. Széplaki László
Dr. Széplaki László, a Győr Ítélőtábla elnöke. Fotó: Laczó Balázs 

Az igazságügy működési költségeiről szólva Senyei kiemelte, hogy a Győri Törvényszéken 80 millió, a Győri Ítélőtáblán 25 millió értékben került sor épületenergetikai korszerűsítésekre. Az ítélőtábla legnagyobb beruházása a napelemtelepítés volt – fűzte ehhez Széplaki László –, ezzel a működési költségek 30-35 a százalékát képesek megtermelni.  

Az ítélőtábla jól szerepelt a felette álló Kúria tükrén keresztük is, például a felterjesztett büntetőügyek közül egyet sem hatályon kívül (a polgáriak közül is csak 5-öt.) 

Szó esett az új járásbíróságról, a csornairól, aminek szükségességét dr. Takács József számokkal igyekezett alátámasztani: év eleje óta már több mint 72 büntetőügy, 109 polgári ügy és majdnem 300 szabálysértési ügy érkezett. A csornai bíróság egyelőre ideiglenesen Győrben működik, egészen addig, amíg fel nem újítják az otthonának szánt épületet. A téma aktualitását adja, hogy éppen hétfőn adták át a munkaterületet a kivitelezőnek, várhatóan durván egy év vagy még több idő múlva lesz kész az objektum. 

Személyes bejelentést is tett Takács József: 12 év után lejárt a második elnöki ciklusa és nem pályázik harmadszor: tudva, hogy most már csak az Országos Bírói Tanács engedéllyel választhatnák meg újra, és az OBT gyakorlatát ismerve erre biztosan nem kerülne sor. „Tudok írni elnöki pályázatot, de feleslegesen dolgozni nem szeretek” – fogalmazott Takács József, aki tanácselnökként folytatja a munkát júliustól, míg a potenciális új elnök éppen ma délután 4-ig adhatta be pályázatát.  

Kérdésünkre kiemelte a 12 évből főbb sikereként a soproni bíróság megépülését és a csornai járásbíróság előkészítését, az intézményben folyó közösségépítés mellett. Arról is faggattuk, hogy a börtönök korábbi túlzsúfoltságának csökkenését érzékelik-e a kártalanítási pereken keresztül. Igen – közölte –, eddig 3500-4000 kártalanítási ügy érkezett egy évben, most durván 2000, vagyis a csökkenés valóban jelentős. Az igényeket egyébként nemcsak a zsúfoltság miatt, hanem a mosdóhiányra, csótányra, a tisztaságra hivatkozva is benyújtják a fogvatartottak.

Dr. Takács József
Dr. Takács József, Győri Törvényszék elnöke. Fotó: Laczó Balázs

Senyei György elnök ezúttal sem adott külön interjút, de a sajtótájékoztató keretében az Új Szó Nálunk azt kérdezte, hogyan tudják a bíróságok kigazdálkodni a gáz- és energiaár-növekedés költségét, hiszen a költségvetés tavaly készült el.  

- Ezek az áremelkedések valóban éreztetik a hatásukat minden szervezeti  egyégben, de a költségvetésünk stabil, takarékos és fegyelmezett gazdálkodásra van szükség. Arra, hogy például a személyi kifizetések során milyen megszorításokra kerülhet sor, most még érdemi választ nem tudunk adni, talán néhány hónapon belül igen. 

Támogassa az ujszonalunk.com -ot

Az ujszonalunk.com nem valamivel, valakikkel szemben, hanem egyetlen eszmével azonosulva határozza meg önmagát, ez a tisztességes újságírás, amit olvasói naponta számon is kérhetnek tőle. A hátteret, a függetlenséget garantáló támaszt a Felvidék egyetlen magyar nyelvű napilapjának kiadója adja. A portált helyiek írják, helyieknek. Annak a jól összeszokott csapatnak a tagjai, akiket korábbról ismerhetnek és el is érhetnek. Tiszta hangon, a régi tisztességgel szólalunk meg, nyilvánosságot adva mindenkinek, hogy valós problémákat tárjunk fel, és közösen keressük a megoldást, ütköztetve a különböző nézőpontokat. Így akik fontosnak tartják független helyi sajtó létét, a magukénak érezhetik az ujszonalunk.com -ot, és teret is kapnak benne. Reméljük, hogy sokan gondolják most így: „Erre vártunk!” Fennmaradásunkat, a regionális, független újságírást minden egyes olvasói forint segíti, amit köszönettel fogadunk.

Ha Ön is támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
pad thai

Mit főzzek? Pad thait!

repce

A hűvösebbre fordult időjárás jól jött a mezőgazdaságnak

KVÍZ

KVÍZ: Lepke lesz a hernyóból?

covid

Most vesztésre áll az influenza és a covid

Gáza

Emberi drámák az év legjobb fotóin

szúnyog

Már számolják a szúnyogokat

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.