Haza és nagyvilág

Részletesebb lesz a lakáseladásoknál is kötelező energetikai tanúsítvány

Magyarország | Megváltozik novembertől az épületek energiahatékonyságát értékelő rendszer, valamint átláthatóbb és részletesebb lesz a kiállított energetikai tanúsítvány felépítése is. Az új tanúsítvány hatékonyan támogatja az ingatlanok eladását és bérbeadását is, amelyet a változó vevői igényekre reagálva az ingatlanszakértők szerint már a hirdetési folyamat előtt érdemes lesz elkészíttetni.
Új Szó Nálunk

2023. június 1. 15:00

gázláng
A gázszámlák bemutatása nem minden esetben tükrözik a valós képet. A részletes energetikai tanúsítvány az ígéretek szerint  részletesebb és könnyebben értelmezhető lesz.  - Pixabay

Maradandó nyomot hagyott a 2022-es energiaválság és a rezsicsökkentés eltörlése a hazai ingatlanpiacon érdeklődők vásárlási szokásaiban. A keresleti piac kínálativá formálódott, így az ingatlanukat hirdető tulajdonosoknak a tavalyinál ugyan alacsonyabb számú, azonban sok esetben komolyabb vásárlói szándékkal, de megváltozott igényekkel rendelkező vevői körrel kell szembe nézniük.

– Ingatlanszakértőink tapasztalatai alapján az érdeklődőkről általánosan elmondható, hogy jóval megfontoltabbak nem csak a döntéshozás, hanem már a keresési folyamat legelején is. Az ár, a lokáció és az infrastruktúra mellett az ingatlan energiafelhasználása lett az egyik legfőbb paraméter a keresés során akár vásárlásról, akár bérlésről legyen szó – mondta Benedikt Károly, a Duna House PR és elemzési vezetője.

Bevett szokás, hogy a tulajdonosok az eladásra vagy kiadásra szánt ingatlanok energiafelhasználását szolgáltatói számlák bemutatásával szemléltetik, holott ez a módszer az ott lakók változatos szokásai és igényei miatt nem mutat valós képet az ingatlan állapotáról. Egy friss kormányrendelet értelmében azonban novembertől megváltozik az épületek energiahatékonyságának értékelése, új energiabesorolási rendszert is bevezetnek. A kiállított tanúsítvány pedig részletesebb és könnyebben értelmezhető lesz, így még hatékonyabban segíti majd az eladók és a vevők közötti hiteles információátadást. 

– Napjainkban előnnyel indulnak azok az eladók, akik már az ingatlanhirdetésben feltüntetik és szakértő által kiállított tanúsítvánnyal igazolják lakásuk, házuk valós energetikai paramétereit. Az új energetikai tanúsítvány a korábbinál még átláthatóbb és könnyebben értelmezhető segítséget nyújt majd a vevők és eladók számára, hiszen külön értékeli majd például a fűtést, a légkondicionálást és a világítást is – hívta fel a figyelmet a szakértő.

A kormányrendelet értelmében novembertől az ingatlantulajdonosoknak továbbra is kötelező lesz a vásárlók vagy albérlők számára a szerződéskötés előtt bemutatni és legkésőbb a birtokbaadáskor átnyújtani az ingatlan energetikai tanúsítványát, könnyítés lesz azonban, hogy a tanúsítvány számát és átvételét már nem szükséges szerződésbe foglalni.

–Több külföldi országban már a hirdetési folyamat elejétől kezdve kötelező tanúsítvánnyal igazolni az ingatlanok energiafelhasználását. A magyar szabályozás módosítása egyelőre nem követi a külföldi mintát, azonban az ingatlanpiaci trendek változása miatt mégis egyre fontosabbnak tartják az energetikai tanúsítvány szerepét a szakemberek – tette hozzá Benedikt Károly.  Az ingatlanpiaci előnyök mellett a jó energetikai jellemzőkkel rendelkező tanúsított ingatlanok finanszírozási lehetőségei is jelentősen javulnak, hiszen a bankok a döntéshozatali folyamatban ezeket a jellemzőket is mérlegelik. A Credipass pénzügyi szakértőinek piaci tapasztalata alapján egy zöldebb ingatlanra könnyebb jóváhagyási folyamattal és nagyobb hitellel tudnak számolni az ügyfelek.

Támogassa az ujszonalunk.com -ot

Az ujszonalunk.com nem valamivel, valakikkel szemben, hanem egyetlen eszmével azonosulva határozza meg önmagát, ez a tisztességes újságírás, amit olvasói naponta számon is kérhetnek tőle. A hátteret, a függetlenséget garantáló támaszt a Felvidék egyetlen magyar nyelvű napilapjának kiadója adja. A portált helyiek írják, helyieknek. Annak a jól összeszokott csapatnak a tagjai, akiket korábbról ismerhetnek és el is érhetnek. Tiszta hangon, a régi tisztességgel szólalunk meg, nyilvánosságot adva mindenkinek, hogy valós problémákat tárjunk fel, és közösen keressük a megoldást, ütköztetve a különböző nézőpontokat. Így akik fontosnak tartják független helyi sajtó létét, a magukénak érezhetik az ujszonalunk.com -ot, és teret is kapnak benne. Reméljük, hogy sokan gondolják most így: „Erre vártunk!” Fennmaradásunkat, a regionális, független újságírást minden egyes olvasói forint segíti, amit köszönettel fogadunk.

Ha Ön is támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Csornai bíróság

Novemberre csúszhat a csornai bíróság átadása

Covid, kórház, vakcina

Rekord mértékben nőtt a kórházak adóssága

KVÍZ

KVÍZ: Melyik a kettő közül?

rendőrség

A rendőrség is figyelmeztet a neonácik soproni találkozójára

koronavírus

Továbbra is emelkedik a szennyvíz koronavírus-koncentrációja

vádirat

Dühöngő a láthatáron: nekiment az autósnak majd megdobta egy flakonnal (VIDEÓ)

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.