Haza és nagyvilág

Súlyos kritikákat fogalmazott meg Magyarországgal szemben egy EU-s bizottság

Európai Unió | Az Európa Tanács Rasszizmus és Intolerancia Elleni Európai Bizottsága üdvözli ugyan a pozitív fejleményeket Magyarországon, az elért haladás ellenére azonban néhány terület aggodalomra ad okot. Például a magyar közbeszéd az elmúlt években egyre idegengyűlölőbbé vált, és a politikai beszéd is megosztó és ellenséges formát öltött.
Új Szó Nálunk

2023. március 13. 13:00

unió zászlók
Az Európa Tanács által létrehozott, strasbourgi székhelyű ECRI független emberi jogi ellenőrző szerv. Kicsit dicsért, de inkább elmarasztalt a jelentés. - Pixabay

Százkilenc ajánlást fogalmazott meg az Európa Tanács Rasszizmus és Intolerancia Elleni Európai Bizottsága (ECRI) Magyarország számára a napokban közzétett friss jelentésében. A független emberi jogi ellenőrző szerv a rasszizmus, a faji, etnikai/nemzeti származás, bőrszín, állampolgárság, vallás, nyelv, szexuális irányultság és nemi identitás alapján történő megkülönböztetés, az idegengyűlölet, az antiszemitizmus és az intolerancia elleni küzdelemmel kapcsolatos kérdésekre szakosodott. A bizottság független és pártatlan tagokból áll, akiket erkölcsi tekintélyük és szakértelmük alapján neveznek ki. Alapszabály szerinti tevékenysége keretében az ECRI országfigyelő munkát végez, vizsgálja a rasszizmus és intolerancia helyzetét az Európa Tanács egyes tagállamaiban, és javaslatokat dolgoz ki a feltárt problémák kezelésére.

Az országról készült ötödik jelentésében az ECRI leszögezi: számos területen történt előrelépés és alakultak ki helyes gyakorlatok, de "elért haladás ellenére azonban néhány terület aggodalomra ad okot".

Az Egyenlő Bánásmód Hatóságot például beolvasztották az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalába anélkül, hogy ezt megfelelő konzultációk előzték volna meg. A mai napig nem szerveztek a szélesebb nyilvánosság számára tájékoztató kampányt a jelenlegi intézményi keret és a rendelkezésre álló jogorvoslati lehetőségek ismertetésére. Az iskolai erőszak felszámolásáról és megelőzéséről szóló törvény, ami az iskolaőrök révén új biztonsági személyzeti rendszert hozott létre, felveti a nehéz körülmények között élő és alacsony jövedelmű családokból származó tanulók és hallgatók megbélyegzésének kockázatát.

Kiemeli a jelentés, hogy az LMBTQI személyek emberi jogainak helyzete jelentősen romlott az egyre ellenségesebb politikai viták és számos korlátozó törvény elfogadása miatt. A magyar közbeszéd ráadásul az elmúlt években egyre idegengyűlölőbbé vált, és a politikai beszéd rendkívül megosztó és ellenséges formát öltött, különösen a menekültek, menedékkérők és migránsok, a muszlimok és az LMBTI személyek vonatkozásában. Számos, kormányzati kampányon keresztül bemutatott jogszabályi változtatás fórumot teremtett az ilyen gyűlöletbeszéd terjedésének.

A romák miatt kritika érte az országot. A romák helyzete továbbra is nehéz - írja a jelentés. Az iskolai lemorzsolódás aránya még mindig magas, és a romák a leghátrányosabb helyzetben vannak a munkaerőpiacon. A szociális lakások hiánya továbbra is fennáll, és a romák kényszerkilakoltatása folytatódik, gyakran anélkül, hogy további lakhatási megoldásokat biztosítanának nekik. Az oktatásban még mindig széles körben elterjedt a szegregáció. A roma nők különösen kiszolgáltatott helyzetben vannak az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés terén.

Jelentésében az ECRI számos területen arra kéri a hatóságokat, hogy tegyenek lépéseket az igazságtalanságok felszámolására, illetve ajánlásokat fogalmazott meg. 

Támogassa az ujszonalunk.com -ot

Az ujszonalunk.com nem valamivel, valakikkel szemben, hanem egyetlen eszmével azonosulva határozza meg önmagát, ez a tisztességes újságírás, amit olvasói naponta számon is kérhetnek tőle. A hátteret, a függetlenséget garantáló támaszt a Felvidék egyetlen magyar nyelvű napilapjának kiadója adja. A portált helyiek írják, helyieknek. Annak a jól összeszokott csapatnak a tagjai, akiket korábbról ismerhetnek és el is érhetnek. Tiszta hangon, a régi tisztességgel szólalunk meg, nyilvánosságot adva mindenkinek, hogy valós problémákat tárjunk fel, és közösen keressük a megoldást, ütköztetve a különböző nézőpontokat. Így akik fontosnak tartják független helyi sajtó létét, a magukénak érezhetik az ujszonalunk.com -ot, és teret is kapnak benne. Reméljük, hogy sokan gondolják most így: „Erre vártunk!” Fennmaradásunkat, a regionális, független újságírást minden egyes olvasói forint segíti, amit köszönettel fogadunk.

Ha Ön is támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
krumplis tészta

Mit főzzek? Krumplis tésztát!

fa

Ha erősebb fagyok jönnek, idén sem lesz barack

KVÍZ

KVÍZ: Az egyik állítás igaz

kürt

Előkerült a filharmonikusok eltűnt vadászkürtje

iskola

Hosszabb évközi, rövidebb nyári szünet jöhet

lakás

Fellendülés várható az ingatlanpiacon az idén

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.