Haza és nagyvilág

VÉLEMÉNY: Szeretkezz, ne háborúzz!

Győr | Ideje újra felidézni ezt a mondatot. Ideje elgondolkodni társadalmi berendezkedéseken, rendszereken, amelyek mostanra ismét odáig vezettek, hogy már itt, a szomszédunkban is, egyre közelebb hozzánk vérrel festik a hétköznapokat. Ideje kimondani újra: Szeretkezz, ne háborúzz!
Új Szó Nálunk

2022. március 12. 12:18

háború
TASR/AP-felvétel

Nyerges Csaba írása:

Jó pár filmet forgattak az elmúlt években az apokalipszisről. Ahol a történet a világvégét járja körül. Ami elkerülhető lett volna, mégis bekövetkezik. Több közös szál van ezekben a mozikban. Az egyik az, hogy az emberi gőg legvégül mindig szeretetbe simul. Minden, ami addig ellentéteket szült, eltörpül. Országok közötti viszályok, szekértáborok közötti ellentétek. Egymástól elforduló, évek óta nem beszélő apák és fiúk, bagatell dolgokon a végletekig összevesző testvérek találnak egymásra az utolsó napon, gyűlnek össze a rég elhagyott családi fészekben újra, és összekapaszkodva várják, hogy a mindent elborító tűzgolyó végigsöpörjön a földön. Rajtuk is, a pillanat törtrésze alatt.

Ezekben a filmekben az is közös, hogy hiába hoztak kasszasikert, és hiába lenne jó üzlet, nem forgathatnak újabb részeket, mert nem lehet folytatás. Egyszerűen azért, mert nem maradt egyetlen filmbeli szereplő sem, akivel tovább szőhetnék a cselekményt, és nem maradt egyetlen képzeletbeli helyszín sem, ahol megtehetnék. Hogyan is gondolhatja bárki, hogy a valóságban nem ugyanez történne? Itt sem lenne újabb rész, nem lenne folytatás.

Azokat, akik háborúba sodorják országukat, akik vérontásról és fegyvernyugvásról döntenek, akik a mindenek urai, erős bunker védi. Úgy gondolhatják, hogy bárhová fajulnak is a dolgok, ők biztonságban lesznek a jól felszerelt, vízzel, élelemmel, energiával ellátott luxusbunkereikben. De hogyan adhatna egy bunker magánya biztonságot? Hogyan gondolhatja bárki is azt, hogy a hátralévő, rövidke vagy hosszú életében valaha is előmerészkedhet a föld alól? A többiek pedig, akiket sem testőrök hada, sem atombunker nem véd, hová is mehetnének? Vannak csaknem nyolcmilliárdnyian ezen a földön.

Láthatjuk, hogy már most, pár nap után milyen borzalmak történnek Ukrajnában. Szülészetet bombáznak, tömegsírba temetik a civil áldozatokat. Akik maradnak, éheznek. Fűtés nélkül, sötétben kuporogva virrasztják át álmatlanul a fagyos éjszakákat a pokollá vált szülőföldjükön. Akik menekülnek, hátrahagyják mindenüket, amiért egy életen át dolgoztak. Elindulnak az ismeretlenbe. A pénzük fabatkát sem ér. Ráadásul korántsem lehetnek biztosak abban, hogy bármeddig mennek is, nem éri utol őket a háború.

A háború, ahol nőket erőszakolnak meg. A békében boldog az együttlét. Nagyobb őrület, nagyobb ostobaság elképzelhetetlen a földön a mai fegyverkezési versenyben, mint egy újabb világháború. Mégis itt vagyunk a küszöbén. A szomszédunkban bombák rengetik a földet, városok borulnak lángba és romba dőlnek, civilek, gyerekek halnak meg. Ideje kimondani újra. Ember! Szeretkezz, ne háborúzz!

Támogassa az ujszonalunk.com -ot

Az ujszonalunk.com nem valamivel, valakikkel szemben, hanem egyetlen eszmével azonosulva határozza meg önmagát, ez a tisztességes újságírás, amit olvasói naponta számon is kérhetnek tőle. A hátteret, a függetlenséget garantáló támaszt a Felvidék egyetlen magyar nyelvű napilapjának kiadója adja. A portált helyiek írják, helyieknek. Annak a jól összeszokott csapatnak a tagjai, akiket korábbról ismerhetnek és el is érhetnek. Tiszta hangon, a régi tisztességgel szólalunk meg, nyilvánosságot adva mindenkinek, hogy valós problémákat tárjunk fel, és közösen keressük a megoldást, ütköztetve a különböző nézőpontokat. Így akik fontosnak tartják független helyi sajtó létét, a magukénak érezhetik az ujszonalunk.com -ot, és teret is kapnak benne. Reméljük, hogy sokan gondolják most így: „Erre vártunk!” Fennmaradásunkat, a regionális, független újságírást minden egyes olvasói forint segíti, amit köszönettel fogadunk.

Ha Ön is támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
police

Ki törte le a félsorompót?

sport

Foci helyett nézzen jégkorongot!

Prof. Dr. Kaáli Nagy Géza

Kaáli Nagy Géza a meddőségi kezelésekről: Kapacitásbővítés nélkül nincs előrelépés

választások

Tudja, hogy ön hány szavazólapot kap?

hori

A bak fókuszáljon a pénzügyi kérdésekre!

ETO

Az ETO FC saját kezébe vette a sorsát

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.