Kultúra

A természetben nincs két egyforma pillanat – mondja a 85 éves Alexay Zoltán (GALÉRIA)

Győr | Alexay Zoltán, a Kazinczy Ferenc Gimnázium és a Széchenyi-egyetem tanára fiatalos természetét az erdő levegője őrzi meg. Nyolcvanöt éves kora alkalmából több mint 40 képet állított ki a biológiatanár és természetfotós, a kiállítás november 3-ig látogatható a VOKE Arany J. művelődési házban, vagyis a Szárnyaskerékben (Révai u. 5.).
Laczó Balázs

2022. október 15. 17:00

Alexay Zoltán kiállítása
Alexay Zoltán életének jelentős részét a Kisalföld erdőiben, vízpartjain töltötte. Fotó: Laczó Balázs 

A Facebook nemzedéke okkal hiszi, hogy az őzbak a Google-ről került a meghívó plakátjára. De tévedés: a tanár úr már nyolcvankét éves volt, amikor lencsevégre kapta az állatot, s ez fotós pályafutása egyik legszebb élménye volt. 

– Kint jártunk valahol a Hanság peremén Bősárkány térségében a vadőr barátunkkal. Az őzhívásra rendszerint augusztus első hetében kerülhet sor – plusz-mínusz egy hét – az üzekedés idején. A sutahanggal hívjuk a bakot, ennél az alkalomnál a barátom, Tamás hívta a sípjával, én egy szénabála mellett álltam. A gyönyörű fiatal bakocska előjött a bozótból, szépen odaszaladt hozzánk, s nem volt két-három méternél messzebb, amikor kilépett a bála takarásából. Egy ideig nézegettük egymást. Mozdulni nem szabad. A gépzaj nem zavarta, egy idő után gyanakodni kezdett és elugrott.  Csodálatos ennyi év után is az ember számára, ha odasétál egy ilyen gyönyörű bak és szinte megsimogathatná – meséli a tanár. 

Magyarázatként hozzátette: az őz színvak és rossz az alakfelismerő képessége. A zöldhöz hasonló tónusú, szürke ruhájú mozdulatlan embert – ha a szél az állat felől fúj – nehezen veszi észre, odajön hozzá, nézi, gyanakszik, tudja, hogy az a valami nem odavaló, de nem fél tőle. Ezért nem megy az ember fehér ingben vadat fotózni – mondja. 

Alexay
Ez az a bizonyos fiatal őzbak, amelyik alig három méterre méregette a természetfotóst.

De a tapasztalat még kevés: a fotósnak – aki nem puskával, hanem fényképezőgéppel vadászik a tanár szerint – jó napot kell kifogni. 

– A természetben csak alaptörvények éteznek, de szinte lehetetlen megmondani például, miért van az, hogy a bakok egyik nap reagálnak a sípra, a másik nap nem. Azt is mondják, hogy ha a bak a sutával van, nem lehet hívni, de ez sem feltétlenül igaz. Fotóm van róla, ahogy az őz – mint az őrült –, rohan a hívásra, a suta pedig a lucernásban hever. Ezért izgalmas ez a szakma, nincsen megfelelő recept – vallja a természetfotós, akinek majdnem félszáz képéből nyílt most kiállítás Győrben. 

A kiállítást Nagy Balázs, a Kisalföldi Erdőgazdaság fővadásza nyitotta meg, szeretettel méltatva a tanár urat, felidézve a természetben töltött közös pillanatokat is. Elmesélte: Alexay Zoltán azért is kérte fel éppen őt, mert így kívánta életművét keretbe rakni, hiszen első önálló fotókiállítását a KAEG fővadásza nyitotta meg. Igaz, még 1974-ben és Vida Lajosnak hívták.  

Alexay Zoltán 52 évig tanított és több tízezer képet készített a természetben. Számos könyvet is írt és fotózott, csak a Szigetközről három monográfiát és albumot. Két hét múlva mutatja be a kerek születésnap alkalmából készült legújabb kötetet, mint elárulta, ebben a kedves emlős- és madárfajaiból válogatott össze 19-et. Egy-egy fejezet az állat leírását és a róla készült legérdekesebb Alexay-fotókat tartalmazza. 

Bár nyolcvanöt éves, most is eljár kedvenc vadászleseihez, de nem tagadja, hogy már akadnak a korral nehézségek. 

– Mozogni még tudok, de bevallom, egyre nehezebben, s amikor beülünk a kis hevenyészett helyünkre – ami nem hasonlít a szőnyegpadlós, fűtött helyekre – mindig mondom Laci barátomnak, hogy ez már nem nekem való, de azért valahogy csak kimegyek mégis. De egyedül nem indulok el, csak barátommal, tudomásul kell venni, hogy már bármikor rosszul lehet az ember ebben a korban. 

Galéria
Alexay Zoltán kiállításának pillanatai-1
Alexay Zoltán kiállításának pillanatai-2
Alexay Zoltán kiállításának pillanatai-3
Alexay Zoltán kiállításának pillanatai-4
+13
Támogassa az ujszonalunk.com -ot

Az ujszonalunk.com nem valamivel, valakikkel szemben, hanem egyetlen eszmével azonosulva határozza meg önmagát, ez a tisztességes újságírás, amit olvasói naponta számon is kérhetnek tőle. A hátteret, a függetlenséget garantáló támaszt a Felvidék egyetlen magyar nyelvű napilapjának kiadója adja. A portált helyiek írják, helyieknek. Annak a jól összeszokott csapatnak a tagjai, akiket korábbról ismerhetnek és el is érhetnek. Tiszta hangon, a régi tisztességgel szólalunk meg, nyilvánosságot adva mindenkinek, hogy valós problémákat tárjunk fel, és közösen keressük a megoldást, ütköztetve a különböző nézőpontokat. Így akik fontosnak tartják független helyi sajtó létét, a magukénak érezhetik az ujszonalunk.com -ot, és teret is kapnak benne. Reméljük, hogy sokan gondolják most így: „Erre vártunk!” Fennmaradásunkat, a regionális, független újságírást minden egyes olvasói forint segíti, amit köszönettel fogadunk.

Ha Ön is támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Mosoni-Duna-híd

Végleg eldőlt, hogy nem lesz Mosoni-Duna-híd

könyvhét

Helyszínváltozás a könyvhéten – Mi is ott vagyunk a kiállítók közt!

szúnyogírtás

Annyi a szúnyog, hogy muszáj ezen a héten is bevetni a katasztrófavédelmet

Bende

Könyv mellé színház erre a hétvégére

tanárok

Több, mint 80 ezer aláírás a státusztörvény ellen

Románd

Keresik a 120-130 éves lakókat – mert még mindig az ő nevükön van a kert

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.