Haza és nagyvilág

Az orvos gyógyít, a művészet vigasztal: dr. Patyi Olga képeiből nyílt kiállítás (GALÉRIA)

Győr | Nem csak a testet, a lelket is gyógyította hosszú és tartalmas pályája során az ismert győri, nyugalomba vonult háziorvos, dr. Patyi Olga, akinek festményeiből önálló kiállítás nyílt a Richter-teremben. Az orvos majdnem ötven éven át gyógyított és szűkebb köre tudta róla: van egy művészi szenvedélye is, szinte gyerekkora óta fest.
Laczó Balázs

2023. április 22. 18:00

patyi olga
Dr. Patyi Olga (a képen balról a harmadik) nyugalomba vonulása óta több időt tud áldozni festőszenvedélyének. A képen lánya, dr. Király Márta, Bogdán Eszter énekesnő, jobbra Bende Ildikó színművész. Fotó: Laczó Balázs 

Amatőr festőművészként határozza meg magát a pénteken nyílt kiállítás plakátján dr. Patyi Olga, aki majdnem ötven éven át látta el háziorvosi praxisát Győrben, miközben egyik legfőbb szenvedélyétől, az alkotástól sem pártolt el. Amióta nyugalomba vonult, még termékenyebben foghatott bele a természet pillanatainak, sőt néhány kép erejéig akár saját unokáinak lefestésébe, mindig foglalkoztatták a vallási témák is. A doktornő pasztell-, olaj- és akrilképeket készít, alkotásaiból pénteken a győri Richter-teremben nyílt kiállítás. Sok orvoskolléga, barát és tisztelő mellett eljött alkotói körével együtt a győri festők korelnöke, Barabás László is, aki mindmáig mestere dr. Patyi OIgának. 

A doktornak a rendelőn kívül is egész élete az orvosi pálya körül forgott, hiszen nemcsak ő maga, de férje, dr. Király Géza ismert kézsebész is a gyógyításnak élt, majd a pálya iránti lelkesedést oltották lányukba, a reumatológussá vált dr. Király Mártába. 

Ő köszöntötte tegnap a megjelent vendégeket, a kiállítást Borbély Károly festőművész nyitotta meg. Méltatta az orvos törekvését, hogy másoknak segítve nemcsak a gyógyítással, de az általa látott szépség, tudás átadásával is pozitív érzésre hangolja az embereket. „Erre az örömre a ma élő embernek nagy szüksége van, de ahhoz, hogy sikerüljön is a szépséget, a teremtő harmóniáját visszaadni, nem elég a szándék: az kell, hogy a képek művészi-szakmai szempontból is kiállják a próbát. A művészet gyógyít és vígasztal – mondta. 

patyi olga
Saját unokáit is szívesen festette, ez Kornélt ábrázolja, aki a képe előtt áll kékes polóban. Fotó: Laczó Balázs 

A dr. Patyi Olga képeiből álló tárlatot dr. Dézsi Csaba András polgármester is méltatta a megnyitón. A beszédek előtt Bogdán Eszter énekesnő adott elő két dalt és Bende Ildikó színművész mondott verset.  

Mindenekelőtt azonban egy perces néma csenddel adóztak a megjelentek vasárnap váratlanul elhunyt Csáky Anna költő emlékének, az eredeti műsorterv szerint ő mondott volna verset régi barátnője, dr. Patyi Olga kiállításán. 

A tárlat a győri Richter-teremben (Aradi vértanúk útja 16.) tekinthető meg május 4-ig, hétköznap 10 és délután 5 óra között. 

patyi olga
A kiállítást Borbély Károly festőművész nyitotta meg. Fotó: Laczó Balázs   
Galéria
Az orvos gyógyít, a művészet vígasztal: dr. Patyi Olga képeiből nyílt kiállítás -1
Az orvos gyógyít, a művészet vígasztal: dr. Patyi Olga képeiből nyílt kiállítás -2
Az orvos gyógyít, a művészet vígasztal: dr. Patyi Olga képeiből nyílt kiállítás -3
Az orvos gyógyít, a művészet vígasztal: dr. Patyi Olga képeiből nyílt kiállítás -4
+11
Támogassa az ujszonalunk.com -ot

Az ujszonalunk.com nem valamivel, valakikkel szemben, hanem egyetlen eszmével azonosulva határozza meg önmagát, ez a tisztességes újságírás, amit olvasói naponta számon is kérhetnek tőle. A hátteret, a függetlenséget garantáló támaszt a Felvidék egyetlen magyar nyelvű napilapjának kiadója adja. A portált helyiek írják, helyieknek. Annak a jól összeszokott csapatnak a tagjai, akiket korábbról ismerhetnek és el is érhetnek. Tiszta hangon, a régi tisztességgel szólalunk meg, nyilvánosságot adva mindenkinek, hogy valós problémákat tárjunk fel, és közösen keressük a megoldást, ütköztetve a különböző nézőpontokat. Így akik fontosnak tartják független helyi sajtó létét, a magukénak érezhetik az ujszonalunk.com -ot, és teret is kapnak benne. Reméljük, hogy sokan gondolják most így: „Erre vártunk!” Fennmaradásunkat, a regionális, független újságírást minden egyes olvasói forint segíti, amit köszönettel fogadunk.

Ha Ön is támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
cukkini

Mit főzzek? Töltött cikkinit!

mező

Az eső és a lehűlés is jót tett a növényeknek

KVÍZ

KVÍZ: Hány tenger mosta partjainkat?

kamion

Stop a kamionstopnak május elseje előtt

munka

Az Audi Hungaria őrzi dobogós helyét a legnagyobb foglalkoztatók rangsorában

app

Tudja, hogyan áll az adózással? Nézze meg appon!

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.