Haza és nagyvilág

Egy boldog fiú és egy lány boldogsága: így vall elhunyt férjéről Bende Ildikó

Győr | Személyes vallomással és őszinte visszaemlékezéssel búcsúzott élete párjától, a néhány napja elhunyt Takács Lászlótól, a Győri Nemzeti Színház egykori ügyvezető igazgatójától. Szavaiból kiderül az is: 85 évesen eltávozott férjétől vasárnap egy szál virággal, a Mosoni-Duna partján mindenki búcsút vehet.
Új Szó Nálunk

2022. augusztus 12. 08:00

Takács László
Takács László egyik utolsó képe, a fotót a család hozzájárulásával közöljük. 

A Győri Nemzeti Színház volt ügyvezetője, sok éven át művészeti titkára, közönségszervező motorja és régóta a kulturális élet lexikonja volt az idős kort megért Takács László, felesége pedig Bende Ildikó, aki 1974-től a színház színművésze. A művésznő a Facebookon közzétett megemlékezésében így vall kettejükről és a kezdetekről: férje „egy győri gyerek, aki már a Szegedi Nemzeti Színház énekese volt,– toborzót tartott a szegedi tanárképző főiskola irodalmi színpadára. Ő volt a Takács Laci.” Ő maga pedig „egy kecskeméti lány, aki elsőéves volt akkor a tanárképzőn, jelentkezett, mert imádta a színházat, verseket. Ő-Én. Gyönyörű, szegény két év. 

Új barátok: Molnár Piroska, Bajnóczky István. Gyönyörű első opera: Traviata-szerelem. Így, együtt.” 

Bende Ildikó ezután már vele ment Kaposvárra is, ahová a „fiú” segédrendezőnek, ügyelőnek szegődött, „a lány” tanítani kezdett, egy év után súgó lett és a kórusba is bekerült. Majd a művésznő szülővárosába, Kecskemétre hívták ügyelőnek Takács Lászlót, három boldog évet töltöttek ott együtt. „Ilyen ügyelővel, azóta sem találkoztam. Az egész produkciót a kezében tartotta. Mindenütt ott volt.” Az akkori igazgató azonban szervezőnek akarta, „s jól is járt vele a színház, a nézősereg.” Közben együtt járták a megye tanyavilágát a fiú által szerkesztett műsorokkal. 

„Egyszer csak megkérdezte tőlem a fiú, a férjem: gyerekünk mikor lesz? 1970-ben Tündike, majd a rá következő évben Lacika.” A családfőt megkereste Győr, a szülővárosa, s ekkor már hárman, „mint csatolt elemek” követték 1974-et írtunk. Őt már a készülő, 1978-ban átadott új színházba hívták, „de még három szezont a régi Kisfaludy Színházban élhettünk, ami azóta is hiányzik. Laci boldogan dolgozott az új színházért éjjel-nappal.”  

Szervező, titkársági vezető, majd ügyvezető igazgató lett, de ugyanúgy dolgozott, mint az a hajdani ügyelő, az egész színházat magáénak tudta” és mellette irodalmi színpadot vezetett Mosonmagyaróváron, s közben a család is gyarapodott, unokák jöttek.  

„A mesének nem túl jó a vége” – írja –, mert 1995-ben, amint csak lehetett korkedvezményes nyugdíjjal elküldte az akkori igazgató, akár akarta Laci, akár nem. Az oka a férjem volt. Kiszolgált jó pár igazgatót, de nem tudta behunyni a szemét, befogni a száját, ha tisztességtelen dolgot tapasztalt.” 

Két infarktust kapott, próbált biztosítósként, közvélemény kutatóként dolgozni munka mellett, aztán elkezdett a pár irodalom órákat tartani iskolákban, előadásokat a nyugdíjasoknak.  

„Ő volt a Mikulás a Holle Anyó színházban. Imádták a gyerekek, huzigálták az igazi szakállát, elhitték, hogy ő az igazi Mikulás, de boldogtalan volt. A színház volt az élete.”  

Az idősödő ügyvezető imádott utazni, nagy vágya volt lehajózni a Dunán a tengerig – írja BEnde Ildikó. 

„Lacusom, most teljesítjük. Itt az összes csatolt elemed. Lányod, Fiad, Unokáid, Családtagjaik, és Dédunokád. Együtt indítunk az utadra. Így búcsúzunk Tőled, jó utazást kívánva. Szeretlek, első csatoltad, Feleséged, Bende Ildikó. Tudod, előbb-utóbb megyünk utánad” – írja a művésznő. 

A család egyúttal azt is tudatja a személyes vallomásban, hogy aki végső búcsút szeretne venni Takács Lászlótól, augusztus 14-én délután fél 6-kor legyen a Mosoni-Duna partján, az Amstel Hattyú étterem előtti partszakaszon, hogy egy szál virágot dobhasson a folyóba, amelybe az elhunyt hamvait szórta bele a család – Takács László utolsó kívánságát teljesítve. 

Támogassa az ujszonalunk.com -ot

Az ujszonalunk.com nem valamivel, valakikkel szemben, hanem egyetlen eszmével azonosulva határozza meg önmagát, ez a tisztességes újságírás, amit olvasói naponta számon is kérhetnek tőle. A hátteret, a függetlenséget garantáló támaszt a Felvidék egyetlen magyar nyelvű napilapjának kiadója adja. A portált helyiek írják, helyieknek. Annak a jól összeszokott csapatnak a tagjai, akiket korábbról ismerhetnek és el is érhetnek. Tiszta hangon, a régi tisztességgel szólalunk meg, nyilvánosságot adva mindenkinek, hogy valós problémákat tárjunk fel, és közösen keressük a megoldást, ütköztetve a különböző nézőpontokat. Így akik fontosnak tartják független helyi sajtó létét, a magukénak érezhetik az ujszonalunk.com -ot, és teret is kapnak benne. Reméljük, hogy sokan gondolják most így: „Erre vártunk!” Fennmaradásunkat, a regionális, független újságírást minden egyes olvasói forint segíti, amit köszönettel fogadunk.

Ha Ön is támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
szél

Riasztást adott ki a HungaroMet

influenza

Kevesebb az influenzás, de még mindig sok a légúti fertőzés

kvíz

KVÍZ: Igazak-e ezek a történelmi állítások?

hori

A rákoknak ma fontos lehet a család

húsvét

Nagy szél és koranyári meleg is lehet

pesto

Mit főzzek? Tésztát!

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.