Haza és nagyvilág

Minden győri ismeri a művét, de tudja-e, kicsoda Vasarely?

Győr | 1997. március 15-én hunyt el Victor Vasarely magyar származású francia festő, az op art irányzat legnagyobb hatású képviselője. Minden győri büszke egyik művére, a színház épületének díszítő két mozaikra. De vajon hányan tudják, ki volt ő, s mekkora hatású művész valójában? Halálának 25. évfordulója jó alkalom megismerni életútját.
Somodi Géza

2022. március 15. 12:48

Színház
- Fotó: Somodi Géza

A győri színház sorsával kapcsolatos vita során az épület fennmaradása melletti érvek között szerepel a két nagy méretű Vasarely mozaik megóvása. A színház két oldalát díszítő alkotás már az avatáskor is nagy figyelmet keltett, mintegy jelképe lett az épületnek. Joggal aggódnak sokan sorsa miatt. Akárhogy is lesz, az bizonyos, hogy a mű felújításra szorul. És most nézzük a művész életútját! 

Vasarely
Victor Vasarely - Forrás: vasarely.hu

Victor Vasarely magyar származású francia festő, az op art irányzat legnagyobb hatású képviselője Vásárhelyi Győző néven született 1906. április 9-én Pécsett. Érettségi után orvosi karra járt, de pénz híján abbahagyta, és egy gyógyszergyárban helyezkedett el segédkönyvelőként. Húszévesen került a budapesti Műhely Akadémiára, Bortnyik Sándor osztályába. A Bauhaus szellemisége mellett a konstruktívizmus és a holland De Stijn csoport neoplaszticista esztétikája inspirálta ebben az időben. 1930-ban egy megnyert grafikai pályázatnak köszönhetően jutott el Párizsba, ahol 15 évig reklámgrafikusként, illusztrátorként dolgozott. Még megérkezése évében kötött házasságot Spinner Klára iparművésszel, akitől később két fia született. 

1947-től optikai hatású, figuratív munkáit (Zebrák, Harlequin) nonfiguratív művek váltották föl. Az Op-art, azaz optikai művészet nonfiguratív irányzata geometrikus alapformák ötletes variálásán alapul. 

Vasarely képein az egyszerű mértani formák – körök, négyzetek, háromszögek, ellipszisek – a mélység és mozgás látszatát keltik.  

Festészetében 1960-tól dolgozta ki a szín- és fekete-fehér kontrasztokra, valamint a párhuzamosokra épülő perspektíva képi világát, ezzel új, a modern építészet acél, üveg és vasbeton elemeihez illő ornamentikát hozva létre. A változatos burkolóanyagokkal kialakított "sokszínű város" volt az eszménye, a modern élet méltó környezetét akarta megteremteni, olyan művészetet, amely nagyobb műveltség nélkül is értékelhető. Társadalmi művészetről álmodott, hitte: az emberekben éppoly erős a vágy a képzőművészet, mint a zene iránt.  

A 20. századot a sokszorosított, bárki által hozzáférhető és megvásárolható műalkotások időszakának látta, a korábbi, egyedi és már-már kultikus státuszú műalkotások uralta korszakokkal szemben. Op art művei eleinte meghökkentették a nézőket, ám az 1950-es évektől nagy sikerük volt, kifejezési formái a vizuális köznyelv megkerülhetetlen részeivé váltak, térhatású művei azóta is a világ számos városának tereit és épületeit díszítik. 

1959-ben francia állampolgárságot kapott. 1964-ben Guggenheim-díjat, majd a következő évben a Sao Paulo-i biennálé fődíját nyerte el. Művészetének elismertségét jelezte, hogy 1981-ben megkapta a legismertebb francia kitüntetést, a Becsületrend tiszti fokozatát. A francia főváros híres kortárs kiállítócsarnokában, a Beaubourg-központban az általa alkotott óriási Pompidou-portré fogadja a látogatók millióit.  

1970-ben nyílt meg első múzeuma a dél-franciaországi Gordes-ban. Egy évvel később Aix-en-Provence mellett új, modern épületben jött létre a Vasarely Alapítvány, melynek épületét a család és az alapítvány vezetősége között elhúzódó adóügyi és jogi viták miatt 1995-ben hosszabb időre bezárták. (Vasarely a francia állam felelősségét hangsúlyozva az ügyben, 1993-ban visszaadta a Becsületrendet.) Oslóban 1978-ban, New Yorkban 1982-ben létesült Vasarely központ. 

1961-ben Kassák Lajossal közösen rendezett kiállítást Párizsban, mégis, a hazai művészeti életbe csak 1969-es műcsarnoki kiállításával tört be. Hamarosan Pécs díszpolgára lett, ahol 1976-ban nyílt múzeuma. A győri színházat 1978-ban adták át, két oldalán a már említett mozaikokkal.1982-ben mintegy 400 alkotását Magyarországnak ajándékozta. Az óbudai Zichy-kastély melléképületében nyílt múzeuma 1987-ben, egyik kompozíciója pedig a Déli pályaudvar aluljáróját díszíti. Jel című pécsi szabadtéri kerámia művét 2006-ban újították fel. 

1996-ban, kilencvenedik születésnapja alkalmából a Le Figaro napilapnak adott interjúban így vallott: Az volt az ambícióm, hogy olyan művészetet teremtsek, amelyet mindenki megcsodálhat - anélkül, hogy ehhez feltétlenül ismernie kellene a kultúrát.  

Ami műveinek jelenlegi megítélését illeti, a legdrágább magyar képzőművészek 2021-es listáját Vasarely Hantai Simonnal közösen vezette. 

Jelenleg A tárgyak más(od)ik élete - Új szerzemények című időszaki kiállítással és a Victor Vasarely művészetét bemutató állandó tárlat újragondolt változatával találkozhat a közönség Budapesten, az óbudai Vasarely Múzeumban. (Forrás: MTVA Sajtóarchívum) 

A művészről bővebben itt olvashat, és megnézheti számos művét is. Érdemes kattintani.

És a győri színház mozaikjai:

Galéria
Victor Vasarely mozaikjai a győri színház épületén-1
Victor Vasarely mozaikjai a győri színház épületén-2
Victor Vasarely mozaikjai a győri színház épületén-3
Victor Vasarely mozaikjai a győri színház épületén-4
Támogassa az ujszonalunk.com -ot

Az ujszonalunk.com nem valamivel, valakikkel szemben, hanem egyetlen eszmével azonosulva határozza meg önmagát, ez a tisztességes újságírás, amit olvasói naponta számon is kérhetnek tőle. A hátteret, a függetlenséget garantáló támaszt a Felvidék egyetlen magyar nyelvű napilapjának kiadója adja. A portált helyiek írják, helyieknek. Annak a jól összeszokott csapatnak a tagjai, akiket korábbról ismerhetnek és el is érhetnek. Tiszta hangon, a régi tisztességgel szólalunk meg, nyilvánosságot adva mindenkinek, hogy valós problémákat tárjunk fel, és közösen keressük a megoldást, ütköztetve a különböző nézőpontokat. Így akik fontosnak tartják független helyi sajtó létét, a magukénak érezhetik az ujszonalunk.com -ot, és teret is kapnak benne. Reméljük, hogy sokan gondolják most így: „Erre vártunk!” Fennmaradásunkat, a regionális, független újságírást minden egyes olvasói forint segíti, amit köszönettel fogadunk.

Ha Ön is támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
lasagne

Mit főzzek? Vega lasagnét!

Fertő-Hanság Nemzeti Park

Indul a nemzeti parkok hete, csodálkozzon rá a természetre

kvíz

KVÍZ: Tudja, hol van Balaton?

kórház

Újabb részletek Fico sérüléseiről – még életveszélyben van

eső

Enyhíti az aszályt a következő napok kiadós esőzése

eső

Pénteken sok eső jöhet

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.