Haza és nagyvilág

Táblaavató Konok Tamás emlékére

Győr | Az M5 Művészeti Szalon és a Konok–Hetey Művészeti Alapítvány emléktáblát állított ma délután öt órakor Konok Tamás (1930–2020) Kossuth-díjas festőművész, a nemzet művésze tiszteletére.
Új Szó Nálunk

2022. március 24. 12:33

Konok Tamás
Konok Tamás festőművész

A táblát a művész ifjúkorának otthont adó lakóháznál Győrben, az Árpád út 14. szám alatt helyezték ki. Az eseményen prof. Rechnitzer János műgyűjtő mondott avatóbeszédet. A táblát Konok Tamás műve alapján Horváth Ákos grafikusművész tervezte, a kivitelezést Radek József nyomdász vállalkozó támogatta, az elhelyezés Rosta Csaba építész aktív közreműködésével valósult meg.  

 

Konok Tamás

Győri szálak a művész életében:

Konok Tamás és a Konok család Győrhöz nagyon erősen kötődik. Sándy Gyula, aki a nádorvárosi evangélikus templomot tervezte, Konok Tamás építész nagyapja volt. Ő tervezte a budapesti Postapalotát, amit a Magyar Nemzeti Bank felújított. Ebben a szellemi miliőben nőtt fel Konok Tamás.

A család Győrben, az Árpád út 14. szám alatt élt, ahol Konok Tamás édesapjának a lakásban kialakított műterme volt. A Konok-fotó Győrben ismert fotográfusműhely volt az ötvenes-hatvanas években. Fotográfiáinak nagy anyaga a győri Rómer Flóris-múzeumban van. Édesapja haditudósító, fényképészként az egyetlen volt, aki reálisan dokumentálta a második világháborút a Don-kanyartól kezdve számos fronton át. 1943-ban települtek Győrbe, akkor Tamás 13 éves volt, a bencés gimnáziumba íratták. Az Árpád út 14.-ben volt a gyönyörű lakásuk, innen járta a gimnáziumot, ahol nagyon sok impressziót és hatást kapott a művészetre. A családtagok zenéltek, Tamás gyönyörűen hegedült, a konzervatóriumban is tanult, zenekarban játszott.

A fiatal kamasz Győrhöz kötődött, ebben a kultúrában élt és ezt vitte tovább a képzőművészeti főiskolára, ahonnan 1958-ban tanulmányútra ment Párizsba, és már nem is jött vissza idős koráig.

A kilencvenes évek elején érkezett újra Magyarországra, nemzetközi ismertséggel és világlátással. Konok Tamás számontartotta a város életét, érdeklődött a történéseiről és az elkötelezettje volt. Utolsó hónapjaiban felmerült a gondolat, hogy a Konok-hagyatékból bemutatótárlatot fogad a város, de az előzetes beszélgetéseket félbeszakította a hirtelen jött betegség, a vírusból nem épült fel a mester.

rechnitzer
Az avatáson prof. Rechnitzer János műgyűjtő mesélt a művészről.
Támogassa az ujszonalunk.com -ot

Az ujszonalunk.com nem valamivel, valakikkel szemben, hanem egyetlen eszmével azonosulva határozza meg önmagát, ez a tisztességes újságírás, amit olvasói naponta számon is kérhetnek tőle. A hátteret, a függetlenséget garantáló támaszt a Felvidék egyetlen magyar nyelvű napilapjának kiadója adja. A portált helyiek írják, helyieknek. Annak a jól összeszokott csapatnak a tagjai, akiket korábbról ismerhetnek és el is érhetnek. Tiszta hangon, a régi tisztességgel szólalunk meg, nyilvánosságot adva mindenkinek, hogy valós problémákat tárjunk fel, és közösen keressük a megoldást, ütköztetve a különböző nézőpontokat. Így akik fontosnak tartják független helyi sajtó létét, a magukénak érezhetik az ujszonalunk.com -ot, és teret is kapnak benne. Reméljük, hogy sokan gondolják most így: „Erre vártunk!” Fennmaradásunkat, a regionális, független újságírást minden egyes olvasói forint segíti, amit köszönettel fogadunk.

Ha Ön is támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
lasagne

Mit főzzek? Vega lasagnét!

Fertő-Hanság Nemzeti Park

Indul a nemzeti parkok hete, csodálkozzon rá a természetre

kvíz

KVÍZ: Tudja, hol van Balaton?

kórház

Újabb részletek Fico sérüléseiről – még életveszélyben van

eső

Enyhíti az aszályt a következő napok kiadós esőzése

eső

Pénteken sok eső jöhet

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.