Nagyvilág

Ma rendezik az Oscar-gálát Hollywoodban, magyar filmért nem izgulhatunk

Hollywood | Vasárnap este rendezik meg az amerikai filmakadémia 95. Oscar-díjáradó gáláját a Los Angeles-i Dolby Színházban. A műsort az ABC tévécsatorna élőben sugározza, a magyar nézők a Disney+ streamingszolgáltató közvetítésén láthatják.
Új Szó Nálunk

2023. március 12. 08:00

Oscar
- Fotó: ASR/AP Antje Menikheim

A legjobb film kategóriában tíz alkotás szerepel: a Minden, mindenhol, mindenkor, A sziget szellemei és a Nyugaton a helyzet változatlan mellett az Avatar: A víz útja, az Elvis, A Fabelman család, a Tár, a Top Gun: Maverick, A szomorúság háromszöge és a Women Talking. 

A nemzetközi filmek mezőnyében idén nincs magyar alkotás, az Argentina, 1985, a belga Közel, a lengyel IÁ és az ír A csendes lány verseng a német Nyugaton a helyzet változatlannal. 

A legjobb jelmez kategóriában azonban bekerült a jelöltek közé Jenny Beavan, az angol-magyar koprodukcióban, a Nemzeti Filmintézet támogatásával készült Mrs. Harris Párizsba megy című film jelmeztervezője. 

A tavalyi Oscar-gálán a főként Magyarországon készült Dűne című filmen dolgozó Sipos Zsuzsanna díszletberendező és Patrice Vermette látványtervező a produkciós tervezés kategóriában nyerte el az Oscar-díjat. 

Az idei nagy favorit Daniel Kwan és Daniel Scheinert Minden, mindenhol, mindenkor című független sci-fije, amely 11 trófeát vihet el, de szorosan a nyomában jár kilenc-kilenc jelöléssel a Nyugaton a helyzet változatlan című Erich Maria Remarque-adaptáció és A sziget szellemei című ír fekete komédia.

A színésznőknél a Tár karmesterszerepét alakító Cate Blanchett-et vagy a Minden, mindenhol, mindenkor főszerepét játszó Michelle Yeoh-ot tartják a legesélyesebbnek az Oscar-szoborra, míg a színészeknél a filmes szaklapok szerint Brendan Fraser (A bálna) és Austin Butler (Elvis) között dől el a verseny. 

A Oscar-ceremónia házigazdája ismét Jimmy Kimmel lesz, aki korábban kétszer már vezette a show-t. Glenn Weiss pedig sorban már nyolcadik alkalommal rendezi a látványos műsort. 

Idén ismét mind a 23 Oscar-díj átadását élőben láthatják a nézők, miután tavaly nagy feláborodást keltett, hogy nyolc kategória – az eredeti filmzene, a smink és haj, a dokumentumfilmes rövidfilm, a filmvágás, a produkciós tervezés, az animációs rövidfilm, a kisjátékfilm és a hang – díjának átadását a műsoridő csökkentésére hivatkozva csak felvételről vágták be. 

A 95. Oscar-gála közvetítését a magyar közönség hétfőn hajnali 1 órától láthatja a Disney+-on. (Forrás: MTI) 

Támogassa az ujszonalunk.com -ot

Az ujszonalunk.com nem valamivel, valakikkel szemben, hanem egyetlen eszmével azonosulva határozza meg önmagát, ez a tisztességes újságírás, amit olvasói naponta számon is kérhetnek tőle. A hátteret, a függetlenséget garantáló támaszt a Felvidék egyetlen magyar nyelvű napilapjának kiadója adja. A portált helyiek írják, helyieknek. Annak a jól összeszokott csapatnak a tagjai, akiket korábbról ismerhetnek és el is érhetnek. Tiszta hangon, a régi tisztességgel szólalunk meg, nyilvánosságot adva mindenkinek, hogy valós problémákat tárjunk fel, és közösen keressük a megoldást, ütköztetve a különböző nézőpontokat. Így akik fontosnak tartják független helyi sajtó létét, a magukénak érezhetik az ujszonalunk.com -ot, és teret is kapnak benne. Reméljük, hogy sokan gondolják most így: „Erre vártunk!” Fennmaradásunkat, a regionális, független újságírást minden egyes olvasói forint segíti, amit köszönettel fogadunk.

Ha Ön is támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
olimpia

Szilágyi Áron csodát tehet

Dézsi

Kórházi ágyáról küldött V betűt Dézsi Csaba András

csirke

Mit főzzek? Csirkét zöldségekkel!

benzinár

Nem is olyan drága a magyar benzin?

munka

Többen dolgoznak itthon és külföldön

otthonfelújítás

Pontosítások jelentek meg az otthonfelújítási programban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.