Haza és nagyvilág

Átjárhatóbb lesz a pedagógusképzés – mert nagyon kellenek a képzett tanárok (?)

Magyarország | Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter lelkesen jelentette ki a csütörtöki kormányinfón, hogy biztosított a pedagógus-utánpótlás. Merthogy az elmúlt hat évben nem vettek fel annyi jelentkezőt pedagógusképzésre, mint idén. Egy új kormánydöntés árnyalni látszik a képet.
Új Szó Nálunk

2023. július 29. 15:00

tanár
A reál tárgyak képzése kulcsfontosságú lehet a digitalizált világban. - Fotó: PxHere

A pedagóguspályára sokan tekintenek úgy, mint ami a jövőben biztos jövedelmet fog garantálni, ezt mutatja, hogy 10 514 jelentkezőt vettek fel pedagógusképzésre, ami az elmúlt 6 év legmagasabb száma, tehát a pedagógus-utánpótlás biztosított – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján. 

Azért nem ilyen rózsaszínű a kép, ezt éppen egy friss kormánydöntésből derülhet ki. A hivatalos tájékoztatás szerint a következő tanévtől rugalmasabbá válnak a pedagógusképzések. Ezzel is segítve azokat, akik szívesen választják a pedagóguspályát – közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM). 

Mi is ez a rugalmasságnövelés? A számok azt mutatják, hogy a tavalyihoz képest 67 százalékkal nőtt a pedagógusképzésre felvettek száma, így ősztől 10 514-en kezdhetik meg felsőoktatási tanulmányaikat, ami az elmúlt hat év legmagasabb száma. Hozzáteszik, a tanárképzésben a felvételizők száma azoknál a rövidciklusú képzéseknél emelkedett a legnagyobb mértékben, ahol a már meglévő diploma mellett biztosítanak további szakmai és módszertani képzéssel 3-4 félév alatt tanári diplomát. 

A most megjelent rendelet ezeket a rövidciklusú képzési lehetőségeket bővíti ki, így szeptembertől már egyes alapképzésekre építve is lehet két és három féléves tanári mesterszak sikeres elvégzésével tanári diplomát szerezni, mind nappali, mind levelező tagozaton. Az eddigi négy féléves újabb tanári oklevelet adó mesterképzésnél is a meghatározott tanárszakokon a képzési idő három félévesre rövidül.  

Mindet azt sugallja, fontos lenne, hogy aki tanár akar lenni, illetve aki újabb szakon akar diplomát szerezni, az minél előbb megtehesse. És minél előbb taníthasson, vélhetően azért, mert égető szükség van rá. 

Hogy hol a legnagyobb tanárhiány, az is kiderül, hiszen a három félévesre rövidült képzésre van mód például matematikatanár, földrajztanár és biológiatanár esetében. De tanulságos tovább olvasni a hírt. 

A módosítás szerint bővül azoknak a képzéseknek a köre, amelyekre építve az újabb tanári oklevelet adó képzésben lehet részt venni (többi között gyógypedagógia alapképzés, szociálpedagógia alapképzés). 

Ugyanakkor rövidül az alapképzésre épülő szakmai tanárképzés ideje is: a mérnöktanár, a közgazdásztanár, az agrármérnöktanár, a szociális ismeretek tanára szakon a képzési idő 4 félévről 3 félévre változik azzal, hogy az előzetesen megszerzett szakképző intézményi munkatapasztalat elismerése alapján a tanulmányi idő 2 félév is lehet. 

Mindezek mellett az óvodapedagógusok újabb oklevelet adó képzésben két év alatt szerezhetik meg az 1-4 osztály tanítói feladataira feljogosító tanítói szakképzettséget. Ez a módosítás egyben segítséget jelent az óvoda és iskola közötti váltásban a gyermekeknek – érvel a KIM. 

Hogy a hivatalos szöveg szakmailag mennyire megalapozott és miként igyekszik elrejteni a valóságot (megoldhatatlannak tűnő tanárhiány), jól mutatja a minisztérium közleményének zárszava:  

„Amikor Brüsszel kifizeti a Magyarországnak járó forrásokat, megindulhat a jelentős béremelés és a tanárok átlagbére 800 ezer forintra emelkedhet.”  (Forrás: MTI)

Támogassa az ujszonalunk.com -ot

Az ujszonalunk.com nem valamivel, valakikkel szemben, hanem egyetlen eszmével azonosulva határozza meg önmagát, ez a tisztességes újságírás, amit olvasói naponta számon is kérhetnek tőle. A hátteret, a függetlenséget garantáló támaszt a Felvidék egyetlen magyar nyelvű napilapjának kiadója adja. A portált helyiek írják, helyieknek. Annak a jól összeszokott csapatnak a tagjai, akiket korábbról ismerhetnek és el is érhetnek. Tiszta hangon, a régi tisztességgel szólalunk meg, nyilvánosságot adva mindenkinek, hogy valós problémákat tárjunk fel, és közösen keressük a megoldást, ütköztetve a különböző nézőpontokat. Így akik fontosnak tartják független helyi sajtó létét, a magukénak érezhetik az ujszonalunk.com -ot, és teret is kapnak benne. Reméljük, hogy sokan gondolják most így: „Erre vártunk!” Fennmaradásunkat, a regionális, független újságírást minden egyes olvasói forint segíti, amit köszönettel fogadunk.

Ha Ön is támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Gyirmót

Korai góllal nyert az ETO FC

curry

Mit főzzek? Csicseriborsót!

KVÍZ

KVÍZ: A progresszió morális evidencia lenne?

pápa

Ferenc pápa: Álljatok le!

Fertő

Csak Mészáros cégei jelentkeztek a Fertő beépítésére

barack

A mostani napsütésben izgulhatunk a barack miatt

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.