Helyi hírek

Felszállnak és parlagfüvet keresnek Győr-Moson-Sopronban

Győr-Moson-Sopron | Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal munkatársai folyamatosan ellenőrzik a parlagfűvel fertőzött területeket helyszíni ellenőrzések keretében, azonban most, a 32. héten megkezdődik a légi felderítés is. A levegőből történő szemle különösen a nagy, nem belátható táblák, illetve a nehezen megközelíthető földek ellenőrzését könnyíti meg. Évek óta a legjobban fertőzött területek között található Fertőd térsége, a téti járás területe, Győr környéke, Harka, Ágfalva, Újkér, Iván, Újrónafő és Jánossomorja.
Új Szó Nálunk

2022. augusztus 4. 16:30

parlagfű
Fotó: Gyúr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal

A kormányhivatal felhívja a földhasználók figyelmét, hogy kötelesek az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani. Amennyiben az ingatlanügyi hatóság által végzett helyszíni ellenőrzés során megállapítást nyer, hogy a földhasználó, annak hiányában a tulajdonos illetőleg a haszonélvező nem tett eleget e kötelezettségének, külterületen a terület fekvése szerint illetékes növény- és talajvédelmi feladatkörében eljáró megyei kormányhivatal elrendeli a közérdekű védekezést, és növényvédelmi bírság, valamint a közérdekű védekezéssel kapcsolatban felmerült költségek megfizetésére kötelezi a mulasztót.

Azokon a földeken, ahol a jogszabályi előírások ellenére nem zajlott le a parlagfű mentesítés és a parlagfű-borítottság a 30 százalékot eléri, a kultúrnövény tőszámától függetlenül a hatóságnak lehetősége van a teljes állomány megsemmisítésére, mely után a gazdálkodót nem illeti meg kártérítés.

Évek óta a legjobban fertőzött területek között található Fertőd térsége, a téti járás területe, Győr környéke, Harka, Ágfalva, Újkér, Iván, Újrónafő és Jánossomorja. A tapasztalatok alapján azonban összességében megállapítható, hogy a felderített parlagfű-foltok területe évről évre csökken, amely a gazdák egyre tudatosabb, a parlagfű elleni védekezést szem előtt tartó gazdálkodásának köszönhető.

Kérik a gazdálkodókat, hogy ne hanyagolják területeik művelését, mivel a pollent szóró parlagfű humán-egészségügyi, agrotechnikai, és gazdálkodási szempontból is jelentős kockázattal bír. A tarlóhántás időben és megfelelő minőségben való elvégzése, a kapás kultúrák gyommentesen tartása, különös tekintettel a vegyszerezetlen szegélyek kaszálására, a legjobb módja a védekezésnek, a szankciók elkerülésének.

A parlagfűvel fertőzött területeket a https://pbr.nebih.gov.hu/ oldalon is be lehet bejelenteni.

Támogassa az ujszonalunk.com -ot

Az ujszonalunk.com nem valamivel, valakikkel szemben, hanem egyetlen eszmével azonosulva határozza meg önmagát, ez a tisztességes újságírás, amit olvasói naponta számon is kérhetnek tőle. A hátteret, a függetlenséget garantáló támaszt a Felvidék egyetlen magyar nyelvű napilapjának kiadója adja. A portált helyiek írják, helyieknek. Annak a jól összeszokott csapatnak a tagjai, akiket korábbról ismerhetnek és el is érhetnek. Tiszta hangon, a régi tisztességgel szólalunk meg, nyilvánosságot adva mindenkinek, hogy valós problémákat tárjunk fel, és közösen keressük a megoldást, ütköztetve a különböző nézőpontokat. Így akik fontosnak tartják független helyi sajtó létét, a magukénak érezhetik az ujszonalunk.com -ot, és teret is kapnak benne. Reméljük, hogy sokan gondolják most így: „Erre vártunk!” Fennmaradásunkat, a regionális, független újságírást minden egyes olvasói forint segíti, amit köszönettel fogadunk.

Ha Ön is támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Gyirmót

Korai góllal nyert az ETO FC

curry

Mit főzzek? Csicseriborsót!

KVÍZ

KVÍZ: A progresszió morális evidencia lenne?

pápa

Ferenc pápa: Álljatok le!

Fertő

Csak Mészáros cégei jelentkeztek a Fertő beépítésére

barack

A mostani napsütésben izgulhatunk a barack miatt

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.