Helyi hírek

Karolina: Átvilágítás, miniszteri biztos, visszaállítás, pénz - ezt kérheti az óvári testület

Mosonmagyaróvár | Egy indítványról és egy felterjesztésről is szavazhatnak csütörtökön a mosonmagyaróvári testületi ülésen a Karolina Kórház kapcsán a képviselők. A Belügyminisztertől ezek alapján többek közt átvilágítást, miniszteri biztost, a szakellátások teljes körű és haladéktalan újraindítását és anyagi pluszforrásokat kérhetnek. A Mosonmagyaróvári Polgári Kerekasztal Egyesület hétvégén több ezer aláírást gyűjtött a Karolina Kórház megmentéséért.
Cséfalvay Attila

2023. május 15. 08:30

Karolina Kórház

A Mosonmagyaróvári Karolina Kórház- Rendelőintézet működésével kapcsolatosan hoz döntéseket a mosonmagyaróvári testület, még ha - állami fenntartás lévén - a működtetésben vajmi kevés beleszólása is van. Ez ki is derült néhány héttel ezelőtt a közmeghallgatáson. A csütörtöki testületi ülésre mindenesetre Árvay István polgármester indítványt nyújtott be, Szabó Miklós a legnagyobb ellenzéki frakció (Mosonmagyaróvári Polgári Kerekasztal Egyesület) vezetője pedig felterjesztést fogalmazott meg, amiről szavaznak a képviselők. 

Kezdjük a városvezető indoklásával. Ebben többek közt az szerepel: 

- A panaszok egy részének címzettje az önkormányzat volt, amely visszavezethető arra a tényre, hogy a lakosság körében a fenntartóváltás ténye nem tudatosult

-  Jelentős hatással volt az intézmény teljesítményére az orvosok és a szakszemélyzet bérezésének eltérő időben történő rendezése és ezzel összefüggésben a hálapénz kivezetése a rendszerből.

- A működő osztályok további fennmaradását sok esetben 70-80 éves nyugdíjas orvosok visszahívásával biztosítják.

A közelmúlt történései bebizonyították, hogy a Győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház nem képes maradéktalanul ellátni a mosonmagyaróvári betegeket, rendkívüli módon megnőttek a betegutak

- Mosonmagyaróvár Város Önkormányzata felajánlja segítségét egy államilag garantáltan működő modell részbeni finanszírozásához, amelynek legoptimálisabb módját abban látjuk, hogy a területi sajátosságok okozta versenyhátrány kiküszöbölése érdekében a Karolina Kórház önállóan használhassa fel a város által befizetett szolidaritási adó egy meghatározott részét mindaddig, amíg működése stabillá nem válik.

A határozati javaslata pedig a következő: 

1. Mosonmagyaróvár Város Önkormányzat Képviselő-testülete arra kéri az egészségügyi kormányzatot, hogy egy mindenre kiterjedő átvilágítás után szabja meg a Mosonmagyaróvári Karolina Kórház - Rendelőintézetben ellátni kívánt szakellátások körét és ezt utasításként fogalmazza meg a működésért felelős Országos Kórházi Főigazgatóság felé.

2. Indítványozzuk, hogy a Belügyminiszter nevezzen ki miniszteri biztost a Karolina Kórház reorganizációs programjának végrehajtására és lássa el őt minden olyan felhatalmazással, amely a szakellátások teljes körű és haladéktalan újraindításához elengedhetetlen.

3. Javasoljuk visszaállítani a Kórház vezetésének döntési kompetenciáit a humánerőforrás gazdálkodás és egyéb a működést érintő gazdasági döntések esetében.

4. Javasoljuk, hogy a Karolina Kórház számára tegyék lehetővé a központi finanszírozáson felül egyéb bevételek, külső források bevonását és felhasználását. 

Szabó Miklós indoklása szerint pedig

- Az állami átvételt követően vezetőváltásra is sor került. Az ezt követő években az ellátások színvonala csökkent, osztályok szűntek meg, orvosok, szakápolók távoztak. Többször szükségessé vált a kórház pénzügyi konszolidációja is

- 2023. március 1-től, az új ügyeleti rendszer indulásával szinte egyidőben a kórház működése szinte teljesen leállt. Az intézmény lényegében funkcióját vesztette, agóniája rémisztő.

Az egynapos sebészeti beavatkozásokkal Csornára vagy Kapuvárra kell menni, a többnapos ellátást igénylő esetekkel Sopronba ill. Győrbe. Csornára, Kapuvárra, Sopronba. Mosonmagyaróvárról tömegközlekedési eszközzel csak átszállással lehet eljutni

- Mosonmagyaróvár és vonzáskörzetében működő üzemekben több ezren dolgoznak az ország távolabbi részéről és a határainkon túlról érkezve, többségüknek nincs bejelentett lakcíme, ám az egészségügyi ellátást nyilván itt veszik igénybe.

- Kormányzati szinten kommunikált szándék, hogy az egészségügyi ellátás lakosságközeli legyen! A jelen állapotok szerint ez Mosonmagyaróvár és vonzáskörzetében semmilyen szinten és formában nem valósul meg.

Határozati javaslata

Mosonmagyaróvár Város Képviselő-testülete felkéri a Polgármestert, hogy a fenti tartalmú felterjesztést küldje meg a Belügyminisztériumnak, az Országos Kórházi Főigazgatóságnak és a térség országgyűlési képviselőjének. Továbbá kezdeményezzen tárgyalásokat a Karolina Kórház és Rendelőintézet működésének mielőbbi helyreállítása érdekében.

Támogassa az ujszonalunk.com -ot

Az ujszonalunk.com nem valamivel, valakikkel szemben, hanem egyetlen eszmével azonosulva határozza meg önmagát, ez a tisztességes újságírás, amit olvasói naponta számon is kérhetnek tőle. A hátteret, a függetlenséget garantáló támaszt a Felvidék egyetlen magyar nyelvű napilapjának kiadója adja. A portált helyiek írják, helyieknek. Annak a jól összeszokott csapatnak a tagjai, akiket korábbról ismerhetnek és el is érhetnek. Tiszta hangon, a régi tisztességgel szólalunk meg, nyilvánosságot adva mindenkinek, hogy valós problémákat tárjunk fel, és közösen keressük a megoldást, ütköztetve a különböző nézőpontokat. Így akik fontosnak tartják független helyi sajtó létét, a magukénak érezhetik az ujszonalunk.com -ot, és teret is kapnak benne. Reméljük, hogy sokan gondolják most így: „Erre vártunk!” Fennmaradásunkat, a regionális, független újságírást minden egyes olvasói forint segíti, amit köszönettel fogadunk.

Ha Ön is támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
eto

Tartja helyét az ETO és a Mosonmagyaróvár

kisokos

Középiskolás kisokos a felvételizőknek

kvíz

KVÍZ: Idegenül hangzik, de megszoktuk

innováció

Svájc maradt a leginnovatívabb ország a világon

Polyák Lilla

Így élnek Polyák Lilláék Kanadában

szemét

Kevesebb élelmiszert dobunk ki, de így is sokat

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.