Helyi hírek

Kiszivárgott levél, hogy sebészeti ellátásra ki, hová menjen a Karolina Kórházból

Mosonmagyaróvár | A mosonmagyaróvári Karolina Kórház ügyében szinte minden nap új fejlemény történik: múlt szerdán a levezényelt országos kórházi potentátok a helyi tévében vázolnak fel egyfajta „jövőképet", másnap a helyi fórumon egészségügyi dolgozóktól kell megtudnia mindenkinek, hogy aznap bezárták a sebészetet és a traumatológiát. Pár nap elteltével a megyei napilapban hosszú távú jövőről beszél az agrárminiszter és nyugalmat kér, ma pedig kiszivárog egy orvosi levél, hogy a sebészeti ellátásra érkezőknek mely esetben kell a csornai, a kapuvári, a soproni vagy a győri kórházba menniük.
Cséfalvay Attila

2023. április 12. 20:00

Karolina

Aki csak a médiából próbálna meg tájékozódni a Karolina Kórház helyzetéről és jövőjéről, s nem betegként, hozzátartozóként vagy ott dolgozóként tapasztalja meg a jelenlegi helyzetet, rendesen összezavarodna a napvilágot látott, egymásnak sokszor ellentmondó hírektől. Mi most csak az utolsó egy hétben történtek alapján próbálunk segíteni a tisztánlátásban. 

Alaphelyzet március 5-én: A Magyar Orvosi Kamara (MOK) megyei szervezete másnapra lakossági fórumot szervez a Fehér Ló Közösségi Házban, ahová meghívja az agrárminisztert, a polgármester, az Országos Kórházi Főigazgatóság képviselőjét valamint a győri és mosonmagyaróvári kórházigazgatót. A helyzet talán Árvay István városvezetőnek a legkevésbé kellemetlen, hisz az önkormányzat három alkalommal összesen 252 millió forintot adott az intézmény megmentéséért, ám fideszes polgármesterként mégsem ideális. Nagy István présben volt, hisz ha elmegy, rendkívül kellemetlen kérdéseket kaphat, ha nem, azt mondják, nem foglalkozik a választókkal. A kórházigazgatók pedig ugyan mit tudnának mondani, nem döntéshozók. 

„Megoldás": A fórum előtti nap a városi tévében megjelenik az Országos Kórházi Főigazgatóság alap- és szakellátásáért felelős főigazgató-helyettese, és az óvári kórházigazgató, s felvázol egyfajta jövőképet. Eszerint húsvét után visszaáll a hétvégi ellátás a szülészeten, a sürgősségi betegellátó hely ismét sürgősségi betegellátó osztály lesz, megmarad az aktív belgyógyászat, az egynapos sebészetben hisz (ahová csak járóbetegek jöhetnek), intenzív osztály nem lesz, valamint gyerek nappali ellátásban és nem fekvőbetegellátásban dolgoznak majd. 

Másnap aztán megrendezték a fórumot, ahová a teltház ellenére csak a szervező kamara képviselő voltak ott. A lakossági résztvevők – vélhetően egészségügyi dolgozók – kiabálták be, hogy attól a naptól bezárták a traumatológiát és a sebészetet is a Karolinában.

Pár napot kellett csak várni az újabb reakcióra: Nagy István agrárminiszter a fórumra nem ment el, de a megyei napilapnak elmondta, hogy az utóbbi időben egyes osztályok működése a szakemberhiány miatt bizonytalanná vált, de kijelentheti, hogy az intézmény jövője biztosított. A fennálló problémák megoldásáról folyamatosan zajlanak az egyeztetések, és a kórháznak van hosszútávú, fenntartható jövőképe. A további működtetéshez azonban nyugalomra és türelemre van szükség - közölte. 

Ezek után már nem is volt meglepő az a kiszivárgott levél, amelyben Oláh Attila, a győri Petz-kórház osztályvezető főorvosa arról tájékoztat, hogy április 10-től a Karolina Kórházban miként változik az eljárásrend a Mosonmagyaróvár területéhez tartozó sebészeti betegek ellátásában. Egynapos kórképek esetében a kapuvári vagy a csronai kórházba utalják a beteget. Aki nem egynapos, az a soproni kórházba utalandó, tumoros betegek elletása pedig Győrben történik. Mert ugye Mosonmagyaróváron bezárt a sebészet. 

Karolina
Fotó: Facebook
Támogassa az ujszonalunk.com -ot

Az ujszonalunk.com nem valamivel, valakikkel szemben, hanem egyetlen eszmével azonosulva határozza meg önmagát, ez a tisztességes újságírás, amit olvasói naponta számon is kérhetnek tőle. A hátteret, a függetlenséget garantáló támaszt a Felvidék egyetlen magyar nyelvű napilapjának kiadója adja. A portált helyiek írják, helyieknek. Annak a jól összeszokott csapatnak a tagjai, akiket korábbról ismerhetnek és el is érhetnek. Tiszta hangon, a régi tisztességgel szólalunk meg, nyilvánosságot adva mindenkinek, hogy valós problémákat tárjunk fel, és közösen keressük a megoldást, ütköztetve a különböző nézőpontokat. Így akik fontosnak tartják független helyi sajtó létét, a magukénak érezhetik az ujszonalunk.com -ot, és teret is kapnak benne. Reméljük, hogy sokan gondolják most így: „Erre vártunk!” Fennmaradásunkat, a regionális, független újságírást minden egyes olvasói forint segíti, amit köszönettel fogadunk.

Ha Ön is támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
RÉV

Elismerés a győri RÉV Színháznak

ETO FC

A megyei csapatok a tabella elején és végén

KVÍZ

KVÍZ: Beszéljünk magyarul!

sör

Több a vendég és kevesebb a bűncselekmény az Oktoberfesten

pátriárka

I. Bartholomaiosz konstantinápolyi pátriárka Pannonhalmán

esküvő

Tűzoltók sorfala az esküvőn

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.