Helyi hírek

Magzatkárosító anyagot találtak a szakértők a győri talajvízben

Győr | Közösségi forrásból végeztek talajvíz-vizsgálatot a győr-győrszentiváni civilek. A független, akkreditált szakértők magas lítiumértéket és magzatkárosító anyagot mértek a márciusi vizsgálat során, amelynek kiértékelése most készült el. Az eredmények aktuális állapotot tükröznek, a szakértők javasolják a talajvíz monitorozását az egészségügyi és környezeti kockázatok miatt.
Új Szó Nálunk

2023. június 3. 11:00

talajvízvizsgálat
 Két anyag jelenléte is meglepetést - és egyben aggodalmat - okozott a mérést megrendelő civilekben. - Szívügyünk Szentiván

A Győr-Győrszentivánra tervezett, különösen veszélyes gyárak miatt a Szívügyünk Szentiván Civil Mozgalom 2022 őszén adománygyűjtést szervezett. A felhívás célja az volt, hogy a lakosok hiteles információt kapjanak a levegő minőségéről egy négyszer két hetes légszennyezettség-mérés sorozat eredményeként. Az adománygyűjtés sikeres volt, több mint 16 millió forint gyűlt össze, s ez lehetővé tette, hogy a civilek ne csak a levegő, hanem a talajvíz minőségét is megvizsgáltathassák a  szakértőkkel. Alapos előkészületi munka során meghatározták azt a három helyszínt, ahol 2023 március végén megtörtént az akkreditált talajvíz-mintavétel. A vizsgálatoknak két célja volt; egyrészt a talajvíz minőségét jellemző általános értékek meghatározása, másrészt a lakott területhez közeli ipari tevékenység talajvízre gyakorolt esetleges hatásainak ellenőrzése az alapállapot felmérésével.

A szakértői vélemény 2023 május végén készült el. Két anyag jelenléte is meglepetést és egyben aggodalmat okozott. Ezek csak az alapállapot dokumentálása érdekékben kerültek be a mérendő komponensek közé... - írja sajtóköuleményében a Szentiváni Öko Szeglet Egyesület.

A lítium koncentrációja a vizsgált mintákban 262 - 614 μg/l értékek közötti volt. Fontos tudni, hogy a lítium megengedhető mértékére nincs előírás és természetes módon is előfordulhat a talajvízben. A Nemzeti Népegészségügyi Központ által kiadott „Magyarország ivóvízminősége, 2020” című jelentés foglalkozik a vízbázisok természetes eredetű elemeinek országos szintű vizsgálatával. Eszerint a 2016 és 2018 közt végzett vizsgálat során a lítium jellemző értéke 9,8 μg/l volt. Ehhez képest a győr-győrszentiváni értékek jelentősen magasabbak. 

A másik anyag, ami jelen volt a vízben, az NMP. Ennek a vegyületnek a megjelenése természetes okokkal nem magyarázható. Egészségügyi hatása a bőr- és szemirritáción túl a kimutatott reprodukciós toxicitásig terjed, magzatkárosító hatása van. Általában oldószerként használják különféle iparágakban, például a petrolkémiai és felületkezelési technológiák során, illetve a gyógyszeriparban. Koncentrációja Győr-Győrszentivánon 2 és 10 μg/l érték között volt.

Fontos információ, hogy a három mérési pont alapján a talajvíz áramlása Délről történik Észak felé, azaz a Duna irányába. A lítium és az NMP esetében is a legdélebbi ponton - a jelenlegi ipari parkhoz legközelebb eső vízmintában - volt a legmagasabb az érték, északi irányba haladva csökkenést mutatott. 

Az elvégzett laboratóriumi vizsgálatok eredményei alapján a mintavételi furatokban egyik komponens értéke sem haladta meg a 6/2009. (IV. 14.) KvVM-EüM-FVM együttes rendeletben meghatározott „B” szennyezettségi határértéket. Viszont egyes pontokon határértékhez közelít a bór, a molibdén és a toluol, amely fontos információ az aktuális állapot megismeréséhez. 

A szakértői jelentés szerint a kimutatott lítium, illetve NMP esetében, összhangban a vonatkozó törvényben és kormányrendeletben foglaltakkal, részletes tényfeltárással célszerű lenne kivizsgálni ezen anyagok jelenlétének okait. Ennek a vizsgálatnak humánegészségügyi kockázatelemzést is tartalmaznia kellene. Az esetleges részletes tényfeltárás elvégzéséig, a mérési eredményeket kiértékelő szakemberek álláspontja szerint indokolt lenne 2-3 állandó talajvízfigyelő kutat létesíteni a lakóövezet és az ipari park közé, hogy a talajvízben oldott anyagok koncentrációjának időbeli és térbeli változását nyomon lehessen követni.

Az NMP jelenléte miatt a Szentiváni Öko Szeglet Egyesület közérdekű adatigénylést nyújtott be az illetékes kormányhivatalhoz, hogy megtudja, mely cégek használják jelenleg az ipari parkban ezt az oldószert. Az ügy kivizsgálása érdekében további lépéseket is terveznek, többek között az önkormányzathoz fordulnak annak érdekében, hogy a szakértők általi javaslatok minél előbb megvalósulhassanak.  

Támogassa az ujszonalunk.com -ot

Az ujszonalunk.com nem valamivel, valakikkel szemben, hanem egyetlen eszmével azonosulva határozza meg önmagát, ez a tisztességes újságírás, amit olvasói naponta számon is kérhetnek tőle. A hátteret, a függetlenséget garantáló támaszt a Felvidék egyetlen magyar nyelvű napilapjának kiadója adja. A portált helyiek írják, helyieknek. Annak a jól összeszokott csapatnak a tagjai, akiket korábbról ismerhetnek és el is érhetnek. Tiszta hangon, a régi tisztességgel szólalunk meg, nyilvánosságot adva mindenkinek, hogy valós problémákat tárjunk fel, és közösen keressük a megoldást, ütköztetve a különböző nézőpontokat. Így akik fontosnak tartják független helyi sajtó létét, a magukénak érezhetik az ujszonalunk.com -ot, és teret is kapnak benne. Reméljük, hogy sokan gondolják most így: „Erre vártunk!” Fennmaradásunkat, a regionális, független újságírást minden egyes olvasói forint segíti, amit köszönettel fogadunk.

Ha Ön is támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
sült

Mit főzzek? Sült karajt!

web

Fertő egyenes adásban

kvíz

MESTERKVÍZ L.: Matulától az olasz líráig

angol

Az angol nyelv a legfontosabb

társasház

Még mindig nincs gáz harminc gyárvárosi lakásban

sport

A bajnokságért játszik a Fradi

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.