Helyi hírek

Már épül a technológiai centrum Sopronban, csak az a kérdés, ki fog ott dolgozni

Sopron | Néhány forint híján 2,6 milliárd forintos támogatásból épül Sopron határában az Innovációs és Technológiai Centrum. A cél a tőke és a gyárak Sopronba vonzása, és a város szeretné hazacsábítani az Ausztriába ingázókat is. Nem lesz könnyű.
Nagy Márta

2022. április 8. 18:00

inkubátorház
A közzétett látványterveken így néz ki az épülő inkubátorház.

A Kópháza irányából Harka felé vezető útról jól látszik a legújabb soproni beruházás építkezése. Az Innovációs és Technológiai Centrum alapjait még a télen kezdték kiásni, a kivitelezőnek jövő év április 30-ig kell elméletileg befejeznie a munkát. Közel 2,6 milliárd forintból épül az új ipari park, aminek az a célja, hogy Sopronba vonzza a a nagyvállalatokat...

„A tervezett fejlesztések megvalósulása esetén egy olyan ipari park jön létre a város délkeleti kapujában, amely képes a városba vonzani tőkeerős nagyvállalatokat, egyúttal pedig megfelelő környezetet biztosít az innovatív KKV-k támogatására, versenyképességük erősítése céljából. Ennek révén a fejlesztés hozzájárul Sopron MJV Önkormányzatának Integrált Településfejlesztési Stratégiája egyik fő céljának megvalósulásához, azaz a gazdasági potenciál növeléséhez” – olvasható a Soproni Városfejlesztési Kft. honlapján

Az elképzelés az, hogy a soproni önkormányzat megteremti a közúti kapcsolattal rendelkező  ipari alapinfrastruktúrát, a befektetők, kis-és középvállalkozások meg betelepülnek. Épül egy inkubátorház is, ami innovációs és technológiai központi funkciókat lát majd el. 

„Az újonnan a városba letelepülő vállalkozások mellet fontos cél a helyi vállalkozások részére új, korszerű telephelyek biztosítása is, mivel ezen vállalkozások nem tudnak tovább fejlődni a város belső területein fekvő korlátozott méretű ingatlanjaikon és részükről is jelentős az igény egy új iparterület kialakítása. Az inkubátorház építésére vonatkozó projekt célja, hogy egy új, saját tulajdonú inkubátorház létrehozásával az Önkormányzat hozzájáruljon a minőségi vállalkozói adottságokra alapozott, piacképes, lehetőségorientált vállalkozások (különösen helyi startup-ok, KKV-k) számának bővüléséhez” – írja a bemutatkozó anyag. 

Az elképzelés szerint tehát az infrastruktúra hozza Sopronba az ipart és a tőkét. Kifejezett cél az is, hogy az Ausztriába ingázó munkavállalók egy részének itt majd hazai munkahelyet teremtenek, ehhez azonban önmagában kevés lesz az új ipari park. A dolgozónak jó fizetés kell elsősorban és csak utána nézi a munkakörülményeket. Az euróval és az osztrák bérekkel nehéz lesz versenyezni. 

Ahogy most is az. Főleg a termelő szektorban okoz évek óta egyre nagyobb problémákat a munkaerő hiánya Sopronban és környékén. Már rég nem a szakemberek hiányoznak az üzemekből, hanem minden munkáskéz. A betanított munkára az ország keleti régióiból jönnek munkavállalók, számukra lakhatást is biztosítani kell, ami újabb feladatokat – és időnként problémákat is – generál. 

Az új beruházás leírásában nem szerepel munkásszálló, épül viszont parkoló , kilencven autó számára és 27 kerékpárt is oda lehet majd támasztani. Az iroda- és műhelyszárnnyal is rendelkező központi épület összesen több mint 2500 négyzetméteres lesz, és a bérelhető egységeken kívül itt kap helyet az Ipari Park központi menedzsmentje is. A kétszintes épületben 14 iroda, egy előadóterem, három tárgyaló, valamint vizesblokkok, konyha és étkező is helyet kap. Az Inkubátorház kivitelezési munkáit közbeszerzési eljárás keretében a FÉSZ Zrt. és a Stabag Kft. nyerte el nettó 2,3 milliárd forint bekerülési összeggel.  

Támogassa az ujszonalunk.com -ot

Az ujszonalunk.com nem valamivel, valakikkel szemben, hanem egyetlen eszmével azonosulva határozza meg önmagát, ez a tisztességes újságírás, amit olvasói naponta számon is kérhetnek tőle. A hátteret, a függetlenséget garantáló támaszt a Felvidék egyetlen magyar nyelvű napilapjának kiadója adja. A portált helyiek írják, helyieknek. Annak a jól összeszokott csapatnak a tagjai, akiket korábbról ismerhetnek és el is érhetnek. Tiszta hangon, a régi tisztességgel szólalunk meg, nyilvánosságot adva mindenkinek, hogy valós problémákat tárjunk fel, és közösen keressük a megoldást, ütköztetve a különböző nézőpontokat. Így akik fontosnak tartják független helyi sajtó létét, a magukénak érezhetik az ujszonalunk.com -ot, és teret is kapnak benne. Reméljük, hogy sokan gondolják most így: „Erre vártunk!” Fennmaradásunkat, a regionális, független újságírást minden egyes olvasói forint segíti, amit köszönettel fogadunk.

Ha Ön is támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
BBQ

Mit főzzek? BBQ karajt!

autó

Az ingázás káros lehet az egészségre

MESTERKVÍZ

MESTERKVÍZ XLIII. – Verebestől Bartókig

baleset

Lassult a kötelező biztosítás drágulása

baleset

Az egyik balesetet követte a másik

építészet

Kiállítás a fenntarthatóság és a népi építészet kapcsolatáról

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.