Régió

Aki szerdán nem küldi iskolába a gyerekét, támogatja a sztrájkoló pedagógusokat

Sopron | Összefogással demonstrálnak szülők, diákok, óvónők, tanárok, tanítók szerdán, a pedagógusjogok világnapján a Széchenyi téren Sopronban is. Mindenkit várnak, aki velük együtt úgy látja, a hazai oktatási rendszer hosszú ideje megoldatlan problémáktól szenved. A szülők leginkább úgy támogathatják most a sztrájkot, ha szerdán nem küldik iskolába gyerekeiket.
Új Szó Nálunk

2022. október 4. 10:00

Soproni Líceum épület
A soproni Líceum pedagógusainak többsége is sztrájkol, és ott lesznek a szerda délutáni, Széchenyi téri demonstráción is. 

"Mi, a városból és a környező településekről érkező pedagógusok szeretnénk egy demonstráció keretein belül felhívni a figyelmet arra, hogy a hazai oktatási rendszer hosszú ideje megoldatlan problémáktól szenved. Egyben így fejezzük ki szolidaritásunkat az elbocsátott vagy lefokozott kollégáink iránt, akik ki mertek állni a véleményükért" - áll a közösségi médiában is meghirdetett invitálóban. A szerda délután öt órára, a Széchenyi térre  meghirdetett demonstráción felszólalnak a soproni és környékbeli iskolák pedagógusai. Várják az óvodapedagógusokat, tanítókat, tanárokat, a többi pedagógus munkakörben dolgozó vagy őket segítő kollégákat, a szülőket és a középiskolás diákokat is!

A szervezők külön hangsúlyozzák, hogy rendezvényük kizárólag az oktatás helyzetéről, a szakmáról szól, és szigorúan pártpolitikamentes! Kérik ugyanakkor, hogy a résztvevők fekete ruhában érkezzenek.

A demonstrációhoz már több iskola sztrájbizottsága is csatlakozott Sopronból és a környékről is. A soproni Líceum az egyik oszlopa az összefogásnak, a gimnáziumban a szülők közül is többen támogatják a sztrájkot. A munkabeszüntetésben részt vevő pedagógusok egy listát is összeállítottak kéréseikről: 

"Lépésünkkel szeretnénk elérni, hogy

- Induljon érdemi párbeszéd a nemzeti oktatás helyzetének problémáiról, a pozitív változások megindításának lehetőségeiről!

- Induljon érdemi párbeszéd a nemzeti oktatási rendszerben dolgozók munkaterheiről, a megállíthatatlanul a kiégés felé haladó pedagógustársadalom érdemi segítéséről!

- Induljon érdemi párbeszéd a nemzeti oktatási rendszerben dolgozók (mind a pedagógusok, mind a nem klasszikus tanári munkakörökben hivatásukat megélők és az oktatást közvetlenül vagy közvetve segítők) bérének hosszú távú, tartós és a megbecsültséget megalapozó rendezéséről!

- Induljon érdemi párbeszéd a nemzeti oktatási rendszerben megtapasztalható elöregedés, az egyre fokozódó pedagógushiány megoldásáról, a pedagógusképzés rendszerének megújításáról!

- Induljon érdemi párbeszéd a nemzeti oktatási rendszerben dolgozóknak alkotmányos jogon járó sztrájkjog és a folyamatosan szűkülő intézményi és tanári autonómia visszaállításáról, a helyi szinten felmerülő kérdések helyi szinten történő megválaszolásáról!

Végül, de talán a legfontosabbként: 

- Induljon érdemi párbeszéd a nemzeti oktatási rendszerben dolgozók (legyenek akár tanárok, akár más iskolai alkalmazottak) társadalmi megbecsüléséről, a pedagógusi hivatás elismertségének helyreállításáról!" 
 

Támogassa az ujszonalunk.com -ot

Az ujszonalunk.com nem valamivel, valakikkel szemben, hanem egyetlen eszmével azonosulva határozza meg önmagát, ez a tisztességes újságírás, amit olvasói naponta számon is kérhetnek tőle. A hátteret, a függetlenséget garantáló támaszt a Felvidék egyetlen magyar nyelvű napilapjának kiadója adja. A portált helyiek írják, helyieknek. Annak a jól összeszokott csapatnak a tagjai, akiket korábbról ismerhetnek és el is érhetnek. Tiszta hangon, a régi tisztességgel szólalunk meg, nyilvánosságot adva mindenkinek, hogy valós problémákat tárjunk fel, és közösen keressük a megoldást, ütköztetve a különböző nézőpontokat. Így akik fontosnak tartják független helyi sajtó létét, a magukénak érezhetik az ujszonalunk.com -ot, és teret is kapnak benne. Reméljük, hogy sokan gondolják most így: „Erre vártunk!” Fennmaradásunkat, a regionális, független újságírást minden egyes olvasói forint segíti, amit köszönettel fogadunk.

Ha Ön is támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
felújítás

Finisben a lakásfelújítási hitel

élőlánc a tanárokért

A soproni pedagógusok nem adják fel

kutya

KVÍZ: Tudja, ki volt Tyutyukám? Ismeri a híres kutyákat?

Rapid

Jó este, jó szurkolás (Vélemény)

ETO

Egyetlen megyei csapatunk sem nyert az NB II-ben

M83

M83: jól halad a körforgalmak építése, de óvatosan vezessenek!

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.