Helyi hírek

Sopronban helyezték üzembe az Alteo első elektromos fűtésű kazánját

Sopron | Üzembe helyezték az Alteo első elektromos fűtésű kazánját a Soproni Erőműben. Az öt megawatt teljesítményű új kazán segítségével a megújuló forrásokból származó áram hővé alakítható.
Új Szó Nálunk

2023. március 9. 09:00

erőmű sopron
Az Alteo a sopronin kívül öt fűtőerőművet működtet az országban.  - Alteo

A csaknem 600 millió forint értékű beruházás hozzájárul a villamosenergia-rendszer stabilitásához és az ellátásbiztonsághoz - indokolták a fejlesztést, amely a cég erőművi villamosenergia-termelést irányító és optimalizáló energetikai-informatikai rendszerének része. Ennek korszerűsítéséhez a szakmai támogatóként közreműködő Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézettel együtt több mint 401 millió forint támogatást nyertek a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal pályázatán. A projekt összköltsége megközelíti a 855 millió forintot.    

Az 5 megawatt teljesítményű új kazán segítségével a megújuló forrásokból származó áram hővé alakítható, az itt termelt gőzt a Soproni Hőerőmű hasznosítja. A berendezés gyors terhelésváltási képessége rugalmasabbá teszi az Alteo Szabályozási Központját, ami azért fontos, mert az időjárásfüggő energiaforrások termelési ingadozásait a rendszeren belül korrigálni kell - tették hozzá.

Az Alteo Csoport a céges honlap bemutatója szerint 26 erőművi egységet birtokol, illetve üzemeltet. Létesítményeik jelentős része megújuló energiaforrásokat hasznosít, rendelkeznek többek között szélerőművel, vízerőművel, naperőművel és biogázerőművel is. A sopronin kívül 5 fűtőerőművet működtetnek országszerte.

A társaság 2020-ban majdnem 33 milliárd forint forgalommal és több mint 590 millió forint nyereséggel, 2021-ben 44 milliárd forintot meghaladó forgalommal és csaknem 5,9 milliárd forintos nyereséggel zárt. A tavalyi beszámolójukat később teszik közzé.

A Mol Csoporthoz tartozó MOL RES Investments, mint a vele összehangoltan eljáró felek által kijelölt ajánlattevő decemberben kötelező nyilvános vételi ajánlatot tett az Alteo valamennyi törzsrészvényére. A felek célja, hogy többségi befolyást és közös irányítást szerezzenek az Alteo Nyrt. felett. A törzsrészvényenkénti ajánlati ár 3040 forint, amit a részvényesek március 13-ig fogadhatnak el. Az Alteo részvényeit a BÉT prémium kategóriájában jegyzik, árfolyamuk a legutóbbi záráskor 2950 forint volt, egy éven belül 1810 és 3440 forint között változott. Az első elektromos fűtésű kazánról szóló hírt a Budapesti Értéktőzsde honlapján tették közzé.

Támogassa az ujszonalunk.com -ot

Az ujszonalunk.com nem valamivel, valakikkel szemben, hanem egyetlen eszmével azonosulva határozza meg önmagát, ez a tisztességes újságírás, amit olvasói naponta számon is kérhetnek tőle. A hátteret, a függetlenséget garantáló támaszt a Felvidék egyetlen magyar nyelvű napilapjának kiadója adja. A portált helyiek írják, helyieknek. Annak a jól összeszokott csapatnak a tagjai, akiket korábbról ismerhetnek és el is érhetnek. Tiszta hangon, a régi tisztességgel szólalunk meg, nyilvánosságot adva mindenkinek, hogy valós problémákat tárjunk fel, és közösen keressük a megoldást, ütköztetve a különböző nézőpontokat. Így akik fontosnak tartják független helyi sajtó létét, a magukénak érezhetik az ujszonalunk.com -ot, és teret is kapnak benne. Reméljük, hogy sokan gondolják most így: „Erre vártunk!” Fennmaradásunkat, a regionális, független újságírást minden egyes olvasói forint segíti, amit köszönettel fogadunk.

Ha Ön is támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
hamburger

Rekord a lottón: hány hamburger jön ki a főnyereményből?

autó

A szökőév miatt egy nappal előbbre került kgfb-díjfizetés határideje

kvíz

KVÍZ: Idegenből jött szavaink

hori

A halak intuíciói ma segíthetnek eligazodni kényes helyzetekben

belvíz

Győr-Moson-Sopron földjeinek 3 százaléka belvízzel borított

tök

Mit főzzek? Tökfőzeléket!

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.