Helyi hírek

Sik Sándor megszólalt az ipari park ügyben – egy akkumulátorgyár veszélyeiről ír

Győrszentiván | Szerintem ez tetszeni fog a csoportnak – írta az önkormányzati képviselő, akit sokan támadtak eddig, hogy nem áll ki azok mellett, akiket pedig képvisel(nie kellene).
Új Szó Nálunk

2022. október 4. 08:44

Sík Sándor
Dr. Sik Sándor (a képen jobbra) azon a megbeszélésen, amelyen a szentiváni földtulajdonosok mondták el érveiket a polgármesternek. Fotó: Facebook / Dézsi Csaba András 

Gondolt- e erre a Konszern? ( …avagy emberkísérletek Győrszentivánon?) – ezt a címet adta posztjának. Mutatjuk a folytatást, az erősebb mondatokat kiemelve:  

Tavasz óta keringenek kósza, senki által meg nem erősített, de nem is cáfolt hírek arról, hogy a Volkswagen Csoport Győr mellett akkumulátorgyár építését tervezi. Sokat töprengtem a probléma természetén, valódiságán, esetleges hosszútávú hatásán. A valós szándékot sajnos ma sem ismerem! Hiteles tájékoztatást helyi képviselőként sehonnan se kaptam, ezért igyekeztem összegyűjteni a rendelkezésemre álló információkat, melyek természetesen nem bizonyítanak semmit és nem adnak konkrét válaszokat sem a kérdésekre, de gondolatébresztőek! 

  • A Megyei Ker. és Iparkamara Elnöke által elmondott, sajtóban megjelent interjú egyértelműen Szentiván mellett építendő akkumulátorgyárat említett! 
  • A lakossági fórumon, az egyik hozzászóló emlékeim szerint akkumulátorgyárat említő hivatalos levelet lobogtatott! 
  • Egyenesen Wolfsburgból érkező, számomra hitelesnek tartott kétlábon járó hírforrás egyértelműen egy, a győri akkumulátorgyárral kapcsolatos magasszintű győri egyeztetést említett! 
  • A VW Gyárhoz írásban küldött kérdésre adott és sajtóban közzétett válasz egyértelművé tette, hogy a Gyár Lengyelország-Csehország-Szlovákia és Magyarország közül választja ki újabb akkumulátorgyárának helyszínét! 
  • Ehhez társult a közel 400 ha szántó GIPZ övezetbe sorolásáról megjelent rendelet! 

A Győrszentiván melletti, lakóterületek közelében található szántóterületek akkumulátorgyár céljából történő felhasználása komoly egészségügyi kockázatot jelenthet a közeli településen élők számára, mivel a lakott területek az imissziós távolságon belül fekszenek! 

Az elektrolitok kezelése során jelentkező esetleges üzemi problémák, a véletlenszerűen bekövetkező gyártási és raktározási hibák az évek során súlyosan károsíthatják a talajt, a kertek gyümölcsösök földjeit, udvarok, játszóterek talaját és a levegőt, a zajterhelésről nem is beszélve! 

Mivel a biztonságos imissziós távolsághoz több km távolságot kellene tartani a lakott területektől, így jelenleg senki sem tudja megmondani, hogy a gyár milyen hatással lehet az itt élők egészségére 2-3-5-10 vagy akár 15 év távlatában!?  

A történelemben visszatekintve, a XX. század legsötétebb időszakában, az akkori birodalmi Németország által kirobbantott háború alatt kegyetlen emberkísérletek zajlottak, melyek szörnyűségeit az egész világ ismeri! 

Ma, a XXI. században, a digitalizáció korában nem fordulhat elő, hogy az emberkísérletek megismétlődjenek! A magasabb profit érdekében az itt élők egészsége nem lehet kísérlet tárgya!  

Biztos vagyok benne, hogy nem fordulhat elő, hogy a jelentős zajjal, tűz,- és robbanásveszélyes tevékenységgel járó akkumulátorgyártás emberekre történő hatásával és annak következményeivel kísérletezzen Európa legnagyobb autógyára, a Volkswagen az extraprofit érdekében, melynek nevét a közelmúltban a szoftverhamisítási botrány amúgy is megtépázta! 

Egy körültekintően kiválasztott, lakott területektől távolabbi helyen való gyárépítés a VW Csoport környezet és egészség iránti felelős magatartását bizonyítaná és elnyerné a lakosság elismerését! 

Az Ipari Park bővítésére szükség van, de nem minden áron! 

Támogassa az ujszonalunk.com -ot

Az ujszonalunk.com nem valamivel, valakikkel szemben, hanem egyetlen eszmével azonosulva határozza meg önmagát, ez a tisztességes újságírás, amit olvasói naponta számon is kérhetnek tőle. A hátteret, a függetlenséget garantáló támaszt a Felvidék egyetlen magyar nyelvű napilapjának kiadója adja. A portált helyiek írják, helyieknek. Annak a jól összeszokott csapatnak a tagjai, akiket korábbról ismerhetnek és el is érhetnek. Tiszta hangon, a régi tisztességgel szólalunk meg, nyilvánosságot adva mindenkinek, hogy valós problémákat tárjunk fel, és közösen keressük a megoldást, ütköztetve a különböző nézőpontokat. Így akik fontosnak tartják független helyi sajtó létét, a magukénak érezhetik az ujszonalunk.com -ot, és teret is kapnak benne. Reméljük, hogy sokan gondolják most így: „Erre vártunk!” Fennmaradásunkat, a regionális, független újságírást minden egyes olvasói forint segíti, amit köszönettel fogadunk.

Ha Ön is támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
lakáshitel

Lakáshiteleknél is jöhet a kamatplafon

monodráma

A Zsinagógában adják a Kaddist

kvíz

KVÍZ: Hol eheti ezeket az ételeket?

rabsic

Varsázott a Marcalon, elkapták

szülészet

Visszaállt a 24 órás szülészet a Karolina Kórházban

határ

Újra lesz ellenőrzés a szlovák-magyar határon

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.