Sport

A legjobbak közt is jó tudott lenni a soproni hegyi futó

Sopron | A SMAFC fiatal atlétája, a hegyi futó Dolmány Emma korhátrányosként a 30. helyen végzett több mint ötven induló között a francia Annecy-ben megrendezett U-18-as világbajnokságon.
Új Szó Nálunk

2023. június 10. 19:00

Dolmány EMma világbajnokság
A lányok csapata: Lövei Vanda és Galsi Laura Lilla mellett jobb oldalon a soproni atléta, Dolmány Emma.  - Fotó: SMAFC

A soproni atléta, a SMAFC versenyzője két évvel ezelőtt lett hegyi futó bajnok az U16-os korosztályban. Idén U18-as korhátrányosként bronzérmesként zárta a magyar bajnokságot. Ez a siker a világbajnokságra való kvalifikációt  jelentette a 16 éves fiatalnak, aki a francia Annecy városában a legjobbakkal versenyzett, ráadásul az egyik legfiatalabbként. Arra kértük Emmát, meséljen élete első világbajnokságáról.

- A  hatalmas kaland egy csütörtöki hajnalon kezdődött, amikor szüleim reggel fél hatra Győrbe vittek, hogy csatlakozzam a csapathoz, és busszal elinduljunk a távoli Franciaországba. Este érkeztünk meg Annecybe, ahol még aznap futással vezettük le a hosszú út okozta fáradtságot. Pénteken megmutatták nekünk a várost és bejárhattuk a pályát.  Annecy csodás tóparti település, számos látnivalóval, ami közül sajnos mi csak párat fedezhettünk fel. Rengeteg park veszi körül a tavat, amiket az ott élők szinte egész nap benépesítenek. Még pénteken a megnyitó ceremónián is részt vettünk, országonként vonultak fel a versenyzők. Rendkívül jó hangulat volt, az emberek végig tapsoltak, integettek nekünk - kezdte az izgalmak felidézését Dolmány Emma. Persze a legfontosabb, maga a verseny, még hátra volt...

- Szombaton volt a verseny, mindenki rendkívül izgatottan várta, pláne én, hiszen ez volt az első világversenyem. Délelőtt tizenegykor rajtoltunk el. A sípálya tetejére vezető útszakasz  rengeteg kihívást tartogatott számunkra, nagy kanyarokat, vízmosásokat kellett leküzdeni a  nehezen futható talajon. A táv összesen 4,6 kilométer hosszú volt, ebből két kilométert felfelé kellett futni és 2,6 kilométer volt a technikás lefelé száguldás. Az U18-as világbajnokságon  korhátrányosként a harmincadik helyet sikerült megszereznem a több mint  ötven induló között. A csapattal, aminek még Lövei Vanda és Galsi Laura Lilla volt tagja, a 7. helyen zártunk. A fiúk is jól szerepeltek, ők csapatban ötödikek lettek. Közülük Kalász Bertold érte el a legjobb helyezést,  egyéniben a hatodik lett - sorolja az adatokat a SMAFC fiatal atlétája. 

A nehéz verseny után a résztvevőknek volt alkalma közelebbről is megismerni a versenytársakat, Dolmány Emma is sok új ismerősre tett szert, és a magyar csapat tagjaival is összebarátkozott. 

- Ez a négy nap felejthetetlen élmény volt számomra. Köszönettel tartozom edzőimnek a felkészítésért, és mindenkinek hálás vagyok, aki csak egy kicsit is segített, drukkolt vagy  biztatott. Családomnak is óriási köszönet! Remélem lesz még lehetőségem nemzetközi versenyen kiváló atlétákkal versenyezni! - zárta Dolmány Emma, s az eredmény tudatában minden bizonnyal valóra is fog válni ez a remény. 

Némethné  Csordós Rita, Emma edzője elégedett az eredménnyel, s erre minden oka meg is van. 

- Nem sok időnk volt a felkészülésre, ráadásul több tényező is megnehezítette a dolgunkat. Az alig két hónapnyi időszakban Emma egy vírusfertőzésen is átesett. Ráadásul egész májusban zuhogott az eső, nem tudtunk szabadban edzeni, csak a Krasznai-csarnok futópadján és spinning kerékpárján erősíthettünk. Nem szabad elfelejteni, hogy elsősorban pályaversenyekre készülünk, márpedig a hegyi futás teljesen más technikát igényel. Emma nem hangsúlyozta, de tudom, hogy rendkívül nehéz, meredek pályán kellett teljesíteni a világbajnokságon a táv felét, és az sem utolsó szempont, hogy Emma a versenyzők nagy részénél fiatalabb. A világbajnokság harmincadik helyével minden körülmények között elégedettek lehetünk, ilyen előzmények után pedig méginkább - értékelte a fiatal sportoló szereplését a szakember.    

Támogassa az ujszonalunk.com -ot

Az ujszonalunk.com nem valamivel, valakikkel szemben, hanem egyetlen eszmével azonosulva határozza meg önmagát, ez a tisztességes újságírás, amit olvasói naponta számon is kérhetnek tőle. A hátteret, a függetlenséget garantáló támaszt a Felvidék egyetlen magyar nyelvű napilapjának kiadója adja. A portált helyiek írják, helyieknek. Annak a jól összeszokott csapatnak a tagjai, akiket korábbról ismerhetnek és el is érhetnek. Tiszta hangon, a régi tisztességgel szólalunk meg, nyilvánosságot adva mindenkinek, hogy valós problémákat tárjunk fel, és közösen keressük a megoldást, ütköztetve a különböző nézőpontokat. Így akik fontosnak tartják független helyi sajtó létét, a magukénak érezhetik az ujszonalunk.com -ot, és teret is kapnak benne. Reméljük, hogy sokan gondolják most így: „Erre vártunk!” Fennmaradásunkat, a regionális, független újságírást minden egyes olvasói forint segíti, amit köszönettel fogadunk.

Ha Ön is támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
cukkini

Mit főzzek? Töltött cikkinit!

mező

Az eső és a lehűlés is jót tett a növényeknek

KVÍZ

KVÍZ: Hány tenger mosta partjainkat?

kamion

Stop a kamionstopnak május elseje előtt

munka

Az Audi Hungaria őrzi dobogós helyét a legnagyobb foglalkoztatók rangsorában

app

Tudja, hogyan áll az adózással? Nézze meg appon!

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.