Sport

Honti Kata diplomataszerepben

Sopron | Az egyik legeredményesebb magyar kosárlabdázó, Sopron egyik legsikeresebb játékosa, aki ráadásul itt is született, most új szerepben próbálja ki magát. Nagyon más szerep, de ez is jól áll neki.
Nagy Márta

2022. április 25. 18:30

Honti Kata, kosárlabda
Honti Kata diplomataként is a sportot szolgálhatja. Fotó: Nemzeti Sport

Honti Kata sikereit felsorolni is nehéz: Euroliga-győztes (2012), spanyol bajnok, Spanyol Kupa-győztes, kétszeres olasz bajnok, kétszeres Olasz Kupa-győztes, kétszeres olasz Szuperkupa-nyertes, hatszoros magyar bajnok, négyszeres Magyar Kupa-győztes. A magyar válogatottban 109-szer játszott, utánpótlásszinten U20-as Eb-ezüstérmes, U18-as Eb-bronzérmes - összegezte a soproni játékos pályáját a Nemzeti Sport. 

„Csak amikor meg kell írnom az önéletrajzomat, akkor szoktam listázni, mit is értem már el, s ilyenkor jó rá visszaemlékezni – mondta Honti Kata, aki a kosárlabdapályán az egyik legintelligensebb honi irányító volt, s akit először 2017 októberében, 30 évesen búcsúztattak el Sopronban. – Nem bántam meg, hogy visszavonultam, úgy gondoltam, szép karrierem volt, de elég is volt – nem éreztem már magamban azt a lendületet, motivációt, mint korábban. És már élt bennem a kíváncsiság, a vágy, hogy belevágjak a sportolás utáni életembe.”

De 2019 januárjában addig kérlelték a soproniak, amíg beadta a derekát. „Ha valakit a szülővárosa csapata hív, hogy bajban van, szükség van a segítségére, nehéz nemet mondani. Az első telefonhívás során még csak arról volt szó, hogy Fegyverneky Zsófia sérülése miatt kellene besegítenem az edzésmunkába, aztán olyan nagyszerűen alakult minden, hogy két hónapig játszottam, és még az Euroliga négyes döntőjébe is bejutottunk. Azt pedig nem hagyhattam ki. Noha mielőtt visszacsalogattak, két évig le sem ütöttem a labdát.”

Egyébként a kora alapján, 34 évesen most is játszhatna – az említett Fegyverneky Zsófia, a Sopron Basketet néhány hete Euroliga-győzelemre vezető irányító három esztendővel idősebb nála –, az edzősködésbe is belekóstolt, és sportvezetőként is van már gyakorlata. Magyarán: a kosárlabdasportban kikövezett úton haladhatna...

De Kata szereti a kihívásokat és ki akarta próbálni magát egészen új területeken is.  Diplomatának tanul, amihez emberi tulajdonságai is adottak, több nyelven beszél,  gyakorlott kapocsolatteremtő. A Külgazdasági és Külügyminisztérium sportdiplomáciai főosztályán töltötte hazai gyakorlatát, most pedig  Magyarország római nagykövetségén  két hónapos külképviseleti gyakorlaton van.

„Egyrészt a nyelvismeretem miatt szerettem volna ide kerülni, másrészt mert a római kiemelt nagykövetség, szakmailag óriási fejlődési lehetőséget rejt. Kovács Ádám nagykövet úr szívélyesen fogadott, igyekszem tőle és munkatársaitól minél többet megtudni két hónap alatt a magyar–olasz kétoldalú kapcsolatokról - mondta el Honti Kata. Más sportolók is választották a diplomáciát, a teljes cikk itt olvasható. 
 

Támogassa az ujszonalunk.com -ot

Az ujszonalunk.com nem valamivel, valakikkel szemben, hanem egyetlen eszmével azonosulva határozza meg önmagát, ez a tisztességes újságírás, amit olvasói naponta számon is kérhetnek tőle. A hátteret, a függetlenséget garantáló támaszt a Felvidék egyetlen magyar nyelvű napilapjának kiadója adja. A portált helyiek írják, helyieknek. Annak a jól összeszokott csapatnak a tagjai, akiket korábbról ismerhetnek és el is érhetnek. Tiszta hangon, a régi tisztességgel szólalunk meg, nyilvánosságot adva mindenkinek, hogy valós problémákat tárjunk fel, és közösen keressük a megoldást, ütköztetve a különböző nézőpontokat. Így akik fontosnak tartják független helyi sajtó létét, a magukénak érezhetik az ujszonalunk.com -ot, és teret is kapnak benne. Reméljük, hogy sokan gondolják most így: „Erre vártunk!” Fennmaradásunkat, a regionális, független újságírást minden egyes olvasói forint segíti, amit köszönettel fogadunk.

Ha Ön is támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
sertés

Mit főzzek? Sertéssültet!

szigetelés

Érdekli az új otthonfelújítási program? Ellenőrizze jogosultságát!

MESTERKVÍZ

MESTERKVÍZ LIV.: A Google-tól Pajkaszegig

idős ember

Egyre tovább élnek az emberek

lakás

Már vidéken is 30,8 millió forint kell az első lakáshoz

pünkösd

Tudja, minek az ünnepe pünkösd?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.