Sport

INTERJÚ: Az Audi ETO céljai változatlanok, a fiataloknak pedig jót tenne a külföldi tapasztalat

Győr | Endrődi Péter, a Győri Audi ETO KC ügyvezetője elmondja, vannak új támogatóik is, de az eredményeket hozni kell. A Fradi-fóbiát ő sem érti. (Második rész.)
Somodi Géza

2023. január 26. 18:00

Endrődi Péter
Endrődi Péter: A női kézilabdában egyre magasabbak a fizetési igények, amivel tartani kell a lépést - Fotó: Győri Audi ETO KC

- Nézzük a klub gazdasági helyzetét! Az Audi maradt névadó szponzor és fő támogató, de képviselőik távoztak az elnökségből. Sokak számára az Audi személyes jelenléte a vezetésben egyfajta garanciát jelentett a feszes, racionális működésre. Volt olyan félelem, hogy távozásuk ennek csorbulását jelentheti, ami más támogatókat is visszatarthat.   

 - Nagyon rossz iránynak tartom ezeket a gondolatokat. Ennek szerintem épp az ellenkezője történik. Új szponzoraink vannak, a régiek közül senki nem csökkentette a támogatást, többen viszont emelték, és nincsenek távozók sem. Az Audival hosszú távú szerződése van a klubnak, és semmi jelét nem látom annak, hogy ez megszakadna. Egyébként az Audi belső döntése alapján hívta vissza az elnökségi tagokat (alkalmazottjaik nem tölthetnek be más cégekben funkciót, a szerk.), nemcsak tőlünk, máshonnan is. Az tehát semmilyen összefüggésben nem volt a vezetőváltással. 

- Az energiaválság mennyire rendítette meg a klub anyagi helyzetét? 

- Az energiahelyzet annyiban érint minket, hogy mi bérleti konstrukcióban használjuk az Audi Arénát, a Magvassy-csarnokot és természetesen a bérleti díjak emelkedtek. Utánpótlás szinten voltak problémáink azzal, hogy bizonyos iskolák nem engednek most délutáni foglalkozásokat, de mindent meg tudtunk oldani. Természetesen a bérleti díjak folyamatos emelkedése gondot jelenthet. Egyelőre az utánpótlás esetében tudjuk követni a díjakat, hiszen a minisztérium és az MKSZ megemelte az erre fordítható keretösszegeket. 
De azt gondolom, hogy mindenképpen további új szponzorok felé kell néznünk. Ennek az energiaválság csak az egyik oka. A másik, hogy egyes külföldi csapatok anyagi helyzetének megerősödésével a női kézilabdában egyre magasabbak a fizetési igények, amivel nyilván nekünk is tartanunk kell a lépést. Egyelőre azt látom, hogy stabilan tudunk működni. A kiemelt szponzorok nem egy-két évre terveznek, itt vannak az egyesület mellett nagyon régóta, és mindegyik biztosított arról, hogy itt is maradnak. De ehhez az eredményeket hoznunk kell, ez világos. 

- Változott viszont szezon közben a mez.  

- Ennek egyik oka az, hogy az Adidas az elmúlt években kivonult, mint támogató, s maradt üzleti alapon. Megversenyeztettük tehát a szóba jöhető cégeket. A japán Mizuno azon kívül, hogy világmárka és a kézilabdában egy abszolút elfogadott csúcsminőség, olyan támogatási rendszert biztosított, ami nagyban segíti a mindennapi működésünket. Nyilván eredményhez kötött bónuszrendszerben. 

- De drágábbak is lettek a mezek egy tízezressel, ezt a szurkolók szóvá is teszik. 

- A mezek nem azért drágábbak, mert Mizuno, hanem azért drágábbak, mert a régi mezek, amiket a shopban lehetett vásárolni, három-négy évvel ezelőtt beszerzett, nagy kontingensből valók voltak, és nyilván azon az áron nem kellett évente emelni.  

- Panaszkodtak szurkolók arra is, hogy sokat kellett várni a megrendelt mezekre.  

- A shopot üzemeltető partnerünk is új. Arra kértem az új partnert, hogy legyen bővebb a választék és legyen gyorsabb a kiszolgálás. A webshopnak is olyannak kell lennie, amilyen az Audi ETO a pályán, azaz világszínvonalúnak. Ezen dolgoznak, de nyilván ehhez időre van szükség. Én úgy tapasztalom, hogy ebben pozitív az elmozdulás. 

mez
Három ügyvezető az új mez bemutatásakor: Vanyus Attila, Endrődi Péter (Győri ETO Kft.) és Wieszt Attila (a Mizuno márkát forgalmazó Endo Plus Service Kft.) - Fotó: Győri Audi ETO KC

- Azt mondta, az eredményeknek jönnie kell. Hogyan értékeli az idei szezon eddigi részét? 

- Ha arra gondolok, hogy időnként milyen kevés játékosa volt Ambros Martínnak, ebben volt sérülés, babavárás, illetve visszatérés, alkalmanként hét-nyolc fős rotációval kellett játszanunk, akkor örülnünk kell, hogy ott vagyunk a magyar bajnoki tabella elején, és a Bajnokok Ligája csoportban a második helyen. A célok ugyanazok, mint amikor nekivágtunk az évnek. Meg kell nyerni a bajnokságot, vissza kell hódítanunk a Magyar Kupát és be kell jutni a Final Fourba. És erre maximálisan alkalmas a csapatunk. 

- Azért a tavaly április óta hat veresége van az Audi ETO-nak, ebben az idényben négy. Ez soknak tűnik. 

- Hát ez nem az, amire a szezon elején gondoltunk, de ha a végén elérjük a céljainkat, nem bánom, és senki sem fogja bánni. Ambros azt szokta mondani, az érmeket nem most osztják. 

- Ezek között a vereségek között van fájó és jobban fájó.  

- Mindegyik vereség ugyanúgy fáj. 

- A szurkolók szemében nem egészen. A Fradira gondolok. Ők kis túlzással egész évben az ETO elleni meccsre készülnek. Ha győznek, rendben van az évük. Ezt Győrben nem tudják? 

- Dehogynem tudják. Dolgozunk rajta, hogy ez megváltozzon, ennek az okát én sem tudom, és elődeim sem tudták megfejteni az elmúlt szezonokban. Nyilván abban a népligeti „hangulatban” nem egyszerű játszani. És való igaz, hogy a Fradi meg erre az egy meccsre úgy tudja összeszedni magát, hogy extrát nyújt.  

- Régi óhaja a szurkolóknak az is, hogy fiatal győri játékosokat kellene beépíteni a csapatba. Ez eddig nem sikerült. A Fradinál minden évben van egy-két olyan fiatal, akit akár ellenünk is bedobnak, és helyt tudnak állni. Az Audi ETO-ban ennek a közelébe sem kerülhet fiatal játékos. Pedig minden évben vannak a keretben olyanok, akik tehetségesek, mégsem lesz belőlük éljátékos. Az utóbbi tíz évben csak az irányító poszton olyanok nevelkedtek az ETO-ban, mint Kovacsics Anikó, aki be is épült a csapatba majd eligazolt, aztán Tóth Gabriella, Tóth Eszter, Lakatos Rita, Pál Tamara, Farkas Johanna, akik nem tudtak megragadni Győrben. Farkas Júlia lesz a következő? 

- Ha rajtam múlik, akkor biztos, hogy nem. 

- Mi annak az oka, hogy a tehetséges fiatal játékosok nem tudnak felnőni a felnőtt csapathoz?   

- Az biztos, hogy egy idő után a játékperceket nagyon nehéz megadni ezeknek a játékosoknak. Megjegyzem, Oftedal sem a világ legjobb csapatában nőtt fel, mint fiatal. Ezt kellene valahogy egyensúlyba hozni. Talán az lehet a jó modell, hogy itt az akadémiát végig járják, utána elkezdenek edzeni és versenyezni az első csapattal, majd pár évet eltöltenek külföldön olyan klubnál, ahol több játékperc jut nekik, és emellett töretlenül fejlődhetnek. És utána visszaérkeznek Győrbe. 

- A Metz edzője, Emmanule Mayonnade nyilatkozta a Sport Tévének, hogy ők több fiatal magyar játékost is megkerestek szerződéssel, de nem álltak kötélnek, főleg anyagi okok miatt.  

- Egyet biztosan tudok, hogy Győrben a fiatal játékosok nincsenek túlfizetve. Ebben egyébként száz százalékosan értünk egyet elnök asszonnyal. Egy fiatal játékos ne azért legyen nálunk, mert sokat akar itt keresni. Akkor nem jó helyen van, itt tanulni és fejlődni kell, erre nagyon-nagyon figyelünk a mostani fiataljainknál is. 

ETO
A fiataloknak többnyire a kispad jut, de Ogonovszky Eszternek és Farkas Júliának azért már a BL-ben is vannak góljaik - Fotó: Győri Audi ETO KC
INTERJÚ: Kirkely motiváltsága győzte meg az Audi ETO ügyvezetőjét, aki már a jövő játékosaival tárgyal

2023. január 25. 18:00

INTERJÚ: Kirkely motiváltsága győzte meg az Audi ETO ügyvezetőjét, aki már a jövő játékosaival tárgyal
Támogassa az ujszonalunk.com -ot

Az ujszonalunk.com nem valamivel, valakikkel szemben, hanem egyetlen eszmével azonosulva határozza meg önmagát, ez a tisztességes újságírás, amit olvasói naponta számon is kérhetnek tőle. A hátteret, a függetlenséget garantáló támaszt a Felvidék egyetlen magyar nyelvű napilapjának kiadója adja. A portált helyiek írják, helyieknek. Annak a jól összeszokott csapatnak a tagjai, akiket korábbról ismerhetnek és el is érhetnek. Tiszta hangon, a régi tisztességgel szólalunk meg, nyilvánosságot adva mindenkinek, hogy valós problémákat tárjunk fel, és közösen keressük a megoldást, ütköztetve a különböző nézőpontokat. Így akik fontosnak tartják független helyi sajtó létét, a magukénak érezhetik az ujszonalunk.com -ot, és teret is kapnak benne. Reméljük, hogy sokan gondolják most így: „Erre vártunk!” Fennmaradásunkat, a regionális, független újságírást minden egyes olvasói forint segíti, amit köszönettel fogadunk.

Ha Ön is támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
repce

A hűvösebbre fordult időjárás jól jött a mezőgazdaságnak

covid

Most vesztésre áll az influenza és a covid

KVÍZ

KVÍZ: Lepke lesz a hernyóból?

Gáza

Emberi drámák az év legjobb fotóin

szúnyog

Már számolják a szúnyogokat

Richter

Baleset történt a cirkuszban (KORÁBBI VIDEÓ)

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.