Sport

INTERJÚ: Kirkely motiváltsága győzte meg az Audi ETO ügyvezetőjét, aki már a jövő játékosaival tárgyal

Győr | Interjút készített az Új Szó Nálunk a Győri Audi ETO KC-t működtető kft. ügyvezetőjével. Endrődi Péter elmondta, hogyan lett Ulrik Kirkely a csapat új edzője, miként kötnek szerződést a játékosokkal és hogyan tervezik a jövőt. (Első rész.)
Somodi Géza

2023. január 25. 18:00

EndrődiP
- Fotó: Győri Audi ETO KC

Mikor Endrődi Péter tavaly tavasszal szerepet kapott a Győri Audi ETO KC vezetésében, a legégetőbb feladat a profi csapatot működtető gazdasági társaság létrehozása volt. Ez sikeresen megtörtént. Most létezik a klub, annak elnöksége, melyben Endrődi és Vanyus Attila is szerepel, elnöke Görbicz Anita. A klub százszázalékos tulajdonnal alapította meg a Győri ETO Kft-t. Annak ügyvezetője Endrődi Péter és Vanyus Attila. Először erről a felállásról kérdeztük az ügyvezetőt.

-  Ki a főnök az Audi ETO-nál? 

- Első csapat tekintetében egyértelműen a gazdasági társaság ügyvezetői a főnökök. 

- Tehát két főnök lenne? Olyan nincs. 

- Ha az első csapatról van szó, és egy embert kell vezetőként megnevezni, akkor az én vagyok. De Vanyus Attilára, aki hihetetlen tapasztalattal bíró szaktekintély, én minden fronton számítok és számíthatok is. Bevonom a döntésekbe. Mindent megbeszélünk.
Az utánpótlásnál, az akadémiai rendszernél elsősorban stratégiaalkotásban és a pénzügyekben veszek részt, természetesen Görbicz Anitával közösen. A teljes utánpótlás irányítását elnök asszony végzi. Őt természetesen a felnőtt csapat esetében a fontosabb döntésekről tájékoztatjuk, mint klubelnököt, de a napi szintű operatív vezetés feladata az enyém. Én utazom a csapattal, minden mérkőzésen ott vagyok, tárgyalok a menedzserekkel, a leendő játékosokkal. Így volt ez az edző kiválasztásnál és az elmúlt időszak igazolásainál is. 

- A kinevezésekor többen úgy vélték, ez a poszt teljes embert kíván, önnek pedig van még néhány funkciója. Ezek megférnek egymás mellett?   

- Ezek maximálisan összeférnek. Én minden nap jövök, ha kell, akkor estébe nyúlóan dolgozunk. A közeljövőben elnök asszony is több időt tud már itt bent eltölteni, elosztjuk és beosztjuk egymás között a feladatokat. Az egyéb pozícióim, amik jelenleg vannak, azt gondolom, ha komplexen vizsgálom segítik is az itteni munkámat.
Saját magam tárgyaltam és tárgyalok az összes szponzorral, ebből nem engedek. Van, amikor tizenkét-tizennégy órát dolgozom egy nap. Az összes hazai és idegenbeli mérkőzésen ott vagyok a csapattal, minden külföldi útra együtt utazunk. A csapattal szerelésben utazom, ezzel is egyértelműen szeretném feléjük üzenni, hogy én is csapattag vagyok, nem csak a főnökük. Ha megkérdezné őket, biztosan elmondanák, hogy egyrészt elfogadtak vezetőnek és elfogadtak, mint ember. Ami nekem nagyon fontos.

- Tehát ön sok mindent csinál a profi klubnál. Mi az, amit ebből a legjobban szeret, és mi az, amit szívesen átpakolna másnak? 

- Én győzni szeretek a legjobban. A gazdasági dolgokat nem engedném ki a kezemből semmi áron. A szponzorokkal való kapcsolattartást, a tárgyalásokat én végzem. A reprezentáció nem az erősségem, nem is szerettem soha. Sokkal jobban szeretek a csapat közvetlen közelében lenni, mint a VIP szektorban ülni, de azért természetesen a hazai mérkőzéseken ott „kell” ülnöm.  
És ami nagyon foglalkoztat, az a stratégia. Két-három évre előre gondolkodom játékosokban, szervezetben. És ebben szerencsére maximálisan partnerem az új edző, Ulrik Kirkely. Heti rendszerességgel beszélek most már Ulrikkal is, általában vasárnap este, amikor lemennek a BL-mérkőzések. Most hétvégén nem beszélgettünk, mert egyikünknek sem volt olyan jó kedve… (Az Audi ETO és az Odense is kikapott, a szerk.) 

- Az mit takar, hogy két-három évre előre gondolkodik játékosokban? 

- Már most tárgyalunk játékosokkal, akik nem a következő szezonban, hanem a rákövetkező, vagy az azt követő szezonban csatlakozhatnak hozzánk. 

- Akikről tudni lehet, hogy még van élő szerződésük egy-két évig valahol, de előbb-utóbb lejár? 

- Így van. És itt hadd jegyezzek meg valamit. Megfogadtam, hogy nem olvasok kommenteket, de mindig belefutok néhányba. Többen leírták, hogy Győr már nem olyan vonzó, mint korábban. A valóságban szerencsére bizton elmondhatom, hogy az Audi ETO ugyanolyan vonzó, mint eddig. Ezt bizonyítja az, hogy tudunk tárgyalni három-négy évre előre játékosokkal.  
És szeretnénk is őket mielőbb bejelenteni, kommunikálni. Számomra nagyon jó példa az, amit Veszprém csapatánál tapasztalhatunk talán a legjobban, hogy játékosokat az érkezésük előtt akár évekkel is be lehet jelenteni. Tárgyalunk már 2024-25 szezonra játékosokkal, és szeretném én is bejelenteni őket még ebben az évben, persze hogyha erre a szerződéses környezet alkalmat ad.  

- Egyes játékosok esetében, mint például Oftedal és Blohm, már tavaly októberben szerződést hosszabbított a csapat, Győri-Lukácsnál pedig a napokban. Nem beszélve azokról, akik sorsáról most sem tudnak semmi biztosat a szurkolók. Ez mitől függ? 

- Először azt néztük meg, hogy a jelenlegi csapatunkban kik azok a világszinten meghatározó játékosok, akiket mindenképpen itt szeretnénk tartani. Stine Oftedal esetében nem kell nagyon magyaráznom, miért voltam borzasztóan boldog, amikor a felvetésre, miszerint a klub szeretne élni a szerződéshosszabbításra vonatkozó opcióval, ő az első szóra igent mondott.  
Linn Blohm pedig szerintem a top három beálló között van a világon, és biztos voltam benne, hogy keresik más csapatok is. Ezért szerettem volna minél előbb biztosítani őt arról, hogy neki Győrben kell játszania, és azért is írtunk alá újabb két évet.  
Ők voltak tehát azok, akiknek lejáró szerződésük volt, és mindenképpen meg akartunk előzni minden konkurenciát velük kapcsolatban. 

Blohm és Endrődi
Linn Blohm újabb két évig még biztosan az Audi ETO játékosa marad - Fotó: Győri Audi ETO KC

- A játékosok általában mikor tudják meg, hogy mi a terv velük? 

- Abszolút időben tudják meg. 

- Ez az „időben” mit jelent?  

Szerintem semmivel nem voltunk és nem vagyunk elkésve. Nekünk Ambros Martin válasza egy picit talán megkésett. Addig csak informális tárgyalásokat folytattunk, amíg tőle nem jött végleges válasz, hogy nem akar hosszabbítani. Ez természetesen nem azt jelenti, hogyha ő igent mondott volna, akkor automatikusan marad. 

- Mindenki Gjekstadot várta befutónak. Őt is megkeresték? 

- Természetesen beszéltünk vele is. 

- Gjekstad végül az Odense edzője lesz, ahonnan Kirkely eljön. Melyik volt előbb? Gjekstad azért ment az Odensehez, mert megüresedett a poszt? 

- Azért ment, igen. 

- Eleve a Kirkelyt akarta az Audi ETO? 

- Három nagyon komoly edzőjelöltünk volt. Végül úgy döntöttünk, hogy Ulrik Kirkely a legjobb edző a jövő győri csapatához. 

- Mi alapján? 

- Akikkel tárgyaltunk, ugyanazt a magas szakmai színvonalat képviselik. A jelöltekkel többször beszéltünk, személyesen is. A személyes benyomások döntöttek, az emberi tényező és a motiváltság. Úgy gondolom, Kirkely olyan ember, aki feltétel és megalkuvás nélkül BL-t akar nyerni. És lehet, hogy jobban akar BL-t nyerni, mint az, akinek már volt aranyérem a nyakában. Neki a kézilabda az élete, s egyre vágyott, hogy az Audi ETO vezetőedzője legyen. Amúgy pedig nagy stratéga, és olyan ember, aki a következő három évben új színt tud vinni a győri kézilabdázásba.  

- A játékosok hogyan fogadták a hírt? 

- A játékosok nagy része is azt hitte, hogy Gjekstad érkezik, de örültek, hogy Ulrik jön. Ulrik egy teljesen más ember, ő sokat foglalkozik a játékosokkal, mint emberekkel. Nagyon alapos, nagyon nyitott személyiség, aki minden mondatát megfontolja, mielőtt kimondja, de ha kimondta, akkor azért minden pillanatban vállalja a felelősséget. A következő évek itt az építkezésről szólnak. Egy generáció a következő években elmegy, érkeznie kell egy újnak, és ő alkalmas arra, hogy ezt átgondoltan felépítse.  

Kirkely
Tervel, Kirkely és Martín egy képen: a fotó még nyáron készült, amikor az Odense Győrött vendégszerepelt, s amikor még senki nem tudta, ki lesz az új győri edző - Fotó: Győri Audi ETO KC

- A szurkolók többször úgy érezték, nem kapnak elég információt, például egyes játékosok távozásának vagy hiányzásának, mellőzésének okairól.    

- Igyekszünk mindenről időben tájékoztatást adni. 

- Ez nem mindig sikerül.  

- Magánéleti dolgokat nagyon nehéz megfelelően kommunikálni. Például egy nő életében az egyik legfontosabb és legszentebb dolog az anyaság. Ha adott esetben ez egy rizikós terhesség az elején, akkor azt nem lehet bejelenteni. Én nem tehetem azt meg, hogy megbeszélem a játékossal, hogy kivárjuk a kritikus időszakot, és nem várom ki. Engem nem érdekel, hogy emiatt ki mit gondol rólam, mit gondol a klubról, nem engedhetem, hogy ezen változtassunk. 

- A szerződésekben egyébként szerepel a babavárás kapcsán konkrét utalás?   

- A babavárással kapcsolatban a konstrukciót az elődök nagyon jól fölépítették. Ha időben szólnak a játékosok, akkor fel lehet készülni, lehet vele tervezni. És a játékosok nagy része időben szól. De hogy mikor válik valósággá, azt viszont lehetetlen előre tudni.  

 - Ezek után nem tudom, hogy ide tartozik a kérdés vagy sem: lesz három jobbszélsője az Audi ETO-nak, merthogy olvastam ilyen átigazolással kapcsolatos sajtóhírt?  

- Nem gondolom, hogy lesz három jobbszélsője a csapatnak. 

- Értem. Most megpróbálom kitalálni, hogy ez mit jelent. 

- Annyit tudok mondani, hogy ha van konkrétum, aláírt szerződés, azt mindig be fogjuk jelenteni. A jelenlegi csapattal kapcsolatban is lesznek még bejelentések a hosszabbításokról. Akkor, amikor azt mindkét fél részéről kommunikálni lehet. (Körülbelül beszélgetésünk idején jött a következő, Schatzl Nadine hosszabbításának híre, a szerk.)   

- Mikor lesznek nyilvánosak az utolsó konkrétumok, ami a következő szezont illeti? 

- Hetek kérdése. 

- És a következő két-három évre szóló bejelentések?  

- Én szeretném még ebben a szezonban. 

(Folytatjuk. A cikk második részéből kiderül, hogy milyen a klub anyagi helyzete, miért lett drágább az új mez és hogyan lehetne sajátnevelésű fiatalokat beépíteni a csapatba. És szó lesz a Fradiról is.) 

Az interjú második része:

INTERJÚ: Az Audi ETO céljai változatlanok, a fiataloknak pedig jót tenne a külföldi tapasztalat

2023. január 26. 18:00

INTERJÚ: Az Audi ETO céljai változatlanok, a fiataloknak pedig jót tenne a külföldi tapasztalat
Támogassa az ujszonalunk.com -ot

Az ujszonalunk.com nem valamivel, valakikkel szemben, hanem egyetlen eszmével azonosulva határozza meg önmagát, ez a tisztességes újságírás, amit olvasói naponta számon is kérhetnek tőle. A hátteret, a függetlenséget garantáló támaszt a Felvidék egyetlen magyar nyelvű napilapjának kiadója adja. A portált helyiek írják, helyieknek. Annak a jól összeszokott csapatnak a tagjai, akiket korábbról ismerhetnek és el is érhetnek. Tiszta hangon, a régi tisztességgel szólalunk meg, nyilvánosságot adva mindenkinek, hogy valós problémákat tárjunk fel, és közösen keressük a megoldást, ütköztetve a különböző nézőpontokat. Így akik fontosnak tartják független helyi sajtó létét, a magukénak érezhetik az ujszonalunk.com -ot, és teret is kapnak benne. Reméljük, hogy sokan gondolják most így: „Erre vártunk!” Fennmaradásunkat, a regionális, független újságírást minden egyes olvasói forint segíti, amit köszönettel fogadunk.

Ha Ön is támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
pad thai

Mit főzzek? Pad thait!

repce

A hűvösebbre fordult időjárás jól jött a mezőgazdaságnak

KVÍZ

KVÍZ: Lepke lesz a hernyóból?

covid

Most vesztésre áll az influenza és a covid

Gáza

Emberi drámák az év legjobb fotóin

szúnyog

Már számolják a szúnyogokat

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.