Helyi hírek

Harminc éve terelték el a Dunát: A legtöbbet kihozni a mostani helyzetből (30. rész)

Szigetköz | A vízlépcső-szerződés felmondása, majd válaszlépésként Szlovákia Duna-elterelése után két út volt: az első szerint makacsul ragaszkodni igazunkhoz, nemzetközi bírósághoz fordulni, Szigetközt kiszáradva hagyva a károkat bizonygatni. Vagy cselekedni, műszakilag is menteni a menthetőt, s ennek érdekében kompromisszumra törekedni északi szomszédunkkal. Budapestről a rendszerváltó zöldek nyomására az előbbit választották, hiába harcoltak a szigetköziek a folyójaikért. A megoldás még mindig a kezünkben van, az elmúlt három évtized utolsó harmadában sokat léptünk, de még sokat is léphetünk előre.
Cséfalvay Attila

2022. november 24. 19:30

elterelés
Fotó: Pisztráng Kör Egyesület

Fél évet várt a dunaszigeti Zátonyi-Duna, hogy friss víz érkezzen felülről kiszáradt medrébe. 

Két és fél évet várt a felső-szigetközi ágrendszer a folyó elterelése után a vízpótlásra, a dunakiliti fenékküszöb megépítésére. 

Húsz évet várt Alsó-Szigetköz a vízpótlás kiterjesztésére. 

Harminc évet (vagy még annál is többet) várt a Mosoni-Duna a torkolati műtárgy megépítésére, a vízszintemelésre. 

Szigetköz megszenvedte, hogy a bős-nagymarosi vízlépcsővita játékszere lett, fővárosi döntéshozók fővárosi zöldek „fogságában" vergődve minden megoldást elutasítottak még akkor is, amikor előbb a hágai nemzetközi bíróság, majd a schengeni csatlakozás sem oldott meg semmit a két ország vitájában. Az akkori tiltakozók közül akad, aki azóta Amerikában lett fotós, sokan elhunytak, egy szűk kör őrzi csak a Duna Kör örökségét, akiknek a hatalom már nem oszt lapot, nincs nyomás onnen, sőt, már a környezetvédelmi tárca is megszűnt. 

Ha a józan ész diadalmaskodik a rendszerváltás küszöbén, akkor ma nem kellett volna megépíteni a torkolati műtárgyat Véneknél, mert Nagymaros megtartaná a folyót Győrnek, Bős nekünk is termelné az áramot (nem vennénk onnan), Dunakilitin hajók zsilipelnének. A vízlépcső-ügy azonban a politika fogságába került, s bár a rendszerváltó mozgalmak szerepe rendkívül fontos volt a kommunizmus bukásában, gyakorlatilag Szigetköz fizette meg az árát ennek. 

Ezen a ponton jár a kalaplengetés minden letechnofasisztázott szigetközinek, aki kiállt igazáért, s ma is ugyanazt mondja, amit 30 vagy 35 éve. Ahogy Kertész József volt szigetközi szakaszmérnök közölte néhány hete: „természetvédőnek érzem magam, a konstruktív természetvédőkkel mindig jó volt a kapcsolatom."

Egy nagy feladat még maradt (sok kisebb mellett): az Öreg-Duna rendezése. Igen, fenékküszöbökkel, hisz azok mentették meg az ágrendszert is. Így lehetne vízszintet emelni, összenyitni a szigetközi és csallóközi ágakkal. Itt a pillanat, 30 év után kihozhatnánk a helyzetből a maximumot. Mert más nem oldja meg helyettünk. 

Támogassa az ujszonalunk.com -ot

Az ujszonalunk.com nem valamivel, valakikkel szemben, hanem egyetlen eszmével azonosulva határozza meg önmagát, ez a tisztességes újságírás, amit olvasói naponta számon is kérhetnek tőle. A hátteret, a függetlenséget garantáló támaszt a Felvidék egyetlen magyar nyelvű napilapjának kiadója adja. A portált helyiek írják, helyieknek. Annak a jól összeszokott csapatnak a tagjai, akiket korábbról ismerhetnek és el is érhetnek. Tiszta hangon, a régi tisztességgel szólalunk meg, nyilvánosságot adva mindenkinek, hogy valós problémákat tárjunk fel, és közösen keressük a megoldást, ütköztetve a különböző nézőpontokat. Így akik fontosnak tartják független helyi sajtó létét, a magukénak érezhetik az ujszonalunk.com -ot, és teret is kapnak benne. Reméljük, hogy sokan gondolják most így: „Erre vártunk!” Fennmaradásunkat, a regionális, független újságírást minden egyes olvasói forint segíti, amit köszönettel fogadunk.

Ha Ön is támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
krumplis tészta

Mit főzzek? Krumplis tésztát!

fa

Ha erősebb fagyok jönnek, idén sem lesz barack

KVÍZ

KVÍZ: Az egyik állítás igaz

kürt

Előkerült a filharmonikusok eltűnt vadászkürtje

iskola

Hosszabb évközi, rövidebb nyári szünet jöhet

lakás

Fellendülés várható az ingatlanpiacon az idén

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.